Witam!
Pozwalam sobie odświeżyć temat, bo przepisy w międzyczasie się zmieniły.
Będę wdzięczny za odpowiedzi/informacje od osób które są w temacie i znają się na homologacjach, odliczeniach VAT za paliwo itp.
Mam malutką firmę i planuje zakup samochodu na nią. Zależy mi, żeby auto było na 4 (ew. 5) osób i żeby można odliczać VAT z paliwa. Nie chcę vana 2-os.
Zauważyłem, że jest trochę (ale mało) samochodów sprzed 2004 roku z kratką - pierwsze z brzegu:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Z tego co, się orientuję to śmiało można brać takie auto i bez problemu będę mógł odliczać vat z paliwa. Ale ja myślałem o autku trochę młodszym typu Astra 3 (2005-2007) czy Mazda 3. Takich aut z kratką nie ma, bo wtedy przepisy były inne. (Są tylko vany 2 os. z blachą zamiast szyb w przypadku Astry)
Ale - i tu pojawia się cały zamęt, są takie samochody (np.Astra) sprowadzone z Niemiec/Francji, które rzekomo mają homologację ciężarową. Przykłady:
Jest tego sporo więcej...
Czy jest opcja, żeby kupić taki samochód i odliczać vat z paliwa. W końcu homologację ma. Ale co z kratką, bo zgodnie z obecnym prawem - samochód cięż. musi mieć oddzieloną część bagażową od osob. Czy w takim razie można sobie zamontować homologowaną kratkę w ASO? Jak to będzie z liczbą osób, na ile jest zarejestrowany samochód. Musi być na 4 czy może być na 5 osób?
Dzwoniłem też do takich sprzedawców sprowadzonych ciężarowców typu Astra i oni twierdzą, że wystarczy sznurkiem odgrodzić, nie trzeba żadnej kratki metalowej. I śmiało można rejestrować jako ciężarowy 4 os. (4 ze względu na ładowność powyżej 500 kg.)
Dzwoniłem już do Wydziału Komunikacji w moim mieście, wydzwaniałem po ASO i Stacjach Diagnostycznych i dalej nie wiem o co chodzi :/ Wszyscy się plączą, i chyba sami do końca nie wiedzą.