Pytania dotyczące gazu.

05 Gru 2017, 20:15

Witam, jestem posiadaczem VW Golfa IV generacji rocznik 2001 z silnikiem 1.6 16V. Niedawno kupiłem to autko z założonym gazem firmy BRC(sekwencja), nie wiem czy przy gazie było coś robione, ale mam pytanie dotyczące samego działania i użytkowania mianowicie: mam 4 kropki na wskaźniku gazu i na jednej kropce robię ok. 50 km czyli wychodziłoby ze na jednej butli robię ok. 200km co wychodzi 40zł/100km jak dla mnie to zdecydowanie za dużo. I chciałbym dowiedzieć się czy jest to wina np. mojego stylu jazdy (zmieniam biegi do 3 tys. obrotów a przy ruszaniu do 2,5 tysiąca max). I zastanawiam się czy mam odwiedzić gazownika czy zmienić swój styl jazdy w celu ograniczenia spalania. I jeszcze mam jedno pytanie ponieważ zerkam na komputer ze spalaniem beznyny i wychodzi mi ok. 10l na 100km ale to chyba nie ma znaczenia przy gazie? Z góry dziękuje za pomoc :).
Krzemsx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2016
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Volkswagen Golf IV
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

05 Gru 2017, 21:25

Zmierz sobie km na pełnej butli a nie na kropki, diody to tylko pogląd ile mniej więcej gazu Ci zostalo w butli a nie na ile km. Pojeździj, posprawdzaj a co do komputera to na jakim odcinku jest zmierzone spalanie średnie? Skasuj, zrób kilka stówek wtedy będziesz mógł wyciągać wnioski.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Gru 2017, 22:02

Styl jazdy nic nie zmieni, jedź na poczatek na regulacje
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Gru 2017, 20:45

Te kropki, diody czy jak to tam nazwać są niewiarygodne. Jest to tylko przybliżona ilość LPG w zbiorniku. Jak troszkę pojeździsz, to napewno zauważysz, że raz ci ta kropka zgaśnie przy takiej ilości przejechanych km, a drugi raz przy innej. Nie jest to wiarygodne źródło informacji o stanie paliwa w baku. Natankuj do pełna, wyzeruj licznik i jeździj do końca. Przy twoim silniku, przy normalnej jeździe mieszanej ( bez wariactw i deptania buta ) spalanie powinno być około 9/100. Ile przejedziesz na butli trudno teraz napisać, bo wszystko zależy od tego, ile tego gazu do butli ci wchodzi ( chodzi o ilość LPG, którą można zatankować - mając zbiornik 40 litrów, nie przy każdym wielozaworze zatankujesz 40 litrów - może być, że zatankujesz około 30 litrów ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2017, 09:49

Butle mam 60l a wchodzi 80% butli gazu teraz przejechałem ok. 220km a mam jeszcze 2 kropki więc myśle ze bede miał spalanie na podobnym poziomie jak wspomniałeś.
Krzemsx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2016
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Volkswagen Golf IV
Silnik: 1.6 16v
Rok produkcji: 2001

13 Gru 2017, 21:41

Krzemsx napisał(a):Krzemsx

Najważniejsze pytanie ile pali PB do tego doliczasz 20% i to jest prawidłowe spalanie LPG. Diodami na przełączniku się nie sugeruj. Najlepiej zatankuj do pełna wyjeździj gaz do końca tankujesz znowu do pełna liczbę litrów dzielisz przez km mnożysz razy 100 i masz dokładne spalanie.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Hyundai podejmuje współpracę z 4mobility - carsharing
    Hyundai przekazał flotę samochodów i30 nowej generacji, w ramach kontraktu z firmą 4Mobility, oferującą usługi wynajmu samochodów w systemie carsharing. Rozbudowanie floty o samochody marki Hyundai wpisuje się ...

16 Gru 2017, 21:23

Dokłądnie tak :ok: A kropki, kreski itp na wskaźnikach od gazu, to tylko ściema i przybliżone wartości, kórymi absolutnie nie można się sugerować.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Gru 2017, 15:31

MotoAlbercik napisał(a):A kropki, kreski itp na wskaźnikach od gazu, to tylko ściema i przybliżone wartości
Jak uda się je dobrze skalibrować to wartości mogą być bardzo przybliżone, jednak najlepiej sugerować się przejechanymi km. Jeżdżąc mniej więcej tak samo jesteśmy praktyczniej w stanie dojść do perfekcji w określeniu kiedy skończy się gaz patrząc na przejechane km i średnie spalanie :)

Czasem na stacji strzelam ile wejdzie gazu podczas tankowania i często różnica to około 1 litr :mrgreen:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

19 Gru 2017, 16:43

Kacper napisał(a):ak uda się je dobrze skalibrować to wartości mogą być bardzo przybliżone, jednak najlepiej sugerować się przejechanymi km. Jeżdżąc mniej więcej tak samo jesteśmy praktyczniej w stanie dojść do perfekcji w określeniu kiedy skończy się gaz patrząc na przejechane km i średnie spalanie

Dokładnie :) :ok:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika