Samochód z USA w Polsce zarejstrowany w USA

06 Maj 2010, 20:14

Witam, mam zamiar sprowadzić samochód z USA. Wiadomo że koszty sprowadzenia takiego samochodu są dość drogie. Chodzi mi o te wszystkie podatki, cła i akcyzy. Czytałem trochę o tym i wpadły mi dwie opcje do głowy sprowadzenie samochodu na kogoś z rodziny(mam babcie :wink: , która siedziała w Stanach długie lata, a teraz powoli się zbiera do powrotu, i zapewne nastąpi to gdzieś za rok. Dlatego pomyślałem że warto ściągnąć samochód jako mienie przesiedleńcze. Możecie mi powiedzieć czy w tedy nie płaci się wszystkich podatków czy tylko cła, bo nie jestem pewien. I czy jeśli babcia miała by samochód zarejestrowany na siebie czy ja bez problemu mógł bym z niego korzystać, bo w przepisach pisze że nie można samochodu nikomu użyczać/sprzedawać itd. Acha i jak to ma się potem do sprzedaży auta. Bo jest chyba okres 12 miesięcy że mienia przesiedleńczego nie można sprzedać. Czy po tych 12 miesiącach jeśli samochód się chce sprzedać trzeba wszystkie podatki i opłaty opłacać?. Jak to się ma do darowizny.
Druga opcja:
Jeśli babcia by sprowadzała samochód i zwolniona była tylko z cła, a inne podatki musiała by płacić to z daje mi się ze jest druga opcja sprowadzenia samochodu o której czytałem w internecie. Mianowicie chodzi o to aby kupić samochód, sprowadzić go do polski i tu go eksploatować. Taki samochód zarejestrowany by był w USA. I tu moje pytanie w jakich stanach nie trzeba mieć przeglądu samochodu aby go eksploatować z tego co wiem jest tak w Karolinie Południowej i mimo że szukałem w internecie nie znalazłem takich informacji, a ten stan jednak nie za bardzo mi odpowiada. Taki samochód byłby zarejestrowany na kogoś w USA, a ja bym go tylko używał w Polsce, jako osoba upoważniona przez właściciela. Jak do tego ma sie ubezpieczenie. Z daje mi się że jeśli samochód ma przegląd w USA to może w Polsce jeździć na światłach amerykańskich.

Wiem że trochę dużo tych pytań, cały czas szukam odpowiedzi w internecie na nie , ale oczekuję też waszej pomocy jeśli to możliwe. Z góry za każdą pomoc bardzo dziękuje
lukasz18st
Nowicjusz

Miejscowość: lomza

06 Maj 2010, 20:24

też chciałem sprowadzić auto z kraju będącego po za unią europejską i zrezygnowałem bo podatki i inne bezsensowne koszty były duże.przegląd musisz mieć PL.a reszta to demagogia.niestety nasze firmy ubezpieczeniowe mają takie kruczki że przy kolizji cię wyregulują oczywiście na swoją stronę.także nie kombinuj za dużo.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

06 Maj 2010, 20:39

a jak to się ma właśnie z tym całym mieniem przesiedleńczym . Pytania pisałem w poście wyżej.

Swoja drogą jak byłem ostatnio w Stanach to łepkowi u którego robiłem kończył się akurat przegląd samochodu(wykonał jeden telefon i pojechał po naklejkę :mrgreen: a mechanik nawet samochodu nie wiedział)

własnie wynalazłem liste stanów w których nie trzeba mieś przeglądu : Alaska,Arkansas
,Florida, Iowa, Kentucky,Michigan,Minnesota,Montana,North Dakota, Oklahoma,South Carolina,South Dakota,Wyoming

ps. jak by ktoś kiedyś szukał,
http://en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_in ... ted_States
lukasz18st
Nowicjusz

06 Maj 2010, 20:56

lukasz18st napisał(a):kończył się akurat przegląd samochodu(wykonał jeden telefon i pojechał po naklejkę a mechanik nawet samochodu nie wiedział)

Tylko nie zapominaj ze w razie "W" jezeli gosciowi udowodnią ze wypadek powstał z
jego winy gdyz nie zadbal o stan tech.pojazdu to nie wyplaci się do końca zycia. :!:
lukasz18st napisał(a):Z daje mi się że jeśli samochód ma przegląd w USA to może w Polsce jeździć na światłach amerykańskich.

To Ci sie zle wydaje.Na takich światlach mogą jezdzić samochody z naklejką"CD" lub
jezeli dostaniesz zezwolenie z MI/jako odstępstwo/... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Maj 2010, 21:18

Migi60 napisał(a): To Ci sie zle wydaje.Na takich światlach mogą jezdzić samochody z naklejką"CD" lub
jezeli dostaniesz zezwolenie z MI/jako odstępstwo/... :!: :!:

A to nie jest w tedy to na takiej zasadzie, że on jakby powiedzmy ''przyjechał'' do polski i sobie zwiedzał. W tedy nie trzeba mieć chyba żadnych innych dokumentów. To tak ja z Polski bym pojechał do Angli czy gdzieś do jakiś w ogóle Chin i zwiedzał bym sobie. Moim zdaniem na takiej zasadzie to działa, ale jak pisałem nie wiem czy tak jest na pewno.
A jak jest z tym mieniem przesiedleńczym?
lukasz18st
Nowicjusz

06 Maj 2010, 21:23

lukasz18st napisał(a):A jak jest z tym mieniem przesiedleńczym?

Oczywiście ze Twoja ciocia,babcia etc. moze sobie sprowadzić min.samochód..
Jak dlugi jest okres kiedy nie moze sprzedać,podarować itp. tego to Ci nie powiem...
Oczywiscie jest calkowicie zwolniona z wszelkich oplat pod warunkiem ze samochod
ten zarejestrowany jest na nią... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Verso-S (2005–2017)
    To kolejny minivan Toyoty w segmencie B. Powstał w 2005 roku jako następca Toyoty Yaris Verso i był produkowany do roku 2017. W Europie występował pod nazwą Verso-S, a na innych rynkach jako Toyota Ractis. Auto doczekało ...

06 Maj 2010, 21:33

Acha, czyli to by mi pasowało. Z tego co na innych forach trochę wyczytałem
1.Najpierw trzeba na nią kupić samochód. On musi być w stanach zarejestrowany.
2. Potem ona jak i samochód wracają do Polski, gdzie z nowy jest na nią rejestrowany i ubezpieczany.
3. Po roku może go sprzedać, dać w darowiźnie, nie płacąc żadnych podatków.

W sumie w takim wypadku trzeba tylko żałować ze dolar drogo stoi teraz. Oraz że tak późno o tym zacząłem myśleć na poważnie, gdzie już takie plany formowały mi się pół roku temu.
lukasz18st
Nowicjusz