Przerysowana szyba czołowa. Pytanie.

21 Sie 2008, 15:02

Wycieraczka przerysowała mi szybę w 3 miejscach, rysy nie są głębokie, ale dość szerokie i poważnie utrudniają mi widoczność. Czy zna ktoś z Was może jakiś sposób na usunięcie takich rys albo chociaż zminimalizowanie ich? Żadne szorowanie, mycie itp. nic nie zmieniło. Wymiana szyby to dość kosztowna inwestycja niestety :(
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

22 Sie 2008, 15:07

Stan szyby (zwłaszcza czołowej!) ma znaczący wpływ na bezpieczeństwo jazdy! Dlatego, jeśli te rysy są dla Ciebie uciążliwe, męczące - sugerowałbym Ci jednak wymianę szyby... Wiem, że droga impreza, ale na bezpieczeństwie nie zaoszczędzisz...
A w przyszłości - wycieraczki wymieniaj zanim się skończą - zaoszczędzisz na szybach... :roll:
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

22 Sie 2008, 19:13

Kupiłem niedawno ten samochód i stało mi się to chyba 2. dnia eksploatacji. Co dziwniejsze - wycieraczki są w stanie db+ gumki nie są luźne ani zużyte, nie wiem jak to się mogło stać ;/
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Wrz 2008, 21:14

moze miales jakis syf na szybie (kamyczki itp) i wycieraczki zrobiły swoje
pioneer deh
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Wrz 2008, 14:31

Zanim będziesz wymieniał szybę,podjedz na warsztat,który zajmuje się szybami samochodowymi lub na lakierni i pokaż tą szybę fachowcowi.Być może da się te rysy wypolerować.Ale to zależy od głębokości rys.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Paź 2008, 20:35

Na allegro był jakiś preparat do porysowanych szyb, podobno znikaja, chodź zapewne co jakiś czas zabieg trzeba powtarzać.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

27 Lis 2008, 23:47

są preparaty do polerowania szkła na allegro i usówania rys. nie wiem w jakim aucie masz ten problem ale myślę że nawet jeśli chodzi o wymianę to nie przekroczy to 300zł koszty szyby i 100 robocizna
jaras_gost
Nowicjusz

Miejscowość: Gostynin

06 Gru 2008, 08:15

Jest taki proszek,który się nazywa tlenek ceru,którym możesz wypolerować rysy. Jest to bardzo monotonne zajęcie ale jak rysy nie są głębokie to dasz radę. Do tego jest potrzebna szlifierka kątowa i odpowiednia tarcza polerska,dużo wody i powinny zejść.
v40
Początkujący

06 Gru 2008, 08:23

jiGsaw napisałem Ci wiadomość na PW. Odczytaj i odpisz też na PW
v40
Początkujący

06 Gru 2008, 14:57

Witam,
mam bardzo podobny problem mojego VW Polo mam od niedawna i nie używam wycieraczek na suchą szybę dziś kropiło ja użyłem jeszcze spryskiwaczy i też powstała rysa- z tymże jest ona raczej taka kreską jakby guma po oknie przejechać nie jest to raczej rysa głęboka- tak mi się wydaje.
myłem szybę płynem do szyb samochodowych i nie pomogło za bardzo.

Mam pytanie jak się tego pozbyć no i jeszcze gdzie mogę znaleźć jakieś PORZĄDNE, dobre, nowe wycieraczki do mojego VW?

....
Michaelbbx
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

14 Gru 2008, 20:56

v40 napisał(a):jiGsaw napisałem Ci wiadomość na PW. Odczytaj i odpisz też na PW

forum jest po to aby pomagać wszystkim nie tylko nielicznym

masz tu coś do polerowania
[link do oferty na Allegro wygasł]

tylko ,że po spolerowaniu występuje problem zmienia się optyka w miejscu spolerowania co powoduje dystorsję optyczną inaczej mówiąc deformacja obrazu.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

14 Gru 2008, 21:15

słyszałem że dobry jest preparat o nazwie Turtle Wax
chicken19
Zaawansowany

16 Gru 2008, 11:08

MCARTUR napisał(a):
v40 napisał(a):jiGsaw napisałem Ci wiadomość na PW. Odczytaj i odpisz też na PW

forum jest po to aby pomagać wszystkim nie tylko nielicznym

masz tu coś do polerowania
[link do oferty na Allegro wygasł]

tylko ,że po spolerowaniu występuje problem zmienia się optyka w miejscu spolerowania co powoduje dystorsję optyczną inaczej mówiąc deformacja obrazu.

Po pierwsze po coś są chyba te wiadomości PW,a po drugie zmieni się optyka,ale jak przegrzejesz folię w szybie przedniej.
v40
Początkujący

16 Gru 2008, 20:16

Nigdzie nie napisałem że przegrzeje się folia.Ale nie jest to trudne.
Każda ingerencja w szkło i to niewielka powoduje zniekształcenie obrazu czyli tego co widać przez szybę a jeśli jest gruba widoczna rysa to aby zniknęła trzeba wyszlifować szkło na taką samą grubość co rysa .Jeśli teraz przeszkadza to w dobrej widoczności to tym bardziej po wyszlifowaniu bo znikną rysy ale widoczność się pogorszy.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

16 Gru 2008, 20:57

I tu się zgodze z kolegą MCARTUR . Mój znajomy - facowiec od szyb samochodowych ( poważna firma w mojej okolicy ) twierdzi to samo . Pół biedy jak rysy były gdzieś w rogu , ale te spolerowane na wysokości oczu kierowcy dają bardzo nieprzyjemne zniekształcenia.
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna