Przesiadka z bmw e46 323i 2.5 na coś równie dynamicznego ~25k

24 Kwi 2022, 11:23

Witam, nadeszła pora na zmianę mojego auta podanego w tytule. Wydaje mi się ,że trochę zmądrzałem przez 7 lat posiadania tego auta i szukam teraz czegoś mniej nadwyrężającego kieszeń w granicach 25 tysięcy. Oczywiście w razie potrzeby mogę dorzucić parę groszy jeśli auto będzie tego warte. Przede wszystkim jestem jeszcze troszkę przed 30-stką i szukam auta z którego będę miał frajdę z jazdy i które nie będzie odstawało bardzo dynamiką jak w mojej e46. Typ nadwozia nie gra roli aczkolwiek kombi nie przypadają mi zbytnio do gustu. Przeglądając forum natrafiłem na parę interesujących egzemplarzy które wymienie i uprzedzam ,że na cenach aut się nie znam więc proszę nie krytykować jeśli wymienię jakiś model który kosztuje więcej - proszę o poradę. Wymienie auta w kolejności w której najbardziej mi się podobają ale które domyślam się ,że w podanej kwocie mogą być nie lada wyzwaniem do znalezienia.Bardzo podobają mi się mercedesy ale wątpie ,że w tej kwocie uda się coś znaleźć.

1.citroen c5 2.0 hdi 163
2.ford mondeo mk4 2.5t
3. renault laguna iii 2.0t coupe
4.audi a4 b7 1.8t / audi a6 c6 2.7
5.chevrolet cruzo 1.8
------
Auta o których dużo słyszę ale potrzebuje solidnych argumentów które przekonałyby mnie ,żeby wygląd odstawić na drugi bok.

1. Opel astra j 1.8t
2. Giulietta 1.4
3. ford bravo 1.4 tjet

Auto ma głównie służyć do jazdy na działkę/ wypadów za miasto czy wakacji.
S3nkjuuuu
Nowicjusz

24 Kwi 2022, 11:26

Pod względem kosztów to Giuletta/Bravo z 1.4Tjet powinny wypaść najlepiej (co do AR to nie wiem, bo poleca się ją masowo, a nikogo z tym autem nie znam).

Frajda z jazdy i C5? Jeśli kanapa jest radosna... ;)

Tak naprawdę jeśli chcesz powtórkę czyli moc i RWD to żadne z powyższych aut się nie nadaje. Budżet trochę mały żeby zrobić stosowny przeskok. Także szedłbym w stronę kompaktów z turbo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

24 Kwi 2022, 11:42

Powiedzmy tak. Budżet mam dużo większy ale chce zaoszczędzić pieniądze na inne wydatki niż samochód. Auto ma mieć podobne albo trochę gorsze osiągi do e46. Po prostu muszę się czymś poruszać bo obecne auto nie nadaje się już do jazdy. Oczywiście zależy mi na rozsądnych kosztach utrzymania ( palić nie musi mało bo dużo nie jeżdżę ) Brzmi to trochę jakbym szukał czegoś niemożliwego do znalezienia ale liczę ,że osoby które znają się lepiej ode mnie pomogą mi chociaż w pewnym stopniu. Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź i czekam na kolejne
S3nkjuuuu
Nowicjusz

24 Kwi 2022, 12:40

Poszukałbym jakś hot hatch z tamtych lat np Golf V GTI, Astra H OPC, nie wiem czy starczy kasy na Focusa 2 ST

szukanie diesla 160 konnego po 6 cylindrowym E46 z napędem tył i 170 końmi to troszkę nieporozumienie i generalnie wg mnie wszystko co będzie mieć mniej niż te 170-180 koni to raczej krok w tył tzn poczujesz dyskomfort mocy.
Najlepiej chyba wypadnie Laguna jak już.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

25 Kwi 2022, 00:01

Za 25 aktualnie nie poszalejesz. Mondeo 2.5T i Laguna 2.0T powinny być ok ale nie wiem czy budżet się zamknie.
Może Honda Accord VII 2.4?
Volvo s40 2.4
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Kwi 2022, 08:59

Krótko mówiąc w tej kwocie nie ma co liczyć na jakiś znaczący przeskok mocy lub nawet żaden. Podejrzewam ,że "nowości" też nie zaznam. Jedyne co to ekonomiczniej może mnie to wynieść.
S3nkjuuuu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Międzynarodowy Dzień Uprzejmości na Drodze
    Święto wywodzi się z Francji, ale szybko zyskało popularność na całym świecie. Co to znaczy być uprzejmym na drodze? Przestrzeganie przepisów oraz bycie przewidywalnym i wyrozumiałym kierowcą. Tak rozumiana uprzejmość ...

25 Kwi 2022, 10:40

S3nkjuuuu napisał(a):Krótko mówiąc w tej kwocie nie ma co liczyć na jakiś znaczący przeskok mocy lub nawet żaden. Podejrzewam ,że "nowości" też nie zaznam. Jedyne co to ekonomiczniej może mnie to wynieść.

Nie patrz na moc bo jest to całkowicie ostatni temat. Miałeś R6 n/a więc wysokoobrotowy silnik z napędem RWD w dosyć ciężkim aucie.
Jak chcesz mieć coś co i tak w odczuciach bedzie lepiej jechać to kup sobie coś pokroju laguny3/megane3 2,0t może jakieś bravo 1,4t i tyle.

jak nie chcesz żadnych wrażeń tylko więcej taniości to zwykłe silniki n/a.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

25 Kwi 2022, 19:12

Laguna i megane ciekawie się prezentują ale widzę że egzemplarzy z takim silnikiem dosyć mało w tym budżecie. Pozostaje przeglądać cały czas
S3nkjuuuu
Nowicjusz

26 Kwi 2022, 13:33

A powedz mi czy to BMW 323 było drogie w użytkowaniu? Często się coś psuło? Masz jakiś kosztorys napraw przez te lata?
kisiu333
Początkujący

28 Kwi 2022, 09:20

Z w/w aut zadne nie da Ci frajdy, ale niestety niski budzet, frajda i cos mniej nadwyrezajacego kieszen ciezko ze soba pogodzic.

Mozesz kupic jakiegos hothatcha z ubieglej dekady jak dorzucisz troche grosza i chcesz miec fun, koszty utrzymania moga byc podobne / nieco wyzsze
jak chcesz szybkie auto na prostej to w sumie takie mondeo nie jest zle, tylko nie wiem jak z budzetem
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Maj 2022, 07:34

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Warto jechać ? Siedlisko zła + wszystko idealnie przedstawione. Może zna ktoś ten komks
S3nkjuuuu
Nowicjusz

02 Maj 2022, 07:45

S3nkjuuuu napisał(a):Warto jechać ? Siedlisko zła + wszystko idealnie przedstawione. Może zna ktoś ten komks

Po tych opisach i fotach raczej nic się nie dowiesz. Zapytaj o Vin, o stopień ulepienia i to tak w zasadzie wszystko. Reszta już na miejscu najlepiej na jakimś kanale. Sam komis i opinia o nim nic nie pomoże.
szybki
Moderator - Tuning

02 Maj 2022, 08:18

VF1DTBG0640970900. VIN wziąłem z otomoto. Czy jest jakaś rzetelna strona do sprawdzenia ?
S3nkjuuuu
Nowicjusz

02 Maj 2022, 08:50

Vin można sprawdzić przez autodna, cepik itp. tylko zadzwoń najpierw bo Vin z ogł.może być na rybkę dla Januszy od wiecznych smsów i zestawu 300tu pytań :D
szybki
Moderator - Tuning

02 Maj 2022, 10:35

Dzwoniłem, "widzi Pan ,że auto w dobrym stanie,zdjęcia nieretuszowane, siedzenia idealne, przyjeżdżać sprawdzać na stacji"
S3nkjuuuu
Nowicjusz