Przyciemnienie szyb

18 Sty 2007, 10:00

Witam
Nie za bardzo wiedziałem do jakiego działu wkleić ten temat ale mam nadzieję ze tutaj będzie dobrze. Chciałem zapytać czy ktoś z Was ma może dobrą wiedzę na temat przyciemniania szyb. Chcielibyśmy z żoną przyciemnić szyby w fabii kombi (cały tył) i mamy problem z podjęciem decyzji. Nie robimy tego dla wyglądu czy coś w tym stylu ale przez wzgląd na dziecko które zachowuje się tragicznie jak razi go słońce. Nie możemy się zdecydować na konkretne folie. Nie chcę zrobić za jasnych żeby sie nie okazało ze nic nie dały, słońce dalej go razi a my wywaliliśmy kupę kasy w błoto ale nie chcę też rkleić za czarnych szyb. Poza tym słyszałem ze za ciemne szyby źle wpływaja na oczy dziecka bo jak jest za ciemno w samochodzie to potem jest szok dla oczu jak wyjmuje się dziecko z samochodu. Firma przyciemniająca zaproponowała nam folie 15.
Czy ktoś z was ma na ten temat wiedzę i moze się nią podzielić ? Będę wdzięczny za wszelkie opinie.
Z góry serdeczne dzięki i pozdrawiam.
bbb
Nowicjusz

18 Sty 2007, 23:33

Witam,

Jeździłem autem które miało przyciemnione wszystkie tylne szyby to było kombi i w lato nawet jak stało na słońcu to tak się nie nagrzewało, ale co do współczynnika przyciemnienia to w takim warsztacie gdzie to robią powinni ci pokazać jakieś przykłady o różnym przepuszczaniu światła wtedy sobie wybierzesz takie jak ci będzie pasowało...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Sty 2007, 07:53

ArteK napisał(a):co do współczynnika przyciemnienia to w takim warsztacie gdzie to robią powinni ci pokazać jakieś przykłady o różnym przepuszczaniu światła wtedy sobie wybierzesz takie jak ci będzie pasowało...

Tak pokazali mi. Tyle tylko, że pokazali mi próbki wielkości ok 5 cm / 5 cm
i trudno po tym stwierdzić czy takie przyciemnienie wystarczy czy nie.
dlatego napisałem posta z nadzieją że ktoś kto ma przyciemnione szyby wypowie się jak się sprawują.
bbb
Nowicjusz