Pytania odnośnie rejestracji itp.

25 Cze 2011, 11:43

Witam, jeszcze nie posiadam samochodu,ale lada dzień powinien się zameldować u mnie na podwórku.
Mam kilka pytań z tym związanych.
Auto będę "kupował" od firmy zajmującej się handlem samochodami, i czy jeżeli już teraz jest ustalone że będę współwłaścicielem samochodu z moją mamą, to czy ona przy spisywaniu umowy z firmą musi być osobiście?
jeśli już autko z umową kupna/sprzedaży będzie u mnie, to co dalej? Ile mogę jeździć tym autem jeżeli będzie ono miało ważne ubezpieczenie, poprzedniego właściciela?
Auto będzie na polskich tablicach,krajowe. Rocznik nie więcej niż 98', oraz dodam iż będzie to małe auto typu ford fiesta,peugeot 106...
Ile muszę przeznaczyć pieniędzy aby załatwić wszystkie formalności 1000zł.? 1500zł.? mniej?
Prawo jazdy mam od października 2010roku.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
MR__91
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

25 Cze 2011, 16:33

Najlepiej, żeby Twoja mama była przy podpisywaniu umowy.
Po spisaniu umowy, udajesz się do swojego Wydziału Komunikacji celem przerejestrowania. Jeżeli tablice rejestracyjne są z tej samej gminy z której Ty jesteś, to koszt rejestracji ok. 80 zł. Jeżeli z innej gminy, to ok. 180 zł.
Tego samego lub następnego dnia w WK dostaniesz tymczasowy dowód rejestracyjny ważny 30 dni. Z tym dokumentem idziesz ubezpieczyciela, gdzie ubezpieczony jest samochód i:
a)jeżeli chcesz zostać u poprzedniego ubezpieczenia, spisujesz aneks do polisy i ewentualnie robisz dopłatę,
b)jeżeli chcesz zmienić ubezpieczyciela, to rozwiązuje umowę ze starym i idziesz do nowego.
Koszt polisy zależy od samochodu, silnika, rocznika i właścicieli (czy mają mniej niż 25 lat), czy mieli w poprzednich latach wypadki i kolizje, ile mają obecnie zniżek.
Samo OC może kosztować 300 zł, a może i 2000 zł. W internecie masz kalkulatory, które Ci pomogą.
Idziesz jeszcze do Urzędu Skarbowego, gdzie wypełniasz wniosek o nabyciu pojazdu, obliczasz podatek (2% wartości samochodu) i składasz go do zatwierdzenia, oraz opłacasz.

Po 30 dniach odbierasz z WK twardy dowód rejestracyjny oddając tymczasowy.

I to wszystko.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Cze 2011, 18:29

MR__91 napisał(a):Auto będę "kupował" od firmy zajmującej się handlem samochodami,

W tym wypadku masz dwie opcje:
1/ Jezeli umowa k/s to zaliczasz US...
2/ F-ra sprzedazy-nie zaliczasz US.Opłatę ponosi sprzedający...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Hyundai Santa Fe IV
    Hyundai pokazał na targach w Genewie kolejną generację Santa Fe. Paleta silników ma obejmować diesla 2.0 CRDi o mocach 150KM i 182KM, diesla 2.2 CRDi 197KM i benzyniaka 2.4 185KM. źródło: carscoops.com W moim ...
    BMW 328 Hommage 2011
    BMW 328 Hommage, zaprezentowane z okazji siedemdziesiątych piątych urodzin legendarnego samochodu wyścigowego BMW 328, jest nowoczesną interpretacją charakteru i stylu protoplasty. Koncept to przykład na to, jak dziś mogłoby ...