Przyjemny sedan z charakterem ;)

04 Lis 2015, 22:17

Witam wszystkich! ;)
Ledwo minęły 2 miesiące od kiedy zmieniłem auto, ale już zamierzam kupić coś innego.
Jestem niesamowicie zadowolony z mojego galanta i nie mam zamiaru go sprzedawać, ale chcę po prostu kupić drugie auto.
Teraz moje wymagania:
-w miarę bezawaryjne auto
-Najlepiej silniczek z sześcioma cylindrami, maksymalna pojemność 3.0 (choć wolałbym się zmieścić w 2.5) i ponad 160 koni - żeby dało się przyjemnie jechać
-Silnik tolerujący LPG - robię duże przebiegi, a na diesla na pewno się nie zdecyduję. (w 2 miesiące galantem zrobiłem ponad 14 tyś.)
-Fajnie by było znaleźć coś z jasną skórą - niesamowicie spodobała mi się w galancie i chciałbym mieć ją też w nowym aucie.
-cena 10-20 tyś.

Jedyne autko, które mi się spodobało i nie jest sedanem, to celica VII w wersji 1.8 i GT- R 182KM, oraz 1.8 VVTL - i Sport 192KM, więc na jego temat też możecie się wypowiedzieć.

Dodam, że rzadko poruszam się na dystansach mniejszych niż 30km, jeżdżę po drogach, gdzie dużo trzeba hamować i przyspieszać, więc o wiele bardziej cenię sobie przyspieszenie, niż vmax. Jak dla mnie auto nie musi jechać więcej niż 150, bo praktycznie nie rozpędzam się do takich prędkości. Po autostradach, jak i za granicą latam głównie firmowymi autami, więc vmax na prawdę mnie nie interesuje, bo na pewno będzie wytaczające, ale jednak przyspieszenie do 150 musi stać na przyzwoitym poziomie - przynajmniej takim jak galant. No i nie chciałbym nic starszego, niż te 15-16 lat. Z wyborem auta mi się nie spieszy, na razie po prostu przymierzam się do zakupu. Jeszcze nawet nie wiem za czym się oglądać. Pozbieram opinie i wtedy dopiero rozpocznę poszukiwania jakiegoś zadbanego egzemplarza ;) Jak już mówiłem nie spieszy mi się, mam galanta, z którego jestem zadowolony i mogę spokojnie polować na coś innego przez długie miesiące ;)
Riazek
Początkujący

Prawo jazdy: 26 11 2014
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Lexus GS MK2
Silnik: 4.3 V8 3UZ
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Lis 2015, 22:20

Lexus IS200,Rover 75 2,5,Mazda Xedox 2,5.ford Mondeo 2,5,Volvo któreś.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

04 Lis 2015, 22:26

Volvo c70, BMW e46 328, jeśli nie będziesz dużo jeździć tym autem AR GTV v6 :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

04 Lis 2015, 22:44

Rover, Ford i AR odpadają. Nie przepadam za tymi markami, a wychodzę z założenia, że auto ma przypaść do gustu mi, a nie innym ;) W każdym razie dziękuję za propozycje! ;)
Riazek
Początkujący

05 Lis 2015, 12:27

Riazek napisał(a):Rover, Ford i AR odpadają. Nie przepadam za tymi markami, a wychodzę z założenia, że auto ma przypaść do gustu mi, a nie innym W każdym razie dziękuję za propozycje!

To chyba nie jezdziles dosc juz tanim fordem mondeo st 220 - obejrzyj.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Co do celica hmm chyba kolega nie jezdzil tym autkoem na sniegu czy slizgiej nawierzchni zwlaszcza na zakretach. Ja nazwe to tragedia.

Galant jest ok , ale moze sprzedaj galanta i kup st220, swietne fotele, duza buda w srodku, swietne naglosnienie i prowadzi sie swietnie. Mialem te ok roku.
marcinkm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2004
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Bmw e60 530i
Silnik: 3000
Paliwo: Benzyna

05 Lis 2015, 12:38

Riazek napisał(a):Jedyne autko, które mi się spodobało i nie jest sedanem, to celica VII w wersji 1.8 i GT- R 182KM, oraz 1.8 VVTL - i Sport 192KM, więc na jego temat też możecie się wypowiedzieć.

Chyba nie było wersji gt-r :mrgreen: Oba auta mają takie same silniki tylko jedno jest na USA (słabsze) i na inne rynki w tym EU (mocniejsze)

Ogólnie bardzo tani serwis, silnik średni co do trwałości i osiągów, dobre prowadzenie, zawieszenie komfortowe jak na małe coupe... dużych wad brak oczywiście nie licząc silnika. Alternatywą jest zwykła wersja 1,8 143km.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Lis 2015, 12:55

Co do st220. Niestety, ale Mondeo w ogóle mi nie podchodzą. Jechałem takim trasę Poznań - Kolonia i jakoś nie sprawiał na mnie specjalnego wrażenia. Co prawda osiągi lepsze niż w Galancie, ale jakoś wolę wsiadać do mojego auta, niż do tego mondeo. Po prostu nie czuję jego charakteru. Przez moją pracę jeździłem już dziesiątkami aut i AR, Fordy i Rovery nigdy nie przypadły mi do gustu, a jak już mówiłem - mam gdzieś czy auto się komuś podoba - ono musi się spodobać mi.

Edit:// i co do tego, co ktoś powiedział: nie sprzedam galanta. To moja perełka, którą będę sobie dopieszczał. Nigdy żadne auto mi się tak nie spodobało i zostawię go z sentymentu ;)
Riazek
Początkujący

05 Lis 2015, 13:12

Riazek napisał(a):Niestety, ale Mondeo w ogóle mi nie podchodzą.

Jak go kupilem to mi tez nie przypadl, ale milosc sie rozwinela i po 2 tygodniach to bylo to. Tak jak mowilem prowadzenie tego auta i trzymanie sie bylo po prostu niesamowite.

Jak jezdziles dziesiatkai aut hmm czyli z punktu a do punktu b. A to nie o to chodzi, autem trzeba pojedzic wyczuc sprawdzic.
Obecnie mam bme e60 3.0 w benzynie i tez jakos mi cos nie pasowalo, ale jak ja zaladowalem w podroz na max byla bardzo obciazona i zobaczylem jak sie prowadzi mimo obciazenia hmm bajka.
Teraz tez mam Porsche Cayenne ponad 2 tonowe auto hmm poczatko kurcze jakis mul, ale dlatego ze musialem go wyczuc. teraz po 4 tygodniach auto uwazam ze prowadzis sie bardzo pewnie i moc czerpie jak z rekawa przy tym v8 brzmi jak miod.

BMW czy auto nie bede Ci polecal bo widze, ze jestes fanem tych japonskich autek.
... to moze honda Civic Type R lub mazda 6 2.3 ( tez mialem) lub mazda mps !??
marcinkm
Nowicjusz

05 Lis 2015, 13:44

Mamy w domu Volvo S40. Auto z 2005 roku, ale super się sprawuje.
Instat
Początkujący

Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: Citrone C2
Silnik: 1,6
Rok produkcji: 2001

05 Lis 2015, 17:51

marcinkm napisał(a):
Riazek napisał(a):Niestety, ale Mondeo w ogóle mi nie podchodzą.

Jak go kupilem to mi tez nie przypadl, ale milosc sie rozwinela i po 2 tygodniach to bylo to. Tak jak mowilem prowadzenie tego auta i trzymanie sie bylo po prostu niesamowite.

Jak jezdziles dziesiatkai aut hmm czyli z punktu a do punktu b. A to nie o to chodzi, autem trzeba pojedzic wyczuc sprawdzic.
Obecnie mam bme e60 3.0 w benzynie i tez jakos mi cos nie pasowalo, ale jak ja zaladowalem w podroz na max byla bardzo obciazona i zobaczylem jak sie prowadzi mimo obciazenia hmm bajka.
Teraz tez mam Porsche Cayenne ponad 2 tonowe auto hmm poczatko kurcze jakis mul, ale dlatego ze musialem go wyczuc. teraz po 4 tygodniach auto uwazam ze prowadzis sie bardzo pewnie i moc czerpie jak z rekawa przy tym v8 brzmi jak miod.

BMW czy auto nie bede Ci polecal bo widze, ze jestes fanem tych japonskich autek.
... to moze honda Civic Type R lub mazda 6 2.3 ( tez mialem) lub mazda mps !??

Poczytałem opinie i jednak byłbym skłonny do ST220. BMW spokojnie możesz polecać, bo zastanawiałem się nad E46 ;) Civic za mały (tak - wiem, że celica też jest mała, ale to wyjątek, na który jeszcze mógłbym się zdecydować). Mazda 6 odpada bez zbędnych dyskusji. MPS też malutka i w dodatku jakoś mi się wizualnie nie podoba. Gdybym miał wybierać, to wolałbym jedynie zabrać koniki z MPS i wrzucić do galanta ;)
Teraz pytanie - w jakim budżecie zaczynają się sensowne egzemplarze st220? Cenami fordów się nie interesowałem nigdy, a rozbieżność jest straszna ;) Z tego, co pooglądałem, to moim zdaniem w granicach 15 tyś. można zacząć szukać czegoś z początku produkcji, ale pewności nie mam ;)
Riazek
Początkujący

05 Lis 2015, 18:05

ST220 to raczej 20k wzwyż
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

05 Lis 2015, 21:28

Jeśli wyjdzie ponad 20k, to chyba jednak pozbędę się galanta. Póki co jak pojawią się jakieś oferty w okolicy pojadę się przekonać czy mi będzie pasowało, bo przy moim pierwszym kontakcie z tym autem nie przypadło mi do gustu.
Riazek
Początkujący

06 Lis 2015, 11:31

Riazek napisał(a):Jeśli wyjdzie ponad 20k, to chyba jednak pozbędę się galanta. Póki co jak pojawią się jakieś oferty w okolicy pojadę się przekonać czy mi będzie pasowało, bo przy moim pierwszym kontakcie z tym autem nie przypadło mi do gustu.

Tak jak mowilem mialem bmw e39 z 535 z 3.5 v8 i moco 245KM i zaraz po ST220 3.0v6 225KM. I szczerze ST 220 na poczaktu prowadzile sie inaczej ( naped przod) , ale jecho zachowanie na zakretach pewne i niejednego posiadacza bmw lykal szybciutko najlepsza mina goscia z bmw :unsure: co to ford, :) tak ale ST ;)
Ja mialem niebieskie, wlozylem w nigo radio alpine 2din z duzym ekranem, dolozylem sub , wygluszylem dodatkowo matami wszyskie drzwi, przemalowalem grill dol i gore na czarny ( orginalny taki szarawy). Oswietlenie wewnatrz ledy, dywaniki, dalem do polerki, zmienilem opony na pirelli i jazda bajka, autko sie wyroznia. malo ich jezdzi.
marcinkm
Nowicjusz

07 Lis 2015, 13:08

W takim razie chyba zacznę poszukiwania st220, ale jeszcze jedno pytanie - na co zwracać uwagę przy zakupie tego auta? Typowe słabe strony itp. Potrafię przeprowadzić oględziny, ale jak wiadomo każde auto ma swoje "typowe problemy", na które przy danym modelu trzeba szczególnie zwracać uwagę.
No i jeszcze pytanie - ile mnie wyniesie POŻĄDNA instalacja LPG do tego autka? Wolę kupić w benzynie, samemu założyć gaz i mieć pewność, że mam dobrą instalację, niż kupić z gazem, żeby oszczędzić i później mieć problemy.
Riazek
Początkujący

07 Lis 2015, 17:28

Poszukaj rdzy, szczególnie na dolnej powierzchni drzwi. Sprawdź też czy wszystkie biegi ładnie wchodzą, nie blokują się ani nie wyskakują - coś kiedyś słyszałem że zdarzały się takie przypadki. Dwumasa lubi padać, było też coś z zawieszeniem z tyłu ale nie jestem pewien co.
O gaz pytaj na forum gazowników, dostaniesz dużo dokładniejszą odpowiedź.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007