Punkty karne - do kiedy?

09 Gru 2007, 12:31

Witam. Mam takie pytanie. Jestem "młodym" kierowca a niestety dostalem punkcikow 5. Prawko mam od 10 sierpnia a pkt dostalem 1 grudnia. Czyli do 10pazdziernika nie moge uzbierac więcej niż 20pkt a do 1 grudnia nie moge przekroczyc 24pkt?
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

09 Gru 2007, 13:08

Jest troszkę inaczej - punkty karne kasują się po roku od ich otrzymania.Czyli jak otrzymałes 5 pkt 1 grudnia tego roku,to skasują się one 1 grudnia 2008 roku(ale tylko te punkty,które dostałes tego 1 grudnia).Do tego czasu musisz pilnować,żeby nie uzbierać 21 pkt,czyli pozostało ci tylko 15 pkt,ponieważ jak masz na koncie 21,to zabierają ci prawko.Czyli max możesz mieć 20 pkt,żeby jeszcze jeździć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Gru 2007, 15:06

Jestem kierowcą od roku i jeszcze punktów karnych nie dostałem, to trzeba było jeździć zgodnie z przepisami przez cały rok, ale nie wolno tak robić jak ktoś młody kierowca ma 20 pkt i może jeździć, a jak upłynęło rok to masz limit 24 pkt i znowu dostaniesz mandat 5 pkt karnych zabiorą Ci prawko i pójdziesz na ponowny egzamin. Jak ktoś przekroczył 21 pkt mając prawko do 1 roku, to musi zacząć od nowa, czyli od kursu.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

09 Gru 2007, 15:36

A no to jeszcze inaczej. Ja slyszalem ze po roku od uzyskania pierwszych pkt kasuja sie wszystkie pkt jakie zdobylo sie w ciagu reszty roku. A prawda jest taka ze kasuja sie po roku te pkt ktore uzyskalo sie akurat w danym dniu. dobrze wiedziec :) pozdrawiam i dzieki
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Gru 2007, 10:05

To znowu ja. Teraz mam takie zapytanie. Czy ja mam wypelnic cos w tym mandacie?? mam 3 papierki. w 1 opisane co zrobilem, 2dla poczty no i 3 dla mnie. Na tych 2 i 3 wpisane jest tylko kwota. Nie ma ani mojego imienia ani moich danych. Skad policja bedzie wiedziala ze to moja wplata?? Czy mam cos tam robic czy tylko isc z tym na poczte??
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Gru 2007, 13:01

Musisz wypełnić wszystkie 3 druki,wg tego co jest napisane pod kratkami.Na dole warto dopisać,czego ta wpłata dotyczy,czyli np. uregulowanie mandatu nr...(tu trzebaby wpisać numer mandatu,który jest na samym mandacie).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

16 Gru 2007, 11:09

Dzieki wielkie. Pozdrawiam :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2007, 15:16

Witam. Jeszcze jedno pytanko. Jak to jest z niezaplaceniem mandatu w terminie ?? Naczytalem sie juz tyle wersji ze poprostu zglupialem. Pozdrawiam :) 20% w skali roku jest naliczane tak?
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2007, 16:15

Jeżeli nie zapłacisz w terminie,to po jakimś czasie bedzie interwencja komornika z Urzedu Skarbowego.Jeżeli nie pracujesz,to komornik odwiedzi cię w domu i weźmie na licytację przedmioty przez niego wybrane do kwoty mandatu - np. jeżeli mandat wynosi 500 zł,to może wziąść ci np. telewizor(oczywiście jeżeli jest wart tych 500 zł).Natomiast jeżeli pracujesz,to albo zostanie ci to ściągnięte z wypłaty,albo komornik zablokuje ci konto bankowe(jezeli podawałeś numer w Urzędzie Skarbowym w PIT,celem zwrotu) .Jeżeli masz na koncie odpowednią ilość środków pienięznych na pokrycie mandatu,to zaraz po przesłaniu przez bank tych pieniędzy na konto komornika,zostaje ci ono odblokowane.Jezeli natomiast nie masz wystarczjacych srodków,to konto zostaje zablokowane do czasu wpływu jakichkolwiek środków na konto,do czasu aż cała kwota zostanie spłacona.Długo trwający proceder to jest niestety.
Co do odsetek,to takowe nie sa naliczane.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Gru 2007, 21:24

... dodam tylko, że z domu może wziąć tylko rzeczy i przedmioty, które są twoje. Generalnie można mówić, ze nie twoje i nic nie zrobi.
Wpierw i tak będzie wezwanie do skarbówki.
Bodajże po 5-ciu latach sprawa ulega przedawnieniu (może po trzech, nie pomnę).
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

19 Gru 2007, 21:32

Tyle ze po pierwsze nie mam swojego konta, mieszkam u rodzicow i nie mam nic swojego. A nie zaplacilem w terminie bo poprostu nie zdazylem uzbierac takiej kwoty. Zaplace w czasie do 1 miesiaca. Mam nadzieje ze nic sie nie stanie takiego ;/
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2007, 21:39

Procedura jest taka - jak pracujesz,to tak jak ci napisaliśmy.Jak nie pracujesz,to grozi ci albo areszt albo prace społeczne.
Jak zapłacisz po 1 czy 2 miesiącach,to nic się nie stanie.Oni zaczynają upominać się dopiero po około pół roku.I najpierw przysyłają upomnienie,a dopiero później działają.Tak więc nie ma strachu,jeżeli mandat zamierzasz zapłacić.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Gru 2007, 21:40

Juz sie wystraszylem z tym aresztem :) mam zamiar zaplacic oczywiscie no ale niestety wlasnie ciezko jest. Dzieki wielkie za pomoc :D wkoncu mam wszystko jasne. Pozdrawiam
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2007, 23:47

areszt ci nie grozi !!! areszt i tym podobne sprawy za wykroczenia nie grożą. Co najwyżej społeczne prace. To też można lekarzem obejść, muszą ci badania zrobić ... to ich kosztuje.
jak mieszkasz u rodziców to z domu nic nie ruszą, bo nic nie twoje.
Jak pracujesz to skarbówka będzie wiedziała o tym od pracodawcy. Wtedy z konta. Tego sensownie nie można obejść, bo to już kryminał, a za to już areszt grozi :)
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie

20 Gru 2007, 11:11

A moge zaplacic przelewem z konta bankowego np moich rodzicow? Tak zeby nie szlajać sie po pocztach urzedach itd....w tytule wpisujac numer mandatu, pesel itd??
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika