Punkty karne

15 Lut 2024, 15:40

Czesc. Potrzebuje jakiegoś znawcy. Przedstawiam sytuację:
Mam 2 punkty karne od czerwca zeszłego roku. Właśnie jestem na kursie redukującym punkty bo mi powiedziano że mogę anulować 2 więc pojechałam. Na kursie jestem dziś, teraz.
W zeszły czwartek - 8 lutego fotoradar zrobil mi zdjęcie i wiem że za prędkość dostanę 11 punktów a za telefon w reku - 12. Czy te 2 punkty dziś zredukowane nie będą się już liczyć jak przyjdzie ten mandat? Czy liczy się data wykroczenia? Wydaje mi się że liczą się punkty a nie data ale nikt nie umie mi odpowiedzieć.
madzia1986
Obserwowany

15 Lut 2024, 16:47

Wydaje mi się, że jednak liczy się data. Choć z pkt karnymi mam bardzo mało do czynienia, od kilku lat udaje mi się zachować czyste konto.
To chyba zależy od kiedy startują nowe pkt.
Znalazłem coś takiego
"W przypadku zdjęć z fotoradarów, zarówno stacjonarnych, jak i przenośnych, punkty naliczane są w momencie ujawnienia wykroczenia. Oznacza to chwilę, w której dokonano odczytu zdjęć zapisanych przez urządzenie pomiarowe. W praktyce odbywa się to po jednym lub dwóch dniach od wystawienia fotoradaru przy drodze."
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna