Punto 1.1 Dziwny gwizd/pisk na zimnym po dodaniu gazu - film

26 Sty 2023, 09:26

Witam.
Od kilku dni gdy silnik jest zimny mam następujący problem jak na filmiku. Po dodaniu gazu lub trzymaniu na obrotach na zimnym silniku coś jakby się ślizgało/zaciągało powietrze ?. Gdy silnik popracuje 3-5 minut problem ustępuje. Na wolnych obrotach jest ok. Psikałem na pasek od alternatora ale dźwięk się nie zmieniał.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

mocdyfer2
Nowicjusz

26 Sty 2023, 09:46

Posprawdzaj układ podciśnienia czy jest szczelny.

Próbowałeś przysłuchać się przy silniku z której strony dochodzi ten dźwięk?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Sty 2023, 09:59

Właśnie ciężko zdiagnozować ponieważ wszystko jest koło siebie;/. Silnik prosty, brak klimy i wspomagania. Według mnie to będzie jakaś nieszczelność albo pompa wody/napinacz. Dźwięk trochę nie pasuje do paska czy alternatora. Silnik jest po remoncie jakiś czas temu, wszystko było zakładane nowe, alternator regenerowany - nowy pasek, rozrząd, pompa wody,uszczelki. Nie widać nigdzie wycieku z silnika z okolic pompy. Pasek alternatora suchy i nie jest luźny.
Odgłosy występują tylko i wyłącznie jak silnik jest całkowicie zimny i są wyższe obroty od 1200-1500. Np. jest gorący postawie go na 2-3 godziny to jest ok, a jak postoi z 6-8+ godzin to znowu to samo przez kilka minut po odpaleniu. Dziwne też jest to, że po odpaleniu tego niema tylko zaczyna się po jakiś 10 sekundach.
mocdyfer2
Nowicjusz

28 Sty 2023, 21:08

Niestety nie jestem w stanie namierzyć skąd ten dźwięk. Pasek od alternatora zdjęty nadal jest. Psikałem pianką do gazu na kolektory nic nie widać żeby zasysało powietrze. Obudowa od rozrządu zdjęta, psikałem na napinacz+ pasek nic to nie dało (preparat na piszczące paski). Wszystkie wężyki ok. Mam wrażenie że dziek jest z okolic cylindra od strony termostatu.... może to coś w silniku/głowicy.
Bardzo dziwne jest to że dziwek ten pojawia się po 10-15 sekundach po odpaleniu gdy gazuje nie natychmiast. Raczej gdyby była to nieszczelność to by od początku to występowało.
mocdyfer2
Nowicjusz

28 Sty 2023, 21:25

Spadek mocy silnika ? Nie da się z tym żyć ? Przewrażliwienie ? Szczerze ....
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT86 – Toyota, która kocha jazdę bokiem
    Przepis na klasyczne sportowe coupé jest od lat niezmienny i bajecznie prosty. Bierzemy dwudrzwiowe nadwozie o opływowym, smukłym kształcie, w jego przedniej części umieszczamy silnik, a siłę napędową kierujemy na ...