Przeróbka przedniego zawieszenia i układu kierowniczego

26 Wrz 2009, 00:34

Witam! Mam pytanie:od jakiego auta mogą pasować elementy zawieszenia i układu kierowniczego do Passata b5(chcę wymienić elementy aluminiowe na stalowe)? Czy pasują od vw passata b3/b4 lub audi 80/100?
look1990
Nowicjusz

Miejscowość: Iłownica

02 Paź 2009, 21:01

look myślę,że to ci się nie uda,wiem rozumiem twoje obawy,wiesz o tym ,że teraz możesz już kupić komplet przedniego zawieszenia do Paska za 600 zł,nie polecam(bez sprężyn i amorków oczywiście) ale części godne polecenia renomowanych producentów kupisz za ok.2000 zł,poprawiono strukturę aluminium(już wahacz ci nie pęknie )
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Paź 2009, 21:14

Aluminium, to zawsze aluminium. Z resztą zauważyłem, że taka jest tak tyka Volkswagena:zrobić co 2 generację passata i golfa dobrą, a co drugą złą. Tak już było z vw golfem 3, teraz z 5, bo niby dlaczego tak szybko tanieje? Bo musi z nią być coś nie tak. Tak samo jak z vw passatem b2 ib5/b5fl, które błyskawicznie giną z rynku.
look1990
Nowicjusz

03 Paź 2009, 10:44

Look akurat interesowałem się tym problemem,VW-agen rozważał zamianę aluminiowych wahaczy na stalowe ale ostatecznie zrezygnowano z tej koncepcji ,poprawiono tylko strukturę aluminium na bardziej wytrzymałą,dlaczego zrezygnowano ze stali?!Tego ja nie wiem ale tylko domyślam się ,czy chodzi tylko o ciężar?!Nie ,na pewno nie,gdyby zastosowano wahacze stalowe musieli by zachować możliwość wymiany samych silentblocków oraz samych sworzni wahaczy(księgowi myślą :cool: ),przestaliby zarabiać .Ja tę możliwość mam przy mym starym Mercedesie,solidny silentblock FAGA kupiłem za 50 zł i sworzeń też za 50 zł,wahacz wygrzałem w ognisku,pozbyłem się w ten sposób silentblocka a nowy wcisnąłem z pomocą imadła,sworzeń wybiłem 5 kilowym młotem i wbiłem nowy tak samo,trwałość oceniam na naszych drogach na minimum pół miliona kilometrów :shock: ,stalowy wahacz w Mercedesie jest według mnie nie zniszczalny.Nowocześniejsze auta są robione w taki sposób byś musiał kupić cały wahacz(kasa),nie pozostaje tobie nic innego jak zastosowanie tych elementów szanujących się producentów zaczynajac od f-my MEYLE,cóż taki jest koszt posiadania np.Pasków,musisz się z tym pogodzić.Unikaj tylko tanich zamienników,pamiętaj o tym ,że nawet jeśli dany model ma wspólną platformę tożsamą z innymi modelami to już same płyty podłogowe stosowane są z różnymi mocowaniami elementów zawieszenia a tym samym kształty wahaczy są już różne.Look twój problem polega na tym ,że boisz się pęknięcia wahacza podczas jazdy i masz rację ,widziałem już Paska z odjętym kołem ,facet miał więcej szczęścia jak rozumu gdyż po urwaniu koła (160 kkm)auto zwlokło mu na podrzędną drogę asfaltową i nie skasował auta,ciekawe jest tylko to ,że nie pokiereszowało mu błotnika .Przyznał ,że dużo jeżdził do Niemiec po tych betonach poniemieckich na obecnej A8,których teraz już nie ma. Look kupuj elementy zawieszenia jednego z renomowanych producentów i nie musisz się niczego obawiać ale wiesz koszty :!:Na przyszłość, kupuj auto które od Paska nie jest gorsze a przyjażniejsze dla kieszeni ,zdecydowanie bardziej przyjazne :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Paź 2009, 13:06

a co radzisz? Czy hyundai lub kia są dobre?
look1990
Nowicjusz

03 Paź 2009, 13:34

Kia?! Ścisła czołówka jeśli chodzi o awaryjność wśród obecnie produkowanych aut,plasuje się tuż za najlepszymi japońskimi markami ,dopiero za nią niemieccy producenci.Bardzo chwalone są Dacie(czyt .Renaulty) oraz Skody w te samochody celuj za prestiz zupełnie nieuzasadniony obecnie trzeba bulić,już tutaj na forum ktoś mądrze napisał ,prestiż teraz wśród aut wartych kilkanaście tysięcy?! :lol: Śmieszne,nie te czasy.Ostatnio widziałem najnowszego Mercedesa S klasy a za nim najnowszego Bentleya Continentala,Mercedes zrobił się nijaki,taaaki malutki :!: Gdyby jednak za Continentalem jechało najnowsze Lamborghini Gallardo za tamtymi dwoma nikt by nawet nie spojrzał :!: Kupujcie autka dobre użytecznie nie drenujące zbytnio kieszeni ,przed kupnem look dobrze popytaj jak drogie są części i czy po wpadnięciu w dziurę można wyregulować geometrię zawieszenia czy trzeba wymienić całą paletę drogich części ,mało kto bierze to pod uwagę :!: A to ważne.

[ Dodano: Sob Paź 03, 2009 14:48 ]
Ach jeszcze jedno ,dlaczego aluminium jest tak chętnie wykorzystywane także,ten metal możesz przetapiać miliardy razy ,nieskończenie wiele i dalej zachowa swoje właściwości takie same,ze zwykłą stalą jest inaczej a na elementy zawieszenia potrzeba stali wyjątkowej jakości , twardej jak ch...a i plastycznej równocześnie,kiedyś jadąc na ryby moją starą przejściówką(Mercedes W114) tak walnąłem o kamień wahaczem ,ze auto po prostu na nim zawisło a moje zęby ścisnęły się jak harmonijki :mrgreen: W wahaczu powstało wklęsłe wgięcie gdzieś na ok 1 cm,nic nie pękło i nie przestawiło geometrii :!: :shock: Gdybym tak krochmalnął współcześnie produkowanym samochodem to w ręce pozostała by mi tylko kierownica a reszta by się rozleciała!Najlepsze zawieszenie ,dostosowane do naszych crossowych dróg na dzień dzisiejszy posiadają Dacie Logan i Sandero,w te samochody celujcie pamiętając o tym ,że Niemcy sprzedają je pod znaczkem Renault ,wiec jeśli macie kompleksy to znaczki zawsze możecie sobie wymienić! :mrgreen:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
    Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...

03 Paź 2009, 14:48

A jakich współcześnie marek i modeli się wystrzegać?
look1990
Nowicjusz

03 Paź 2009, 15:11

Teraz wszyscy starają się produkować auta jak najmniej awaryjne,wystrzegaj się tylko tych marek ,które niesłusznie jadą na renomie dawnych czasów bo szkoda kasy no chyba,że chcesz się pokazać :!: Już teraz na pewno odczuwasz koszty posiadania prestiżowego :shock: Paska,nie mam nic do niemieckich aut ale niestety są mocno przeceniane i nie koniecznie najlepsze przy wpasowaniu w nasze realia.Cieszy mnie,że widzę na naszych ulicach coraz więcej Kii oraz Dacii.Look celuj w autko,które jest b.łatwo naprawić bez zbędnych ceregieli ,jak najbardziej proste w konstrukcji.Ty wiesz np.że autkiem wyposażonym w filtr cząstek stałych nie da się na dłuższą metę jeżdzić tylko po mieście(filtr bez odpowiedniego rozgrzania szybko się zapcha),raz na jakiś czas trzeba ruszyć na trasę by dać szansę elektronice zadziałać i wypalić cząstki sadzy?!Same problemy :!: By oszukać kompa trzeba wpisać nowy program i wtedy wypalanie odbywa się cyklicznie co jakiś czas ,warunek jednak temperaturowy musi być zachowany.Nie wiem ile zarabiasz ale poszukaj jakichś konkretnych popularnych modeli to dowiesz się o nich więcej ,oooo gdybyś miał taką chociażby OCTAVIĘ to już byłbyś zadowolony bardziej :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Paź 2009, 16:19

A co sądzisz o citroenach c3,xsara,xantia,c5, peugotach 206,406, 307, renault clo, megane, laguna.
look1990
Nowicjusz

03 Paź 2009, 16:54

Jak wszystkie inne samochody istnieją w wersjach bardziej ,mniej i w ogóle nie polecanych.Citroen C3 b.dobrze wypada w ocenach niezawodności,dobre autko,PEUGEOT 406 to jeden z najtrwalszych PEUGEOTÓW,Cliówki I oraz II mamy w rodzinie,MEGANKI II też są dwie (nie ma problemów),CITROEN C5 to najbardziej komfortowe auto w swej klasie,XSARA I XANTIA to dobre autka ale jak już napisałem wszystko zależy od rocznika i wersji silnikowej,zawsze celuj w końcowe lata produkcji gdyż wtedy są już wyeliminowane wady wieku dziecięcego.Pomyśl o konkretnym modelu ,któregoś producenta a wtedy dowiesz się konkretów :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Paź 2009, 18:47

Na przykład taki peugot: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] by mnie interesował, bo jest ładny ,duży i wygodny, tylko czy zawieszenie ma dość trwałe? Mój znajomy ma lagunę 1999rok od 5lat i tam co chwilę się coś dzieje z zawieszeniem bo jest słabe. CZy koszty utrzymania takiego peugota są porównywalne z kosztami np passata b4?
EDIT: dlaczego 407 jest taki tani w porównaniu do c5 lub 406?
look1990
Nowicjusz

03 Paź 2009, 19:57

Peugeot 406 został bezapelacyjnie zaliczony do najbardziej udanych aut ostatniej dekady (tego producenta :!: )Nawet nie staraj się porównywać Laguny z tym wyjątkowo solidnym autem (były w mojej rodzinie dwa),przyglądniesz się tylko temu silnikowi ,przejedziesz się nim i o Passacie nawet już zapomnisz! Zawieszenie?Tylko co jakiś czas stukają łączniki stabilizatora ale gdy kupisz dobrej firmy to nie będą szybko stukać(kosztują kilkadziesiąt złotych),dosć szybko zużywają się drążki regulacji zbieżności ale też jw.tylko zamienniki renomowanych firm gwarantują większe przebiegi,po ich wymianie należy zrobić geometrię zawieszenia ale jeśli uczynisz tak jak ja to robię i na śrubach mimośrodowych zrobisz sobie znaki względem podkładki mimośrodowej to nie będziesz musiał wydawać kasy na regulację :wink: .Te silniki 1.9 TD należą do polecanych ,nie stwarzają większych problemów,regeneracja turbiny koszt.od 700- 1200 zł.Pompa wspomagania układu kierowniczego z czasem zaczyna głośno pracować ale jej wymiana nie jest droga( 200-400 zł)Pytasz dlaczego Peugeoty 407 nie są stosunkowo drogie?!Dlatego ,że stosunkowo bogato musiały być bite :!: Passat ?Zobacz ile kosztuje z tego rocznika,ręczę ci auto oceniane podobnie jak PEUGEOT 406 ,obydwa na 4- kę,ja wolałbym PEUGEOTA zdecydowanie :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP