Przygasające światła Fiat Ulysse 03 /C8

16 Paź 2016, 09:51

Mam problem ze światłami na postoju jest okej w czasie jazdy zaczynają mrugać. Zauważyłem że na postoju gdy włącze awaryjki dzieje się to samo w równych odstępach czasu, z wyświetlaczami w środku dzieje się to samo. Ponadto światła długie, przeciwmgielne (teraz to już w ogóle się nie załączają), ESR po przejechaniu kilku metrów gaśnie samo i pomijając to, gdy w samochodzie się nagrzeje to wyświetlacz główny staje się nieczytelny (wyświetla tylko zarysy cyfr i liter). Macie jakieś pomysły na takie kaprysy tego auta ? Co do świateł i innych funkcji które się wyłączają, podejrzewam stabilizator napięcia. Klemy są czyste.
szymucha120
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 09 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Ulysse
Silnik: 2.0 JTD
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Paź 2016, 19:04

szymucha120 napisał(a):Zauważyłem że na postoju gdy włącze awaryjki dzieje się to samo w równych odstępach czasu, z wyświetlaczami w środku dzieje się to samo.
W równych odstępach czasu czyli jak awaryjne się włączają to wszystko pozostałe przygasa tak?

szymucha120 napisał(a):Co do świateł i innych funkcji które się wyłączają, podejrzewam stabilizator napięcia. Klemy są czyste.
Ja bym sprawdził na twoim miejscu masy nadwozi i silnika.

Sprawdzałeś jakie masz napięcie ładowania na zaciskach akumulatora na wolnych obrotach bez obciążenia i pod obciążeniem?

szymucha120 napisał(a):Ponadto światła długie, przeciwmgielne (teraz to już w ogóle się nie załączają)
To nie jest wina regulatora napięcia a raczej braku masy lub przepalonego bezpiecznika.

szymucha120 napisał(a):gdy w samochodzie się nagrzeje to wyświetlacz główny staje się nieczytelny (wyświetla tylko zarysy cyfr i liter)
Niektóre wyświetlacze mają problemy z zimnymi lutami i bardzo często tak się dzieje, że po pewnym czasie na wyświetlaczu część informacji staje się nie czytelna. Druga sprawa to to że często problemem jest taśma która łączy wyświetlacz z płytką (w zasadzie jej po łączenie), jak rozbierzesz wyświetlacz to powinno być widać w tym przypadku, że niektóre ścieżki są przerwane.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999