Rejestrowanie pojazdu

05 Paź 2011, 17:28

Mam pytanie odnośnie nowo nabytego przeze mnie auta za 500zł - (podatek w skarbówce nie wchodzi w rachubę) Kilka dni temu chciałem go przerejestrować na siebie, ale okazało się że badanie techn. kończy się w dniu 6.10.2011r, a musi być minimum miesiąc aby zostało wydane miesięczne pozowlenie czasowe tzw. "miękki dowód" Problem tkwi w tym że przeglądu nie dam rady zrobić w najbliższym czasie gdyż auto zostało zdemontowane, w celu remontu blacharsko lakierniczego.
Więc moje pytanie brzmi; czy muszę go w ciągu miesiąca od dnia zakupu zarejestrować ? czy mogę zwlekać z czasem i nie bedą mi groziły żadne konsekwencje prawne :?:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

05 Paź 2011, 17:54

w przepisach jest napisane że przerejerstrowanie i wszystkie inne zmiany zawarte w DR powinny być zgłaszane do WK w ciągu 30dni lecz nikt tego nie pilnuje i nie są za to żadne kary wystawiane.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

11 Paź 2011, 11:27

Faktycznie jest to w zasadzie martwy przepis, ale umowę trzeba mieć zawsze przy sobie.
EuCO
Nowicjusz