Przymarznięty ręczny

04 Gru 2010, 16:00

Witajcie,
Znalazłem fajny samochód na sprzedaż. Akurat taki jak mnie interesuje. Według właścicielki wszystko jest w idealnym stanie itd. Problem polega na tym, że właścicielka nie potrafi jeździć samochodem. Autem jeździł mąż. Jak umarł to auto stało nieruszane z parkingu. Stoi tak już ze 3 tygodnie. Na fotkach widać, że ręczny jest zaciągnięty. Wszyscy widzimy jaka jest temperatura. Myślicie, że ręczny mógł przymarznąć? Prosiłem ją żeby zwolniła ręczny i wrzuciła bieg. Nie wiem czy to zrobiła. Nie chciałbym przyjechać i dowiedzieć się, że nigdzie nie pojedziemy samochodem.

Jest jakiś sposób, na szybkie odmrożenie ręcznego? Czy jakbym zadzwonił po pomoc drogową to odblokowaliby koła? Auto to Daewoo Leganza z 1998 roku. We wrześniu podobno był robiony układ hamulcowy.

Z góry dzięki za odpowiedź!
cr4sh85
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

04 Gru 2010, 16:49

Leganza ma tył na tarczo-bębnach gdzie ręczny jest w środku tarczy a więc dostęp bez demontażu niemożliwy.Jedynie co to można poszarpać linkami od ręcznego lub próbować ruszać autem do tyłu i przodu. Skoro hamulce były robione to może wszystko działa? :roll: . Na korzyść jest jeszcze to iż auto stoi 3 tygodnie a więc nie było jeszcze deszczu, śniegu i mrozu więc może nic nie było zmoczone i nie zamarzło.
Pomoc ściągnie auto na warsztat nic na miejscu raczej chyba nie zrobią.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

04 Gru 2010, 16:58

Jak wezmą na warsztat to może i lepiej:) Sprawdzą czy wszystko z nią w porządku:)
Dzięki za odpowiedź!!
cr4sh85
Nowicjusz

04 Gru 2010, 20:12

W większości wypadków wystarczy odpalić auto - temperatura wydechu powinna rozmrozić linke - w większości aut jest na tyle blisko że temperatura będzie wystarczająca. Ale oczywiście trzeba troche odczekać :).
bajla
Początkujący

13 Gru 2010, 21:50

Albo suszarka do włosów czy opalarka elektryczna i dmuchamy :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadster - bezkompromisowy kabriolet
    Tak jak określenie kabriolet dotyczy szerokiego zbioru samochodów ze zdejmowanym dachem, pod pojęciem roadster kryją się już prawdziwie emocje. "Roadstery wyewoluowały z kabrioletów. W nadwoziu tego typu, o ...