Różnica w cenach między tymi samymi modelami.

09 Lip 2022, 16:31

Witam,

Od jakiegoś czasu mam zagadkę patrząc na oferty sprzedaży, tj. bardzo duże różnice w cenach w obrębie tego samego modelu samochodu.

Skąd się biorą takie różnice?

Np. Opel Vectra III kombi:
1. za 8999zł - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. za 15000zł - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

wydawać by się mogło że różnice pomiędzy samochodami są małe.

Skąd mam wiedzieć czy dana oferta za samochód np. 20k to dobra oferta skoro mogę znaleźć te same modele z podobnym opisem za 2x taniej?

Albo bym przepłacił albo te tansze są podejrzane?
madmaxdriver
Nowicjusz

09 Lip 2022, 17:07

Ty tak serio pytasz :?: :lol:
Mocno uogólniając, te najtańsze to zajechane szroty, a te najdroższe to zadbane egzemplarze.
W używanym aucie przede wszystkim liczy się stan techniczny.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lip 2022, 17:19

Serio pytam ;)

A jak odróżnić zajechany szrot od zadbanego auta z ogłoszenia?
madmaxdriver
Nowicjusz

09 Lip 2022, 17:24

Tak na logike - jeśli ktoś wie że ma auto szrot i nie chce żeby ktoś tak myślał, może ustalić cenę na 20k pln zamiast 10k, co powstrzymuje takie osoby od ustalania ceny jaką chcą ?
madmaxdriver
Nowicjusz

09 Lip 2022, 19:37

Każdy kto wystawia auto na sprzedaż, chce to auto przecież sprzedać.
A złego stanu auta nie da się tak łatwo ukryć. Nie kupuje się auta na podstawie opisu i zdjęcia, tylko sprawdza w miarę dokładnie-albo osobiście(ale tu trzeba się trochę na autach znać), albo przez fachowców(odpłatnie).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lip 2022, 20:05

Ale auta podane przez ciebie różnią się rocznikiem, mocą. Tańsze auto jest dwa lata starsze, ale jest mocniejsze. A to droższe jest młodsze ale słabsze. Do tego zapewne są inne wersje wyposażeniowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lip 2022, 20:16

yeti65 napisał(a):Mocno uogólniając, te najtańsze to zajechane szroty, a te najdroższe to zadbane egzemplarze.
to tylko w teorii a praktyka mówi co innego.

Najlepiej szukać aut w sredniej cenie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lip 2022, 16:36

madmaxdriver napisał(a):jeśli ktoś wie że ma auto szrot i nie chce żeby ktoś tak myślał, może ustalić cenę na 20k pln zamiast 10k

Ale jak wszystkie będą po 20 000zł to i tak wybierzesz tą najlepszą wizualnie i technicznie, więc koś nie będzie wystawiał szrota za 20 tys w cenie tych dobrych bo wie doskonale że i tak za tyle nie sprzeda, a często gęsto che zarobić 1000zł i pozbyć się "problemu" a to że masz np . opony do wymiany, sprzęgło do wymiany, cośtam dymi i coś tam się tłucze no to masz dlatego niską cenę.
toyman40
Stały forumowicz

10 Lip 2022, 17:02

Kao napisał(a):Najlepiej szukać aut w sredniej cenie

Jeśli jesteś mechanikiem i ponosisz wyłącznie koszty zakupu części, wymienisz sobie sam a brak auta nie generuje dodatkowych kosztów to może i tak, w każdym innym przypadku nie
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Lip 2022, 17:37

Pełno jest handlarzykow zarabiajacych na takim stereotypie à ich auta to wylizane gnioty kupione za 1/3 ceny. Trochę aut mi się przez rece przewija od roznych ludzi à tez widze co jest sciagane z za granicy I jak sie sprzedaja.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lip 2022, 18:01

Zacznijmy od tego że kupno 17 letniej Vectry za 15 tys z przebiegiem 320 tys to żadna łaska, po prostu każdy sprzedaje za ile chce, jeden chce szybko sprzedać a inny sprzedawać ale wątpie żeby tak na huraa tłumy ludzi pędziły zakupić tę Vectrę, to już stare auto i poza silnikiem nic nie ma pociągającego.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

10 Lip 2022, 18:10

Zmiennych jest sporo.
Zacznijmy od tego, że pierwszy jest ze skupu, więc pewnie wzięty w rozliczeniu za ~6k, umyty, odkurzony i może coś tam wymienione. Drugi to sztuka od hobbysty (fan Opla, straszna śmierć :mrgreen: , który znowu przestrzelił z ceną, bo nie każdemu podobają się przeprowadzone przez niego modyfikacje, a chip tuning aż tak wartości nie podnosi.

Sprawę można uogólnić tak, że ten ze skupu wystawiony jest na zasadzie "wiem, że nie idealny, ale coś muszę na nim poprawić", a drugi "wiem co mam, perełka, tuning, wystawię za cenę z dvpy i co mi zrobicie?".
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lip 2022, 18:31

Kao napisał(a):Pełno jest handlarzykow zarabiajacych na takim stereotypie à ich auta to wylizane gnioty kupione za 1/3 ceny. Trochę aut mi się przez rece przewija od roznych ludzi à tez widze co jest sciagane z za granicy I jak sie sprzedaja.

A ja ci nie każę świeżo sprowadzonej perełki z placu pod Norymbergą kupować, są inne źródła pozyskiwania używanego auta, choćby ASO
franccc
Stały forumowicz

10 Lip 2022, 18:34

Niestety często te "doinwestowane perełki" okazują się szrotami bo zasada jest taka że na światełka i inne śmieszne gadżety to "j.... biedę ale jak trzeba coś z mechaniki poprawić to już jest drutowanie i cięcie kosztów.

Franccc może kiedyś doświadczysz takich przypadków to stereotypy odstawisz na bok, no i te igiełki z ASO też.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Lip 2022, 18:39

Na szczęście prywatnie mam 14-to letniego diesla kupionego w ASO, PL salon z pełną historią, kupionego i serwisowanego cały czas w tym samym salonie z przebiegiem (obecnie) 114k, dziękuję za cenne rady.
franccc
Stały forumowicz