REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
conest997 napisał(a):Mighn ----
tylne możesz i zaspawać aby przestrzegać przepisów co do przednich bocznych oraz przedniej szyby. jak wiadomo są jakieś konkretne ograniczenia co do przyciemniania przednich szyb, ale nie wiem dokładnie jakie wartości są podane w kodeksie.
pocieszny napisał(a):przednie mogą mieć tylko i wyłącznie seryjne przyciemnienie, nie może być przyciemniane folią, jeśli Ci tak auto przegąd przechodzi to gratuluje diagnosty
ciekawe jakim cudem przechodzi przegląd, przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich, wprowadzając minimalną przepuszczalność światła ( szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:cramp12 napisał(a):żebyś wiedział żę przegląd mi przechodzi i to bez żadnych kombinacji ,nawet jeden mi mierzył przepuszczalność