Witam, mam zamiar sprowadzić samochód z USA. Wiadomo że koszty sprowadzenia takiego samochodu są dość drogie. Chodzi mi o te wszystkie podatki, cła i akcyzy. Czytałem trochę o tym i wpadły mi dwie opcje do głowy sprowadzenie samochodu na kogoś z rodziny(mam babcie
![Wink :wink:]()
, która siedziała w Stanach długie lata, a teraz powoli się zbiera do powrotu, i zapewne nastąpi to gdzieś za rok. Dlatego pomyślałem że warto ściągnąć samochód jako mienie przesiedleńcze. Możecie mi powiedzieć czy w tedy nie płaci się wszystkich podatków czy tylko cła, bo nie jestem pewien. I czy jeśli babcia miała by samochód zarejestrowany na siebie czy ja bez problemu mógł bym z niego korzystać, bo w przepisach pisze że nie można samochodu nikomu użyczać/sprzedawać itd. Acha i jak to ma się potem do sprzedaży auta. Bo jest chyba okres 12 miesięcy że mienia przesiedleńczego nie można sprzedać. Czy po tych 12 miesiącach jeśli samochód się chce sprzedać trzeba wszystkie podatki i opłaty opłacać?. Jak to się ma do darowizny.
Druga opcja:
Jeśli babcia by sprowadzała samochód i zwolniona była tylko z cła, a inne podatki musiała by płacić to z daje mi się ze jest druga opcja sprowadzenia samochodu o której czytałem w internecie. Mianowicie chodzi o to aby kupić samochód, sprowadzić go do polski i tu go eksploatować. Taki samochód zarejestrowany by był w USA. I tu moje pytanie w jakich stanach nie trzeba mieć przeglądu samochodu aby go eksploatować z tego co wiem jest tak w Karolinie Południowej i mimo że szukałem w internecie nie znalazłem takich informacji, a ten stan jednak nie za bardzo mi odpowiada. Taki samochód byłby zarejestrowany na kogoś w USA, a ja bym go tylko używał w Polsce, jako osoba upoważniona przez właściciela. Jak do tego ma sie ubezpieczenie. Z daje mi się że jeśli samochód ma przegląd w USA to może w Polsce jeździć na światłach amerykańskich.
Wiem że trochę dużo tych pytań, cały czas szukam odpowiedzi w internecie na nie , ale oczekuję też waszej pomocy jeśli to możliwe. Z góry za każdą pomoc bardzo dziękuje