Przy ruszaniu - strzał ze skrzyni biegów oraz odskoczenie lewarka

17 Cze 2020, 19:38

cześć,
Przy ruszaniu strzeliło mi coś tak jak by w okolicach skrzyni biegów oraz odskoczył bieg. Auto jeździ normalnie, biegi wchodzą tak jak wcześniej. Żadnego wycieku nie widzę. Tysiąc kilometrów temu miałem wymieniany uszczelniacz wału korbowego od strony sprzęgła oraz sprzęgło.
Co to mogło być?
mbielus
Nowicjusz

Zdjęcia: 15
Auto: Opepl Astra IV

18 Cze 2020, 08:27

Co to za samochód?

Przypuszczam ze masz hydrauliczne sprzęgło więc w pierwszej kolejności bym odpowietrzył układ wysprzęglika. Przypuszczam że było to ta że puszczasz powoli sprzęgło nic się nie dzieje i w pewnym momencie czujesz taki strzał / szarpnięcie i wtedy zaskkuje.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Cze 2020, 09:30

Astra J 1.6 115KM
Sytuacja była jednorazowa. Strzał był dość mocny jak by od spodu samochodu. Lewarek mi odbił z dużą siłą. Jednak po wrzuceniu biegu auto pojechało i jeździ jak wcześniej.
mbielus
Nowicjusz

Zdjęcia: 15
Auto: Opepl Astra IV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen up! - samochód do miasta
    Około 12 proc. rynku należy w tym roku do Volkswagena up!. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 682 egzemplarze. To najmniejszy samochód osobowy niemieckiego koncernu. Powstaje od 2011 roku w Bratysławie, wraz ...
    Ferrari F12 Berlinetta
    F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...