Przyjemność z jazdy / auto na co dzień / 20tys

04 Lip 2022, 09:10

Czy kabriolet w Polsce ma sens na daily? Latem fajna opcja, czy zimowa eksploatacja takiego samochodu jest jakaś problematyczna? Czy koniecznym jest nabycie hard topa? Podkreślam że auto nie musi być funkcjonalne, ma być autem którym będzie mi się przyjemnie jeździło bez celu, 5tys przebiegu rocznie, 80% czasu jeżdżę sam, pozostałe 19% w dwie osoby

Myślę nad e46 cabrio, postanowiłem też nagiąć budżet do 30tys, co sądzicie o tym?

[link do oferty na Olx wygasł]
Tuxo
Nowicjusz

04 Lip 2022, 09:37

Tak, ma sens.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

04 Lip 2022, 10:22

Ma sens jedynie z dachem sztywnym, chyba ze masz garaż to szmata też się sprawdzi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Lip 2022, 22:14

Tak, mam gdzie garażować, bardziej pytanie brzmi czy jazda zimą jest jakaś utrudniona, np wieje zimnym wiatrem, ciężko utrzymać temperaturę w środku, czy opady śniegu podczas jazdy szkodzą w jakimś stopniu poszyciu dachu, itp
Tuxo
Nowicjusz

04 Lip 2022, 22:28

No to chyba logiczne, że to wszystko występuje kiedy masz kawałek szmaty zamiast blachy.
Bierz też pod uwagę, że takie e46 ma 20 lat i dach w idealnym stanie już nie jest a zwykle będzie potrzebował wkładu

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

05 Lip 2022, 06:10

Tuxo napisał(a):bardziej pytanie brzmi czy jazda zimą jest jakaś utrudniona, np wieje zimnym wiatrem, ciężko utrzymać temperaturę w środku, czy opady śniegu podczas jazdy szkodzą w jakimś stopniu poszyciu dachu, itp
nie ma takich zjawisk, jedyne co to jest głośniej przy prędkościach powyżej 100 km/h.
Utrzymanie dachu też wymaga dużo więcej czasu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nowy Golf otrzymał od Euro NCAP najwyższą notę
    Nowy Golf otrzymał od europejskiej organizacji ochrony konsumentów – Euro NCAP – najwyższą notę pięciu gwiazdek. Ponadto został wyróżniony prestiżową "Euro NCAP Advanced Awards " za innowacje w dziedzinie ...

06 Lip 2022, 17:47

Kao napisał(a):Utrzymanie dachu też wymaga dużo więcej czasu.

Akurat lubię tego typu zabawy

Wciąż jednak nie mogę znaleźć spełniającej w 100% moje wymagania sztuki niezależnie czy szukam coupe czy cabrio :( znacie może kogoś kto sprowadza auta dla klienta z konkretnymi wymaganiami?
Tuxo
Nowicjusz

06 Lip 2022, 20:14

Tuxo napisał(a):znacie może kogoś kto sprowadza auta dla klienta z konkretnymi wymaganiami?

Czyli jakimi?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Lip 2022, 20:20

E46
Coupe
M pakiet, shadowline
m54b30
Czarne lub czerwone
Czarny środek, grzane fotele
Manual
Zgodne z vinem
Tuxo
Nowicjusz

06 Lip 2022, 20:21

XD
Ktoś już otworzył fabrykę 20 letnich bmw i możesz ją sobie skonfigurować od nowa?

E: Zapomniałeś o niskim przebiegu, bezwypadkowości i ogólnie świetnym stanie technicznym
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Lip 2022, 20:23

Przecież to są podstawy, dziwny twój komentarz
Tuxo
Nowicjusz

06 Lip 2022, 21:44

Tuxo napisał(a):Przecież to są podstawy, dziwny twój komentarz

Chłopie w jakim Ty świecie żyjesz ? Teraz z nowym autem nie możesz za ostro wymagać bo nawet jak go skonfigurujesz to poczekasz pół roku albo więcej a tu mówisz o modelu gdzie ostatnie sztuki zjechały 20lat temu, gdzie ich klientem docelowym nie były dziadki robiące trasy do kościoła co raczej nie wydłużało ich życia.

Temat jest prosty albo idziesz na kompromisy i kupisz auto szybciej albo szukasz czegoś co sobie wymarzysz ale to może być 1miesiąc a może być 1rok.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Lip 2022, 22:14

Oj tam, ja czytając jego posty cofam się do młodzieńczych lat... Need for speed, E46 M3... ehhhh to było marzenie. I patrzenie na liczniki aut przez szybę, ile który wyciągnie...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

07 Lip 2022, 20:55

Zresztą w tym budżecie takiego auta nie znajdzie, bo albo będzie stare, albo... Nie wiem, Bravo z 1.4 Tjet i program. Nowsze, coś tam pojedzie i nie wygląda jak kupa w postaci E39
jaananhi464
Obserwowany

08 Lip 2022, 16:52

Co sądzicie o tym ogłoszeniu?

[link do oferty na Olx wygasł]

Edit. Dzwoniłem do Pana, już nieaktualne. Ale może znajdzie się jakiś ciekawy Mercedes, najlepiej coupe, w automacie i z v6 do 30tys?

Na przykład coś takiego [link do oferty na Olx wygasł] ?
Tuxo
Nowicjusz