Przerobienie osobowego na ciezarowy

22 Sie 2014, 09:47

Witam. Moje pytanie brzmi następująco: czy gdy kupie Sprintera autobus (prawdopodobnie wymagana kat. D) i będę chciał go przerobić na 9os plus paka to potrzebuje jakiejś opinii rzeczoznawcy(?) żeby moc taki pojazd zarejestrować? czy istnieje możliwość przerobienia dokumentów tak, żeby można było jeździć na kategorii B? Przeznaczenie to zespól muzyczny - potrzebujemy 9 miejsc plus sporo miejsca na sprzęt.
Jeżeli nie da się przerobić na kat B to czy w takim wypadku można po prostu wyrzucić kilka tylnych siedzeń i tak jeździć? (pomijając kwestie bezpieczeństwa)
Tak wiem - powiecie ze taniej wyjdzie kupić od razu w takiej wersji ale mam możliwość kupna autobusu w baardzo niskiej cenie stąd moje pytanie.
Dziękuję i pozdrawiam. :)
marosek
Obserwowany

Auto: nissan almera

22 Sie 2014, 17:22

Na pewno się da ponieważ nie raz przerabiali Seicento z wersji VAN na osobową czy też na odwrót. Nie mam pojęcia czy trzeba zaznaczać coś w papierach ale nawet jeśli to na pewno jest to opłacalne :ok:
Jak inwestowali w SC warte 3k to tymbardziej opłaca się zainwestować w Spronterka.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Sie 2014, 19:12

Znając życie będzie sytuacja jak w przypadku rejestracji skutera 50cc na 125 - żaden diagnosta w stacji kontroli pojazdów nie zatwierdzi takiej przeróbki bez "papieru" od rzeczoznawcy.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006