Punto EVO 1,4 8V S&S - problemy z zapłonem przy niskich temperaturach

10 Sty 2017, 10:00

Witam!
Bujam się z tym od nowości (2011). Przy temperaturze zewnętrznej (stoję pod chmurką) poniżej minus 6 stopni odpala mi za 6...8 razem (po 3-4 sekundy).
Rozrusznik kręci pięknie, słychać pompę lecz silnik nie próbuje nawet zaskoczyć - i nagle za za ostatnim kręceniem odpala od dotknięcia).
Ostatnio przy minus 20 stopniach próbowałem 15 razy i nie zaskoczył ani razu. Po godzinie następne 15 prób i również nic. Po dalszej godzinie zaskoczył za 5 razem (w międzyczasie zgasły wszystkie kontrolki , częściowo się zresetował i strzelił w filtr powietrza).
Podobno wymieniano mi już wszystkie czujniki (gdy był na gwarancji) i nie pomogło).
Czy może ktoś spotkał się z taką sytuacją?
Pozdrawiam
Punto EVO 1,4 8V S&S.
lewek59
Nowicjusz

Miejscowość: Czeladź
Prawo jazdy: 0- 0-1981
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Fiat Punto EVO
Silnik: 1,4 8V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

10 Sty 2017, 11:26

lewek59 napisał(a):poniżej minus 6 stopni odpala mi za 6...8 razem (po 3-4 sekundy).
Rozrusznik kręci pięknie, słychać pompę lecz silnik nie próbuje nawet zaskoczyć - i nagle za za ostatnim kręceniem odpala od dotknięcia).
Ostatnio przy minus 20 stopniach próbowałem 15 razy i nie zaskoczył ani razu.
Jeżeli kręci i nie próbuje nawet zaskoczyć to wygląda tak jak by nie występował zapłon czyli nie było iskry. Sprawdziłbym czy wtedy kiedy nie chce gadać pojawia się iskra na świecach. Może problem jest gdzieś w sterowaniu cewką.

Komputer jest czysty? Nie pokazuje żadnych błędów?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Sty 2017, 13:16

W serwisie mówią że iskra jest normalna.
Bład wyskoczył - gdy zapytałem się co oznacza powiedzieli że to normalny tzn nic konkretnego nie wskazuje.
lewek59
Nowicjusz

10 Sty 2017, 16:30

lewek59 napisał(a):W serwisie mówią że iskra jest normalna
To może paliwo nie dochodzi? Rozumiem że iskra była sprawdzana wtedy kiedy nie odpalał.

lewek59 napisał(a):Bład wyskoczył - gdy zapytałem się co oznacza powiedzieli że to normalny tzn nic konkretnego nie wskazuje.
Haha... :lol: nic konkretnego? Może sami nie wiedzieli o co chodzi. Jeżeli jest jakiś błąd to i jest jakaś usterka czasem nawet najmniejsza pierdoła potrafi unieruchomić auto.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

10 Sty 2017, 16:56

Zobaczę niebawem - założono nową pompę.
lewek59
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision RS - model koncepcyjny
    Skoda Vision RS to wyraz wizji przyszłych samochodów kompaktowych marki, utrzymanych w sportowym duchu RS. Ten dynamiczny model swoją światową premierę będzie mieć podczas zbliżającego się Salonu Samochodowego w Paryżu. ...
    Toyota Aygo - samochód do miasta
    Z danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR wynika, że pod względem liczby rejestracji model Aygo jest niekwestionowanym liderem rynku w klasie A. Od stycznia do kwietnia 2019 roku nabywców znalazło aż 1 721 ...