Przewóż rzeczy - Kwalifikacja wstępna czy przyspieszona ???

21 Sie 2011, 19:07

Witam.
Posiadam prawo jazdy kat. C od lipca 2011r a CE o sierpnia. Czy muszę zapisać się na "kwalifikacje wstępna przyspieszoną" czy "kwalifikacje wstępną"!!!?- (przewóż rzeczy). Wyczytałem,że cyt. "Z dniem 3 kwietnia 2010 r. weszła w życie Ustawa z dnia 12 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U.2010 nr 43 poz.246).
Zgodnie z art. 39a osoby które:
- mają 21 lat i posiadają kategorię C lub C+E mogą przystąpić do szkolenia KWALIFIKACJI WSTĘPNEJ PRZYŚPIESZONEJ"
Pytanie czy to prawda bo w niektórych szkołach nauki jazdy twierdzą (aktualnie) ,że muszę przejść kurs na "KWALIFIKACJE WSTĘPNA".....
Różnica jest oczywiście w cenie ale mi bardzie chodzi o prawo..
Sold
Obserwowany

Auto: VW Sharan

21 Sie 2011, 21:19

Hehehe z tego co ja słyszałem to na przyspieszoną trzeba mieć ukończone 23 lata ale jak widać w ustawie jest inaczej więc moja informacja jest błędna :mrgreen:

Zadzwoń do Ministerstwa Transportu i zapytaj. Najwyżej Ci powiedzą że to nie ten numer i Cię przekierują gdzie trzeba, wykonasz parę telefonów i będziesz miał informacje z pierwszej ręki.
Też kiedyś się dopytywałem coś apropo kwalifikacji i nikt nie umiał udzielić jasnej jednoznacznej odpowiedzi myk telefon do urzędasów i wszystko jasne. :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

11 Paź 2011, 21:31

Zapraszam na kurs kwalifikacji wstępnej pełnej (3500zl) i wstępnej przyspieszonej (2000zl) oraz szkolenia okresowe (350zl)
OSK
Obserwowany

12 Paź 2011, 09:48

Z obecnie obowiązujących przepisów wynika mniej więcej coś takiego:

KW - praca na C od 18 roku życia
KW - praca na D od 21 roku życia

KW przyspieszona - praca na C od 21 roku życia
KW przyspieszona - praca na D od 23 roku życia (od 21 na liniach stałych do 50km).
EuCO
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
    Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...