Przycisk podgrzewanej szyby i lusterka

26 Sie 2022, 10:39

Vectra B 2.2 DTI

Witam . Mam taki problem, że nie wszystkie światełka mi świecą odkąd kupiłem, chodzi o przyciski tc , klimy , grzanych siedzień itp.

W ASO nie da się już kupić oryginalnych wkładów do przycisków, zostaje jedynie przelutowanie nowych żarówek bo przez malutki wkład jest trudne nawet dla elektryka więc zostaje szukanie używanych przycisków świecących, udało mi się już wszystko dokupić oprócz jednego więc musiałem zamienić wkłady od grzanych lusterek z klimą więc teraz grzane lusterka działają ale dioda pokazująca działanie nie świeci.

Zanim ogarnę ten ostatni sprawny wkład chciałem zapytać , czy dobrze myślę , że jeśli włącze grzane lusterka i szybę w czasie jazdy to on się wyłączy gdy zgasze silnik i trzeba na nowo włączać żeby działały czy będą cały czas włączone?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

26 Sie 2022, 14:47

Po wyłączeniu silnika wszystkie odbiorniki w aucie zostają wyłączone. Przynajmniej tak było jak auto wyjechało z fabryki. Jak masz obecnie - nikt nie wie. Tylko ty możesz to sprawdzić.
Co do podświetlania włączników coś tu za dużo kombinujesz. Wymiana żaróweczek jest prosta. Tak samo z lutowaniem - najmniejszego problemu nie ma...Wyciągasz wkład z obudowy, wyjmujesz wkład z żaróweczkami, odlutowujesz, lutujesz nowe i składasz. Każdy elektryk, a nawet każdy, kto umie lutować to wymieni. W necie są i instrukcje jak to zrobić i są nawet filmiki. Jeden taki filmik kiedyś sam na youtube wrzuciłem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sie 2022, 18:10

Być może niedokładnie ująłem pytanie , wiem że po wyłączeniu auta odbiorniki zgasną. Mi chodziło trochu o co innego.

Załóżmy że jadę samochodem, włączam podgrzewane szyby i lusterka, gdy dojeżdżam na na miejsce wyłączam auto mając włączone podgrzewanie. Wiem że teraz odbiorniki są wyłączone , a jak później ponownie zapalam auto, to grzane szyby i fotele będą nadal włączone czy trzeba je włączyć od nowa?

Co do tego lutowania byłem w takim serwisie elektronicznym z tym niedziałającym wkładem i właśnie to usłyszałem co wyżej napisałem a gdy pytałem czy podejmie się pan zadania to powiedział mi że to może długo potrwać i godzina pracy w serwisie to 120 zł, no to podziękowałem, za tyle to mogę znaleźć i kupić nawet kilka przycisków i jeszcze zostanie.

W sumie jak dokładniej zobaczyłem na Internecie są poradniki , może spróbuje sam ? Choć z lutowaniem i elektryką nic wspólnego nie miałem ale mam wkłady które zostały z popsutych przycisków, zawsze mogę spróbować , może akurat mi się uda.

Zawsze to lepsze niż kupowanie przycisku choć akurat kupiłem już 4( bo u mnie działały w połowie) i tylko jeden działał w połowie. Oczywiście wszystko działało ale chciałem i chce to naprawić dla własnej wygody i tego żeby wszystko działało.

Najprościej by było pojechać na złom i osobiście sprawdzić czy działa przycisk i kupić ale dzwoniłem do kilkunastu zakładów złomowania w.mojej okolicy i żaden nie miał Vectry B.

Czy jest to aż tak rzadkie auto ? Na ulicach zdarza mi się go widywać służbowym autem prawie każdego dnia
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tajemnice układów kierowniczych
    Układy kierownicze stosowane w modelach ŠKODY to zaawansowane zespoły różniące się budową, ale stające przed tymi samymi wyzwaniami: komfortowym i precyzyjnym prowadzeniem, oszczędzaniem paliwa oraz bezpiecznym ...
    Jeszcze bardziej zwrotne: zawieszenie - Audi RS 6 Avant
    Zarówno przednia, jak i tylna oś nowego Audi RS 6 Avant to konstrukcje pięciowahaczowe, osobno pochłaniające siły wzdłużne i poprzeczne. Połączenia i ramy pomocnicze wykonane są głównie z aluminium. Rozstaw ...