Przy rozgrzanym silniku dymi na biało ? Pomocy !!

16 Sty 2014, 17:35

Witam . Posiadam Renault Megane 1.6 r. 1997 otóż tak zaczęło się od spadania mocy i gaśnięcia ,następnie z rury wydechowej zaczęły się wydobywać kłęby białego ,gęstego dymu pachnące benzyną. Po przeczytaniu na forum stwierdziłam ,że to uszczelka pod głowicą. Ok wymieniłam uszczelkę ,olej silnikowy , filtr do oleju ,płyn chłodniczy z wielką nadzieją odpalam samochód ,a tu dalej to samo ,przy lekkim nagrzaniu zaczął znowu kopcić ,lecz mniej. Ani nie ubywa oleju ,ani płynu chłodzącego. Sprawdziłam świece, filtr ,odmę ,sondę ,dużo by jeszcze wymieniać. Nie mam pojęcia co to może być ? Może ktoś był w podobnej sytuacji ?
kamlux
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 30 05 2012
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

29 Sty 2014, 19:20

Jeśli z silnikiem jest wszystko ok(głowica,uszczelka, itd) to biały dym świadczy o niespalonym paliwie ,czyli spalonym tylko częściowo.Do sprawdzenia jakość paliwa,poprawność działania aparatury wtryskowej(kąt wtrysku,wielkość dawki paliwa)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2014, 19:38

Ja zacząłbym od stacji diagnostycznej albo mechanika, który ma analizator spalin. Analiza spalin może dużo powiedzieć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2014, 22:00

otóż tak zaczęło się od spadania mocy i gaśnięcia ,następnie z rury wydechowej zaczęły się wydobywać kłęby białego ,gęstego dymu pachnące benzyną. Po przeczytaniu na forum stwierdziłam ,że to uszczelka pod głowicą. Ok wymieniłam uszczelkę ,olej silnikowy , filtr do oleju ,płyn chłodniczy z wielką nadzieją odpalam samochód ,a tu dalej to samo ,przy lekkim nagrzaniu zaczął znowu kopcić ,lecz mniej.

jak poszło do wydechu parę litrów płynu to chwile potrwa zanim go odparujesz
i wydmuchasz - zwłaszcza teraz w zimie, chyba że rozkręci się wydech na kawałki i wyleje :?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna