Przestaje palić się lewa tylna pozycyjna lampa - Opel Vectra C

03 Paź 2022, 09:47

Dzień dobry. Mam problem z lewą tylna pozycyjna w Oplu Vectrze C na klapie kombi. Świeci się kontrolka spalonej żarówki. Odkryłem że to ta żarówka na klapie. Czyściłam styki, zamieniałem żarówki z oprawkami miejscami, oblutowalem styki. Pomaga na jeden - dwa dni i przestaje palić. Nic nie pomaga ruszanie żarówką. Jak podegne styki znowu pali a jak zamienię ta sama oprawkę z wsteczną lampa to świeci od razu. Nie wiem co tam moze być...
Michal566
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 01 01 2019
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Vectra C
Silnik: Zx18xe 1.8 122
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

03 Paź 2022, 10:24

Przestaje świecić bo styki się odginają i żarówka wtedy nie kontaktuje? Dobrze rozumiem?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Paź 2022, 10:27

Nie wiem. Żarówka sztywno się trzyma. Nalutowalem kulki cyny na stykach. Pomogło na dwa dni i od nowa nie świeci
Michal566
Nowicjusz

03 Paź 2022, 10:35

Sprawdź samą żarówkę bo może ma pęknięty drucik wolframowy w środku i jak nią ruszysz to zaczyna świecić po jakiś lekkich wstrząsach przestaje itd.

Po wyjęciu żarówki sprawdź czy jest napięcie (multimetrem), a nawet przed jej wyjęciem o ile jest taka możliwość wtedy będzie wiadomo czy to żarówka czy problem jest gdzieś dalej w instalacji.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Paź 2022, 14:12

Michal566 napisał(a):zamieniałem żarówki z oprawkami miejscami

Pytanie, jakie światła zamieniłeś. Bo tu piszesz, że przez dwa dni świeci, a tu wspominasz, że zamieniłeś ze światłem cofania. No a światła cofania nie używasz cały czas, więc tak naprawdę nie wiesz, czy to wina samej oprawki czy nie. Nie wiesz też, czy oprawka światła cofania jest dobra, bo nie używasz tego światła cały czas, tak jak pozycji. Zamień oprawki ze światła, które się świeci cały czas, a więc zamień żarówkę z oprawką między lampą prawą a lewą. Jeżeli to wina oprawki lub żarówki, to wtedy po tych powiedzmy dwóch dniach przestanie ci świecić lampa prawa, bo w niej będzie ta oprawka i żarówka z lampy lewej. A lewa powinna świecić. A jak nadal będzie problem z tą lewą, to będzie wiadome, że problem jest w instalacji. Lub samym wkładzie lampy. Z tego co wiem, to zazwyczaj był problem ze stykami przyłącza na wkładzie lampy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2022, 14:29

Chodziło o to że jak żarówka przestała świecić to wyciąglem ja i włożyłem w światło wsteczne czyli żarówka była dobra a później włożyłem ja spowrotem i nie świeciła dalej na pozycyjnym
Michal566
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Volkswagena cross up!
    Volkswagen rozszerza ofertę samochodów cross o nowego członka New Small Family, o cross up!. To miejskie auto pojawi się na rynku już latem i obok CrossPolo, CrossGolfa i CrossTourana będzie czwartym zindywidualizowanym ...

03 Paź 2022, 14:53

A wspominałeś o oprawkach...
Ale w takim razie podejrzewam, że trzeba będzie wymienić wkład lampy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000