Punto 3, Grande Punto, Punto Evo- dla żony

01 Wrz 2021, 20:45

Witam

Szukam auta dla żony. Od paru lat wozi się Punto 2 i chciałaby pozostać przy marce i modelu rzecz jasna nowszym (jak w tytule). Jazda głównie po trasie (około 60 km dziennie). Zakładam że dobrym wyborem silnikowym byłby diesel. Z tego co wiem to dobrymi jednostkami są 1.9 JTD a jeszcze lepszymi 1.6 choć z tego co wiem są dość rzadko spotykane. A może jest jakiś silnik benzynowy który nadaje się do gazu?

Budżet? Mogę przeznaczyć 10 tys ale jestem w stanie dołożyć maks do 15 tys

Na co konkretnie zwracać uwagę przy oględzinach ?

Oczywiście otwarty też jestem na inne propozycje samochodów

Pozdrawiam
Kaiser
Początkujący

Miejscowość: okolice Brzeska/ Tarnowa/ NS
Prawo jazdy: 07 10 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Toledo 1M
Silnik: 110 KM ASV
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

01 Wrz 2021, 21:44

Na takie trasy można pokusić się o diesla 1.9 lub 1.6. Odradzam 1.3, z uwagi na dużo mniejszą moc, problematyczny rozrząd i drogi osprzęt silnika. Z silników benzynowych każdy nada się pod gaz, jednak królem jest 1.4 8v 77km.

Moja ma evo i oprócz eksploatacyjnych rzeczy nie dzieje się tam nic ciekawego. Polecam jedynie sprawdzić całą elektronikę w aucie, nawet spryskiwacze, bo instalacje we fiatach lubią zaśniedzieć.
Gość114260

06 Wrz 2021, 17:48

Ok dzięki

W tym budżecie jest sens rozglądać się za Bravo 2 ?
Kaiser
Początkujący

06 Wrz 2021, 17:59

Jest, ale tylko za wersją 1.9 120km, która swoją drogą jest najlepszym silnikiem pod względem bezawaryjności.
Gość114260

07 Wrz 2021, 20:05

ok, dzięki za pomoc :)
Kaiser
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo - kompaktowy sedan
    Fiat TIPO to całkowicie nowy, czterodrzwiowy samochód, stworzony od samego początku jako trójbryłowy sedan, zgodnie z koncepcją "Born to be Sedan ", co pozwoliło wydobyć zrównoważone kształty włoskiego ...
    Toyota Land Cruiser - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Światowa premiera nowego Land Cruisera 150 miała miejsce na Frankfurt Motor Show we wrześniu 2017 roku. Legendarny samochód terenowy został gruntownie zmodernizowany i otrzymał bogatsze wyposażenie we wszystkich wersjach. ...