Sprzedaż samochodu wcześniej niż pół roku - można ?

24 Sie 2007, 16:02

Witam
Mam pytanie bo różnie słyszałem a tak do końca to niewiem, przykładowo kupuję samochód w styczniu i rejestruję go w pełni na mnie i mam okazję go sprzedać np. w marcu, czy mogę? czy trzeba coś zgłaszać w urzędzie skarbowym? Inni twierdzą że trzeba samochód minimu pół roku trzymać. Ja sprzedałem 2 samochody zarejestrowane na mnie właśnie wcześniej niż pół roku i jeśli mam gdzieś to zgłosić to pomóżcie mi w tej sprawie,dzięki
kragmat
Nowicjusz

24 Sie 2007, 22:06

Samochód mozesz sprzedać nawet na drugi dzień.W sobotę kupujesz okazyjnie,a w niedzielę jedziesz z nim na giełdę.Tak robią handlarze samochodami.Droga wyrejestrowaniastarego i zarejestrowania nowego jest zawsze taka sama.Jest tylko różnica w czasie(niestety nie wiem teraz ile to jest dni),że jak kupisz samochód i chcesz go sprzedać,to do iluś dni nie musisz go rejestrować na siebie wogóle.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Sie 2007, 12:17

Tylko chyba do pól roku płaci sie podatek no chyba że na fakturze napiszesz mniejsza cenę.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

05 Wrz 2007, 13:30

Możesz sprzedać tylko że w przeciągu następnych 6miesięcy nie będziesz mógł zakupić na siebie samochodu bo wezmą cię już za handlarza i wtedy inaczej rozliczają cię w urzędzie skarbowym ... 8)
Otako
Początkujący

06 Wrz 2007, 20:05

A od kiedy to nie mozna zmieniać samochodu np. co 4 miesiace?Mam taki kaprys,że po 4 miesiącach samochód mi sie poprostu nudzi i kupuję nowy.Dlaczego US ma mnie uważać za handlarza samochodami?Przecież nie mam żadnej firmy,zajmującej sie handlem samochodami.Dlaczego będe inaczej rozliczany?Na jakiej podstawie?Znasz może jakieś artykuły prawa skarbowego na ten temat?Moge prosić o wyjasnienie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak zachować się na skrzyżowaniu równorzędnym?
    Skrzyżowania równorzędne to we współczesnych miastach niezbyt częsty widok, dlatego wielu kierowców nie potrafi się właściwie zachować w takim miejscu. Podstawą jest przestrzeganie zasady prawej ręki. ...