Citroen C4 1.4 Problem z odpalaniem

12 Sty 2017, 18:54

Witam posiadam tak jak w temacie citroen c4 1.4 benzyna z 2007 roku 130 tys przebiegu od niedawna mam problemy z odpalaniem po prostu gdy nie chce zapalić to po włożeniu klucza nie słychać pompy paliwa gdy już uda się że podczas włożenia kluczyka załącza się pompa to samochód zapala bez żadnych problemów wszystkie kontrolki gasną normalnie po podpięciu pod komputer nie ma żadnych błędów,potrafi być spokój przez ponad tydzień i potem nagle koniec nie ma reguły 10 raz nic za 11 pompa zaskoczy i pali chciałbym się spytać co to może być jakiś przekaźnik czy pompa się kończy i zacina pozdrawiam
loriies
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 01 2012
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Citroen C4
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Sty 2017, 20:26

Należy sprawdzić czy w momencie w którym auto nie odpala pojawia się zasilanie na pompie paliwowej. Jeśli zasilanie będzie a pompa się nie włącza to odpowiedź jest oczywista. Jeśli jednak zasilania nie będzie to warto sprawdzić stacyjkę a właściwie kostkę stacyjki. Problem może także leżeć ew. w blokadzie zapłonu (immobilizerze).
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

13 Sty 2017, 15:11

dziękuje za odpowiedź wczoraj po kolejnych problemach z odpaleniem gdy tylko zapalił zawiozłem do mechanika dziś byłem i stwierdził że prawdopodobnie pompa do wymiany wczoraj mówił ze im nie zapalił ani dziś rano gdy byłem się spytać coś tam mierzył mówił żeby zapalić i bez problemu zapalił 4x dlatego mam trochę wątpliwości czy uszkodzona pompa nie padła by i nie dało by się już jej uruchomić.
loriies
Nowicjusz

14 Sty 2017, 18:55

Znajomy mial podobny przypadek,raz dzialala raz nie,pompa byla do wymiany,wymienil i cyrkow juz nie mial.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Sty 2017, 15:22

ok dzięki za odpowiedź padło na wymianę pompy co prawda samochód wczoraj podczas powrotu chodził normalnie rano odpalił bez problemu jednak po przejechaniu ok 2km samochodem zaczęło szarpać i po chwili zgasł już nie zapalił ani nie było słychać pompy na starej pompie jak zapalił to pracował normalnie dodatkowe koszty laweta i ponowne ostawienie do serwisu do innego nawet nie ma sensu chyba że odda kase a na to się nie zanosi...
loriies
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...