Przyjemność z jazdy / auto na co dzień / 20tys

28 Cze 2022, 21:04

Proste pytanie. Czy poza bmw e46 (benzynowa r6) w danym budżecie znajdzie się jeszcze jakieś auto które da trochę frajdy z jazdy, będzie w miarę wyglądało (wiadomo, kwestia gustu) i jednocześnie będzie nadawało się do przyjemnego podróżowania na co dzień?
Tuxo
Nowicjusz

28 Cze 2022, 21:09

Pytanie co to znaczy frajda z jazdy? Bo jednemu wystarczy mocne r4 turbo, inny woli słabsze N/A ale dobrze prowadzące się, jeszcze inny delektuje się brzmieniem V8
Podróżowanie na co dzień to tez do ustalenia czy trasy po 300 km czy jazda po mieście?
Przyjemne podróżowanie na trasach to na pewno dobre wyciszenie czyli klasa bardziej średnia.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

28 Cze 2022, 22:10

Z pozoru łatwe, ale jakby głębiej się zastanowić to są dla mnie trudne pytania... Etap szybkiej jazdy na prostej mam już za sobą, w zakrętach z resztą też. Poza tym te mandaty, chyba już z tego wyrosłem. Czasem chciałbym móc dupą zarzucić na mokrym czy śniegu i lubię jak silnik dobrze brzmi. Chyba tyle. Nie robię więcej niż 5-6 tys. km rocznie, nie robię długich tras. Bardziej jazdy w koło komina i po mieście. Lubię wieczorami wyjechać na miasto i krążyć bez celu. Jestem też maniakiem dbania o auto - wszystko ma być na swoim miejscu, auto ma pachnieć, błyszczeć oraz cieszyć oko i duszę
Tuxo
Nowicjusz

29 Cze 2022, 06:45

wszystko ma być na swoim miejscu, auto ma pachnieć, błyszczeć oraz cieszyć oko i duszę

Wypisz wymaluj zgruzowane e46 :mrgreen:

Jak ma być rwd to chyba bym is200 poszukał albo CLK (nie wiem ile tam kosztują teraz) a jeśli musi być bmw to e39 albo nawet e36
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Cze 2022, 07:12

IS200 jest nieco mulaste więc nie wiem czy spełnia kategorię radości z jazdy.
Po drugie to już naprawdę stare auto i wydawanie tyle kasy... No nie dla mnie, może te 3-4 lata temu ale dziś?

Zresztą w tym budżecie takiego auta nie znajdzie, bo albo będzie stare, albo... Nie wiem, Bravo z 1.4 Tjet i program. Nowsze, coś tam pojedzie i nie wygląda jak kupa w postaci E39 :D
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Cze 2022, 08:05

franccc napisał(a):Wypisz wymaluj zgruzowane e46

Każde moje poprzednie auto było zadbane, ładne i sprawne, a były to samochody z lat 90. (golf 4 gti, audi s3 8l, s4 b5, Alfa Romeo 156) i wierzę, że pośród wszystkich gruzów znajdzie się w Polsce kilka perełek, które warto kupić. Z tego miejsca widzę, że 20tys to trochę przymało, z tego powodu jestem w stanie nagiąć trochę budżet

[link do oferty na Olx wygasł]

Nie znalazłem żadnego godnego uwagi e36 na portalach ogłoszeniowych. Z resztą to jest już taki samochód, że szkoda by chyba było użytkować na co dzień

Rozważam też audi 80 w quattro, ale to chyba średni pomysł na daily, a mogę mieć niestety tylko jeden samochód

Chciałbym coś kupić do końca tygodnia, bo bez samochodu to jak bez ręki...
Tuxo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2013 za nami! / relacja
    W tym roku w drugi weekend września odbyła się VII ecycja największej motoryzacyjnej imprezy Summer Cars Party. Tym razem pierwszy raz w historii SCP mieliśmy dwa dni na odwiedzanie imprezy na lotnisku "Muchowiec" w Katowicach. ...

29 Cze 2022, 08:22

Widać że się napaliłeś na E46. Kup i tyle, nie rozumiem sensu tego tematu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Cze 2022, 08:31

No napaliłem się, z tego względu pytam o alternatywy, może coś jeszcze się znajdzie. Lubię stare auta, ale żeby w jakimś stopniu nadawały się do jazdy na co dzień. Is200 mi się nie podoba
Tuxo
Nowicjusz

29 Cze 2022, 08:44

Po S3 8L czy S4 B5 na dwóch turbinach, to raczej takie E46 to jedynie 330i
wszystkie inne wersje będą stały w miejscu moim zdaniem.
Zarzucić tyłkiem się da ale dynamika dużo gorsza.
No bo co? kupisz 323i i co? przecież to będzie powolne
może Volvo S60R? one chyba wychodziły jako RWD
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

29 Cze 2022, 08:52

Tak jak wspominałem, etap szybkiej jazdy mam za sobą, co z tego że w s4 miałem 450 koni jak nawet z tego nie korzystałem

330 też będzie powolne, ale tak jak wspominałem, nie zależy mi na mocy, bo nie będę jej potrzebował

Awd niestety odpada
Tuxo
Nowicjusz

29 Cze 2022, 11:45

Kupno ładnego BMW w tydzień? Nawet nie żartuj, zresztą obejrzysz kilka takich "perełek" wg. sprzedających to się przekonasz :mrgreen:

może Volvo S60R? one chyba wychodziły jako RWD

Haldex
franccc
Stały forumowicz

29 Cze 2022, 13:39

franccc napisał(a):Kupno ładnego BMW w tydzień?

Jutro ci odpowiem na to pytanie, bo prawdopodobnie wybiorę się po czarną e46 z pierwszego linku

Jakoś zawsze trafiałem na ładne egzemplarze, kwestia szczęścia albo zadawania odpowiednich pytań sprzedającemu
Tuxo
Nowicjusz

29 Cze 2022, 17:10

A ile mają mieć wyświetleń takie samochody? Moja ostatnia fura miała przeszło 30 tys. i była mega zadbana, kliknięć było sporo bo była ładna, a jednocześnie najdroższa spośród tych samych modeli aut

Gdzie tam widzisz chińskie listewki?

Śmiało piszcie, jeszcze jest czas na zniechęcenie mnie do tego auta
Tuxo
Nowicjusz

29 Cze 2022, 18:52

Ja trochę tego hejtu nie rozumiem, E46 - klasyk, najbardziej poszukiwana buda, znaczący silnik m54b22, końcówka produkcji modelu to ile ma kosztować 5 tys?
Gość - sprzedawca pisze co robił, a niektórzy dorabiają teorie, ma go od 4 lat a nie 4 tygodni.
Z resztą cena wyraźnie pokazuje jakby to był śmieć to by kosztował połowę tego.
Sprzedac 18 letnie auto za 30k w PL nie jest łatwo, stąd m.in te wyświetlenia
KarolLolek
Nowicjusz

29 Cze 2022, 19:32

Gdzie ty tu widzisz "hejt"? Poza tym nie szukaj żadnych "klasyków" wśród e46 a już na pewno nie z takim vin'em. Sam wiek nie czyni z auta klasyka. Tutaj mamy do czynienia ze zwykłą bmw 3 coupe jakich wyprodukowano dziesiątki tysięcy w tej konfiguracji, to nie będzie miało żadnej wartości kolekcjonerskiej. Może się bronić jedynie stanem technicznym ale to nadal stare bmw, za które ktoś wystawił wygórowaną cenę
franccc
Stały forumowicz