Pytania o rodzaje silników

05 Lip 2011, 21:24

Witam,
czytając liczne magazyny motoryzacyjne np. "Cars" widzę takie nazwy silników jak CRDi, CRD, TCe, TBi i THP. Mam prośbę, czy moglibyście mi objaśnić co znaczą te nazwy silników, i gdzie są one stosowane. Nigdzie nie mogę tego znaleźć, zarówno w googlach jak i w słowniczku samochodowym na naszym forum.

PS. Jeżeli temat napisałem w złym dziale uprzejmie proszę o przeniesienie go do właściwego działu. :D
michalg
Nowicjusz

09 Lip 2011, 10:30

Dziś niemal każdy producent samochodów oznacza swojego diesla inaczej. Dawniej było D, TD, TDS i TDI i każdy wiedział o co chodzi.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Lip 2011, 08:59

CRDi- oznaczenie turbodiesela CR stosowanego w KIA/Hyundai
CRD- oznaczenie turbodiesela CR w koncernie Chryslera
TCE- oznaczenie turbodoładowanego benzyniaka w Renault
TBi- analogicznie do przykładu powyżej tyle, że w Alfach Romeo
THP- oznaczenie turbobenzyn konstrukcji PSA/BMW w Peugeotach i Citroenach.
Pozdrawiam Jasiek.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    "SKODA Rapid" Nowy wymiar SKODY
    Pod takim hasłem rozpoczęła się właśnie największa kampania reklamowa marki SKODA w tym roku. Hasło reklamowe SKODY odnosi się bezpośrednio do modelu Rapid, który kontynuuje znaną z Octavii i Superba ideę samochodu ...