Przyciemnienie szyby

23 Wrz 2010, 08:52

conest997 napisał(a):Mighn ----

tylne możesz i zaspawać aby przestrzegać przepisów co do przednich bocznych oraz przedniej szyby. jak wiadomo są jakieś konkretne ograniczenia co do przyciemniania przednich szyb, ale nie wiem dokładnie jakie wartości są podane w kodeksie.

do przedniej i bocznych przednich obecnie dopuszczone jest tylko przyciemnienie fabryczne (np:zielona bądź niebieska szyba) reszta niestety jest niezgodna z przepisami
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Sty 2011, 12:51

Witam

ESTETYKA : istnieje mnustwo różnych folii do przyciemniania szyb. Mamy przepuszczalność 5%-95% światła, mamy lustra srebrne , lustra czarne itd itd.
Wybór w/w folii to rzecz gustu jak i wybór komfortu jazdy bo UWAGA folia z przepuszczalnością 5% światła jest prawie czarna i w nocy nie widać dosłownie nic. Pasażerowie jadąc z tyłu przez oświetlone ulice miasta nie widzą NIC.

ZALETY: plusem jest na pewno to że człowiek który jest bardzo zainteresowany tym co mamy wewnątrz auta, nie widząc co się w środku znajduje nie ryzykuje. Dodatkowo możemy przejeżdżać koło własnego domu z kochanką na tylnim siedzeniu :) i żona kiwająca z okna jej nie widzi :) W nocy jadące za nami auto nie razi nas aż tak mocno.

WADY: jak już wyżej pisałem ograniczona widoczność. Zdecydowanie wygodniej się jeździ z szybami nie przyciemnionymi.

PRAWO: Szyba przednia i boczne kierowcy mogą być przyciemnione max do 5% czyli fachowo muszą mieć 95% przepuszczalności światła. Większość aut fabrycznie już ma takie przyciemnienie, czyli dalsza ingerencja już jest niezgodna z prawem. Wszystkie szyby za kierowcą mogą być zamalowane sprayem na czarno.
Nasza firma nie wystawia atestów na przednie szyby. Przyciemniamy szyby przednie tylko za pisemną zgodą klienta nie przekraczając 95% przepuszczalności. W takim przypadku POLICJA musi na miejscu dysponować specjalistycznym urządzeniem mierzącym przepuszczalność światła. Wyjątkiem są bardzo ciemne szyby co oczywiście wyklucza takowe urządzenie i Policja zabiera dowód.

Pozdrawiam Dominik
Ostatnio edytowany przez ReklamoweAuto, 20 Sty 2011, 21:57, edytowano w sumie 1 raz
ReklamoweAuto
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolskie

29 Sie 2011, 19:32

przednie boczne szyby muszą mieć przepuszczalność 75% a czołowa szyba ma mieć 95%.!!!
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: ford mondeo 2.0 tdci 130km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

29 Sie 2011, 20:16

przednie mogą mieć tylko i wyłącznie seryjne przyciemnienie, nie może być przyciemniane folią, jeśli Ci tak auto przegąd przechodzi to gratuluje diagnosty :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

30 Sie 2011, 11:56

pocieszny napisał(a):przednie mogą mieć tylko i wyłącznie seryjne przyciemnienie, nie może być przyciemniane folią, jeśli Ci tak auto przegąd przechodzi to gratuluje diagnosty :mrgreen:

i nie zapomnij podać namiarów :D
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

30 Sie 2011, 19:27

gościu żebyś wiedział żę przegląd mi przechodzi i to bez żadnych kombinacji ,nawet jeden mi mierzył przepuszczalność i powiedział że się mieści możesz zobaczyć mój samochód w dziale "co wam się podoba w waszych samochodach" -"nasze samochody" - ósma strona. srebrne mondeo
"Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców"-Colin McRae
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...

13 Wrz 2011, 10:03

Ja lubię mieć takie szyby na wakacjach, gdzie czasem trzeba przekimać w aucie.
Vernon
Nowicjusz

Auto: Opel

13 Wrz 2011, 17:00

cramp12 napisał(a):żebyś wiedział żę przegląd mi przechodzi i to bez żadnych kombinacji ,nawet jeden mi mierzył przepuszczalność
ciekawe jakim cudem przechodzi przegląd, przepisy bezwzględnie zabraniają przyciemniania szyby przedniej czołowej oraz bocznych przednich, wprowadzając minimalną przepuszczalność światła ( szyba czołowa przepuszczalność nie mniejsza niż 75% potwierdzona homologacją, szyby boczne przednie przepuszczalność nie mniejsza niż 70 % potwierdzona homologacją). Szyby te mogą być przyciemniane jedynie przez producenta, gdyż nie ma możliwości przeprowadzenia badań na zgodność z wymaganiami Regulaminu R43 ECE na próbkach jednostkowych. Przepisy zezwalają natomiast przyciemniać pozostałe szyby lecz tylko pod warunkiem iż pojazd wyposażony jest w dwa lusterka zewnętrzne (prawe i lewe). Należy również pamiętać, iż w przypadku oklejenia ww. szyb należy posiadać przy sobie i okazać przy kontroli drogowej „Zaświadczenie o instalacji folii samochodowej”, w którym znajdować się powinny następujące dane:

* » data instalacji
* » nazwa/nazwisko właściciela pojazdu
* » marka pojazdu
* » nr nadwozia/rejestracji pojazdu
* » typ folii
* » nr oznakowania (zgodny z oznakowaniem na szybach i z numerem świadectwa z badań)
* » pieczęć i podpis zakładu wykonującego usługę

przepuszczalność szyb przednich jest wybita na szybie, i w 99% jest już ograniczona do maksymalnych możliwych wartości
jak ktoś sobie chce poczytać jak to jest prawnie to prosze sobie poszukać
Rozporządzenie MTiGM z 1 kwietnia 1999 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. nr 44, poz. 432)
Regulamin Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ nr 43 i 46
Pismo BW/720/2002 z dnia 22.04.2002 roku Instytut Szkła i Ceramiki Oddział Zamiejscowy w Krakowie.
PRAWO O RUCHU DROGOWYM art.66 ust.1 pkt 5(Dz. U. nr 98 poz.602)
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Wrz 2011, 18:20

Ale czołowej nie mam przyciemnianej.A tak apropo to zwracam honor .to było w tamtym roku .A w tamtym tygiodniu byłem na przegląd i przegląd nie przeszedł musiałem ściągać.A było tak ładnie... :(
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Wrz 2011, 18:22

Zresztą to robiła firma no dosyć droga także wszystkie pieczątki i inne duperele mam.
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

13 Wrz 2011, 19:06

pieczątki i duperele możesz mieć, nie zmienia to faktu nie legalności takiego zabiegu w UE, gro firm nawet nie informuje o tym klientów :evil:
potem tylko problemy i kasa w błoto :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Wrz 2011, 18:57

Tylko że ja tych szyb nie przyciemniałem tylko poprzedni właściciel :D
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Wrz 2011, 07:11

to nie ma znaczenia, Ty jesteś właścicielem, Tobie zabiorą dowód rejestracyjny i wlepią mandat :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Wrz 2011, 18:22

nie wlepią bo jak napisałem wcześniej ściągnąłem folie z przednich bocznych teraz tylko tył jest przyciemniony
cramp12
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Wrz 2011, 19:01

tył to se nawet zaspawany może być :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP