Przygasające światła Fiat Ulysse 03 /C8

16 Paź 2016, 08:51

Mam problem ze światłami na postoju jest okej w czasie jazdy zaczynają mrugać. Zauważyłem że na postoju gdy włącze awaryjki dzieje się to samo w równych odstępach czasu, z wyświetlaczami w środku dzieje się to samo. Ponadto światła długie, przeciwmgielne (teraz to już w ogóle się nie załączają), ESR po przejechaniu kilku metrów gaśnie samo i pomijając to, gdy w samochodzie się nagrzeje to wyświetlacz główny staje się nieczytelny (wyświetla tylko zarysy cyfr i liter). Macie jakieś pomysły na takie kaprysy tego auta ? Co do świateł i innych funkcji które się wyłączają, podejrzewam stabilizator napięcia. Klemy są czyste.
szymucha120
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 09 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Ulysse
Silnik: 2.0 JTD
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Paź 2016, 18:04

szymucha120 napisał(a):Zauważyłem że na postoju gdy włącze awaryjki dzieje się to samo w równych odstępach czasu, z wyświetlaczami w środku dzieje się to samo.
W równych odstępach czasu czyli jak awaryjne się włączają to wszystko pozostałe przygasa tak?

szymucha120 napisał(a):Co do świateł i innych funkcji które się wyłączają, podejrzewam stabilizator napięcia. Klemy są czyste.
Ja bym sprawdził na twoim miejscu masy nadwozi i silnika.

Sprawdzałeś jakie masz napięcie ładowania na zaciskach akumulatora na wolnych obrotach bez obciążenia i pod obciążeniem?

szymucha120 napisał(a):Ponadto światła długie, przeciwmgielne (teraz to już w ogóle się nie załączają)
To nie jest wina regulatora napięcia a raczej braku masy lub przepalonego bezpiecznika.

szymucha120 napisał(a):gdy w samochodzie się nagrzeje to wyświetlacz główny staje się nieczytelny (wyświetla tylko zarysy cyfr i liter)
Niektóre wyświetlacze mają problemy z zimnymi lutami i bardzo często tak się dzieje, że po pewnym czasie na wyświetlaczu część informacji staje się nie czytelna. Druga sprawa to to że często problemem jest taśma która łączy wyświetlacz z płytką (w zasadzie jej po łączenie), jak rozbierzesz wyświetlacz to powinno być widać w tym przypadku, że niektóre ścieżki są przerwane.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...
    Alarm zmęczenia, zrób przerwę za kierownicą
    Wiele samochodów jest obecnie wyposażonych w systemy, które wspomagają kierowcę podczas jazdy. Jednym z nich jest kontrola wykrywania symptomów zmęczenia, szczególnie przydatna podczas pokonywania ...