Punkty karne - do kiedy?

20 Gru 2007, 16:28

forma zapłaty nie ma znaczenia.
Ważne byś potem schował sobie wydruk, bo te matoły czasem gubią dane i proszą o potwierdzenie zapłaty. Lepiej jak ważne dokumenty chować na min. 5 at.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

18 Sty 2008, 11:30

Witam!!! Widze ,ze byly juz zadawane pytania odnosnie kasowania punktow karnych ,ale ja chcialbym zadac inaczej pytanie poniewaz nie rozumiem pewnej sparwy.
Mam prawo jazdy od 12.03.07r.
17.01.08r dostalem 6 punktow karnych.
Wg prawa jestem mlodym kierowca.
Tu moje pytanie. Do 12.03.08r bede mlodym kierowca i do tego czasu nie moge przekroczyc 21 punktow? Czy po tym 12.03.08r bede traktowany jako kierowca ,a nie mlody kierowca i bedzie mi przyslugiwalo 24 punkty?
Czyli po dniu 12.03.08r bede mial w swojej kartotece 18 punktow na plusie czy nadal tylko 14 jak mlody kierowca?
Z gory dziekuje o odpowiedz.
tomboy81
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

18 Sty 2008, 11:44

Po 12.03.08 będziesz miał na plusie nie 15,a 18 pkt.Ale w okresie od dnia otrzymania mandatu do 12.03.08 nie możesz nazbierać więcej niż te 21 pkt.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sty 2008, 11:47

Bardzo dziękuje za odpowiedz.
Dobre to forum!
tomboy81
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

15 Sie 2008, 23:42

Ja mam jeszcze takie pytanko dotyczące tych punktów. Czy można gdzieś sprawdzić ich ilość ?? Czy tylko podczas zatrzymania policjant powie ile mam punktów. Bo ch...a dostałem znowu mandat (6pkt) i tak mi się wydaje ze przekroczyłem już 24punkty, a nie mam wszystkich mandatów żeby sprawdzić kiedy je dostałem, nie ciekawie by to wyglądało jak mnie zatrzyma następnym razem policja i okaże się ze przekroczyłem limit.

Co do tego "Poborcy Skarbowego" to są rożne czasy zanim się upomną u mnie to trwało prawie półtora roku, NIE wysyłają żadnych upomnień tylko odrazu przychodzą do domu, jak pracujesz to jest kwestia dogadania z tym gościem, najpierw dają termin miesiąc, dwa, później jak nie zapłacisz to siadają na wypłatę, jak nie pracujesz a mieszkasz z rodzicami, to nie prawdą jest ze nic ci nie zabierze. U mnie był niedawno taki gościu i powiedział ze skoro nie pracuje, mieszkam i żyje z rodzicami to stanowię coś takiego jak "wspólnota gospodarcza" wiec może później zabrać ci coś z domu, jak przyjdzie z komornikiem, albo po prostu siadają na konta twoich rodziców. Od czasu dostania mandatu nie rośnie żaden procent, jedyne koszty jakie się ponosi w nieterminowym zapłaceniu mandatu to koszty tego poborcy o ile przyjdze, jakieś 8-10% z tego co pamiętam
matyslubin
Nowicjusz

16 Sie 2008, 15:49

matyslubin napisał(a):Ja mam jeszcze takie pytanko dotyczące tych punktów. Czy można gdzieś sprawdzić ich ilość ?? Czy tylko podczas zatrzymania policjant powie ile mam punktów. Bo ch...a dostałem znowu mandat (6pkt) i tak mi się wydaje ze przekroczyłem już 24punkty, a nie mam wszystkich mandatów żeby sprawdzić kiedy je dostałem, nie ciekawie by to wyglądało jak mnie zatrzyma następnym razem policja i okaże się ze przekroczyłem limit.

1.Jak dostałeś mandat, to policjant przy wypisywaniu mandatu sprawdza Twój stan konta. Zatem jeszcze przed nałożeniem mandatu wie ile masz punktów i ile będziesz miał jak Ci dowali jeszcze te 6 pkt. Jeżeli byś przekroczył 24 pkt. to na miejscu zabierają Ci prawko.
2.Żeby dowiedzieć się ile masz pkt. możesz iść na komisariat. Tam udzielają takich informacji, ale jak zauważą, że masz więcej niż 24 pkt to zabierają prawko.

Radzę zatem iść do WORDu, zapisać się na szkolenie i zdjąć z siebie 6 pkt. Kosztuje to 300 zł i można sobie zmniejszyć punkty bodajże co pół roku.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Sie 2008, 17:22

A jeszcze jedno... A jak dostalem jaies punkty zanim zrobilem prawko to one tez sie liczą ?? jak to jest ?? Bo koleszka dostal 7 punktów z spowodowanie kolizji i jeszcze nie mial prawka, teraz ma prawko i uzbieral cos pod 20pkt i nie wie jak to jest. Niektorzy mowia ze sie liczy inni ze nie...
matyslubin
Nowicjusz

17 Sie 2008, 00:10

W ogóle za spowodowanie kolizji jeszcze przed posiadaniem prawka powinni wieszać za jaja i hamować możliwość robienia prawka na co najmniej 5 lat.
Być może te punkty wcale naliczone nie były, bo policja ma wykaz kierowców, a nie wykaz wszystkich obywateli.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika