Tymczasowe ubezpieczenie a nowe tablice rejestracyjne

22 Sie 2014, 09:34

Witam wszystkich,
2 tygodnie temu kupiłem samochód który miał tablice rejestracyjne byłego właściciela, samochód został zakupiony w komisie renault w którym dostałem do niego dowód rejestracyjny i ubezpieczenie do któregoś tam września (takie miesięczne na czas kiedy sam sobie nie ubezpieczę auta). Ostatnio poszedłem do wydziału komunikacji gdzie zdałem stare blachy i odebrałem nowe, na które dostałem tymczasowy dowód rejestracyjny i nowe blachy (numery już się nie zmienią tylko stały dowód za miesiąc mam odebrać). Tu się rodzi problem ponieważ nie mam jeszcze ubezpieczenia, a ubezpieczenie to miesięczne było wypisane na stare tablice rejestracyjne. Czy w takiej sytuacji nie mogę użytkować auta, aż do momentu ubezpieczenia na nowa czy z jakiś świstkiem będę mógł jeździć?

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.
Pozdrawiam bdamian.
bdamian
Obserwowany

Auto: Dacia Logan
Silnik: 1,5
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

22 Sie 2014, 18:14

bdamian napisał(a):Czy w takiej sytuacji nie mogę użytkować auta, aż do momentu ubezpieczenia na nowa czy z jakiś świstkiem będę mógł jeździć?
W sumie ubezpieczenie masz na samochód a nie na TR tego samochodu/w umowie musisz mieć wpisany nr.vin a to się nie zmienia/Jednak dla swietego spokoju odwiedz FU i niech Ci poprawia nr.rej.na polisie na aktualny..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 Hybrid AWD-i - średniej wielkości SUV
    Toyota RAV4 jest średniej wielkości SUV-em, zbudowanym na większej od GA-C platformie GA-K. Hybrydowy napęd na 4 koła z silnikiem 2,5 l dostarcza 222 KM mocy i rozpędza auto do setki w 8,1 s. Według pomiaru WLTP RAV4 w tej ...