Hej
Jak w temacie poszukuje samochodu dla rodziny 2+1 w kwocie do 30-35 tys. zł
Rocznie przejeżdżam między 15 a 20 tys km maksymalnie, na ten moment codzienny dojazd do pracy to 10 km plus weekendowe wyjazdy do 100-150km w obydwie strony. Zimą i latem wyjazdy na urlop ==500km w obydwie strony. I to by było na tyle...
Raczej ukierunkowany jestem na benzynę (maksymalnie o pojemności 1.
![Cool 8)]()
bez nowoczesnego osprzętu w postaci turbiny dwumasy itp. Diesle to tylko Polski salon i udokumentowany przebieg z historią napraw w ASO.
Z wyposażenia obowiązkowo tempomat, klimatyzacja.
W weekendy zamierzam samochód wykorzystywać do przewożenia mojej kolarzówki , także sedany raczej odpadają. To samo "wyżyłowane" auta z hakiem. Rower chcę przewoźić w środku, dlatego potrzebna będzie składana tylna kanapa.
Autkiem będzie jeździło dwoje dorosłych i dwójka dzieci w fotelikach. Fajnie jakby czasem pomiędzy fotelikami dała radę usiąść nie za duża dorosła osoba.
Zależy mi na samochodzie, który będzie mało awaryjny, o sprawdzonym na rynku motorze, z którym jest w stanie poradzić sobie większość mechaników. Oraz na tym aby auto było jak najbardziej ekonomiczne, w codzienny użytkowaniu.
Skłaniam sie przede wszystkim do Hondy Civic 1.8 140km która słynnie z niezawodności oraz ten konkretny silnik z miarę niskiego spalania jak na swoją pojemność. Jednak płacimy tutaj za znaczek/markę i samochody te zazwyczaj są znacznie droższe niż konkrencyjne modele z tego samego rocznika
Następnie coś z toyoty z silnikiem 1.6 132km do 1.8 147km (tutaj marzeniem jest VERSO ale raczej ciężko w tym budżecie...) Tutaj podobno tylne zawieszenie jest tańsze w naprawie niż hondzie? Jednak sama dynamika i spalanie wypadają gorzej niż u hondy
Uwagę przykuł również Nissan Qashqai 1.6 114km jednak o tym samochodzie za dużo nie wiem, ani odnośnie awaryjności, ekstrapolacji czy użytkowania. czy jest to model godny polecenia?
Ewentualnie silnik 1.6 102km z grupy VW który też cechuję sie małą awaryjnością. Tylko jaką markę i model najlepiej? Audi A3?
Diesiel jedyny który biorę pod uwagę to fiatowski 1.9 120km zamontowany w alfie 159 jednak nic z sprawdzonego z Polski w tym budżecie nie mogę znaleźć.
Czy Wy drodzy koledzy/koleżanki macie dla mnie jeszcze jakieś inne propozycje sugestie? Może w poszukiwaniach pominąłem jakiś sprawdzony pewny motor? Wiadomo że do każdego samochodu trzeba podejść indywidualnie obejrzeć, dotknąć przejechać się i zobaczyć jak był dotychczas eksploatowany. Jednak chcę sobie najpierw przed oględzinami zawęzić maksymalnie grono poszukiwań, tak aby nie tracić czasu pieniedzy i wolnego na oglądanie nie spełniających kryteriów aut.
Podsumowując rodzinne auto z możliwością zapakowania roweru do środka. w cenie do 30-35 tys zł najlepiej z udokumentowanym przebiegiem do 150000km. Którego wyższy koszt zakupu wynagrodzi późniejsze bezawaryjne użytkowanie auta
Dziękuje wszystkim życzliwym za okazaną pomoc doradztwo itp