Przyczyna kopcenia na biało

28 Sty 2023, 22:53

Witam.
Jakoś wiosna 2022 auto zaczęło mi kopcić na biało, średnio raz w tygodniu, później to już kopcił co ok 2-3 dni. Jak zaczynał kopcic to pojeździłem 10min na wyższych obrotach i przestawał. W momencie kiedy zaczynał kopcić to raz mu przybywało mocy a raz brakował, pedal gazu też się dziwnie zachowywał (było odczuwalne delikatne szarpanie). W grudniu 2022 pojechałem do mechanika i stwierdził że egr jest zepsuty i zaślepił. Fakt że po zaślepieniu przestał kopcić, ale zaczęły się inne problemy. Niedługo po zaślepieniu zapalił się dpf, później świeca żarowa i na końcu check i wpadł w tryb awaryjny.Dpf został wyprany, czujnik ciśnienia spalin wymieniony. Po ok 700km od wyprania niestety problem powrócił, znowu tryb awaryjny. W piątek 27.01.2023 przywrocilismy egr. Auto niestety zaczęło kopcić, przejechałem jakieś 10km i przestał. Na szczęście problem z dpf ustal ( przejechane 100km). I teraz pytanie, czy to przez egr tak kopci? Bo niby jak egr zapsuty to powinien kopcić na czarno, a on kopci na biało.
Leon 2 2006r. 1.9 tdi 105km
Beis
Obserwowany

31 Sty 2023, 10:38

Może zła mieszanka?
KacperT4
Początkujący

31 Sty 2023, 11:36

Beis napisał(a):W grudniu 2022 pojechałem do mechanika i stwierdził że egr jest zepsuty i zaślepił.
Tylko zaślepił czy usunął programowo ze sterownika?
Beis napisał(a):Bo niby jak egr zapsuty to powinien kopcić na czarno, a on kopci na biało.
A jak miałeś zaślepiony EGR to też kopcił?

Czy płynu w układzie chłodzenia nie ubywa?
Na jakich dystansach jeżdzisz? Może woda w układzie wydechowym powoduje wspomniane problemy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Sty 2023, 11:44

Programowo też usunął.
Jak był zaślepiony to nie kopcilo.
Beis
Obserwowany

31 Sty 2023, 12:02

Beis napisał(a):Programowo też usunął.
Jak był zaślepiony to nie kopcilo.
No to może nie działał poprawnie i np. cały czas był otwarty.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Aston Martin Vanquish Vision
    Ten zupełnie nowy model Astona Martina będzie się wyróżniał centralnie umieszczonym silnikiem z tyłu Jest to całkowicie nowa konstrukcja która została zbudowana od podstaw i nie bazuje na żadnym z poprzednich ...
    Niebezpiecznie dla pieszych od września
    Co roku od września rośnie liczba wypadków z udziałem pieszych. Ten niebezpieczny dla niechronionych użytkowników ruchu okres trwa w Polsce aż do stycznia. W 2022 roku najwięcej osób odniosło obrażenia ...