Przerejestrowanie

04 Wrz 2007, 15:35

Czy jest jakaś kara albo coś, jeśli jeżdżę 3-ci miesiąc nieprzerejestrowanym autem? OC i przegląd jest aktualny.
W wydziale babka mi powiedziała, że nie ponoszę żadnych konsekwencji, ale ja sie chce jeszcze upewnić.
Aha i wogóle jakbym go nie przerestrował to jak poźniej z zapłaceniem OC ?
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

04 Wrz 2007, 23:33

Wszystko zależy od tego,czy poprzedni właściciel go nie wyrejestrował.Jak tego nie zrobił - to ci się upiecze.Ale jak wyrejestrował( a robi się tak zawsze po sprzedazy auta),to praktycznie jeździsz wyrejestrowanym samochodem.Jak cię namierzą niebiescy to masz przerąbane.Moja rada jest taka - jak najprędzej leć do urzędu i go zarejestruj.Oc,nie ma w tym przytpadku znaczenia,bo nawet jak poprzedni właściciel wyrejestrował to autko,to ty masz prawo jeździć na jego OC(po wyrównaniu składki oczywiście) do końca umowy OC.
No i jeszcze to,że masz 30 dni na przerejestrowanie auta po jego zakupie.Tak samo masz 14 dni na opłacenie podatku w urzędzie skarbowym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Wrz 2007, 17:55

Pytałem w wydziale i baba powiedziała, że nie ponosi się żadnych konsekwencji jeśli nie przerejestruje się po 30 dniach. A jeśli faktycznie jest kara to jaka ?
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

06 Wrz 2007, 21:20

W WK kary nie ma żadnej.Natomiast może cię ona spotkać na drodze - jak niebiescy sprawdzą,że samochód jest nie zarejestrowany.Ale tylko w przypadku,jak poprzedni właściciel go wyrejestrował,a ty nie zarejestrowałes - wyniknie to podczas kontroli w bazie danych zarejestrowanych samochodów,co bardzo często niebiescy robią podczas zwykłej kontroli.Wówczas spotka cię sroga kara i latanie po urzędach i tłumaczenie sie.Nie wspomne już o zabraniu samochodu na parking policyjny do czasu wyjasnienia sprawy.
Proponuje jak najszybciej go zarejestrowac na siebie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RC F Track Edition - cztery końcówki wydechu
    Coupé Lexusa to sportowe auto zbudowane według tradycyjnej receptury - ma potężny, 5-litrowy silnik V8 z przodu, 2-drzwiowe nadwozie i napęd wyłącznie na tylną oś. Lexus RC F prezentuje również klasyczne podejście ...