Przewóż rzeczy - Kwalifikacja wstępna czy przyspieszona ???

21 Sie 2011, 18:07

Witam.
Posiadam prawo jazdy kat. C od lipca 2011r a CE o sierpnia. Czy muszę zapisać się na "kwalifikacje wstępna przyspieszoną" czy "kwalifikacje wstępną"!!!?- (przewóż rzeczy). Wyczytałem,że cyt. "Z dniem 3 kwietnia 2010 r. weszła w życie Ustawa z dnia 12 lutego 2010 r. o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U.2010 nr 43 poz.246).
Zgodnie z art. 39a osoby które:
- mają 21 lat i posiadają kategorię C lub C+E mogą przystąpić do szkolenia KWALIFIKACJI WSTĘPNEJ PRZYŚPIESZONEJ"
Pytanie czy to prawda bo w niektórych szkołach nauki jazdy twierdzą (aktualnie) ,że muszę przejść kurs na "KWALIFIKACJE WSTĘPNA".....
Różnica jest oczywiście w cenie ale mi bardzie chodzi o prawo..
Sold
Obserwowany

Auto: VW Sharan

21 Sie 2011, 20:19

Hehehe z tego co ja słyszałem to na przyspieszoną trzeba mieć ukończone 23 lata ale jak widać w ustawie jest inaczej więc moja informacja jest błędna :mrgreen:

Zadzwoń do Ministerstwa Transportu i zapytaj. Najwyżej Ci powiedzą że to nie ten numer i Cię przekierują gdzie trzeba, wykonasz parę telefonów i będziesz miał informacje z pierwszej ręki.
Też kiedyś się dopytywałem coś apropo kwalifikacji i nikt nie umiał udzielić jasnej jednoznacznej odpowiedzi myk telefon do urzędasów i wszystko jasne. :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

11 Paź 2011, 20:31

Zapraszam na kurs kwalifikacji wstępnej pełnej (3500zl) i wstępnej przyspieszonej (2000zl) oraz szkolenia okresowe (350zl)
OSK
Obserwowany

12 Paź 2011, 08:48

Z obecnie obowiązujących przepisów wynika mniej więcej coś takiego:

KW - praca na C od 18 roku życia
KW - praca na D od 21 roku życia

KW przyspieszona - praca na C od 21 roku życia
KW przyspieszona - praca na D od 23 roku życia (od 21 na liniach stałych do 50km).
EuCO
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Funkcja automatycznej jazdy w korkach Audi AI
    Prezentując funkcję automatycznej jazdy w korkach Audi AI, cztery pierścienie pokazały pierwszy na świecie system umożliwiający zautomatyzowaną jazdę na poziomie 3. Podczas jazdy w korku lub w powolnym ruchu na autostradzie, ...
    Bezpieczna jazda w nocy
    Jazda w nocy poza obszarem zabudowanym jest bardziej niebezpieczna i trudniejsza niż za dnia. Podstawowym powodem jest ograniczony zasięg widzenia drogi, przeszkód oraz innych uczestników ruchu drogowego. "W ...