Pytania właściciela A4 dotyczące wnętrza

27 Sty 2021, 12:04

Na początku tego roku dostałem A4 Premium Plus 2017 i bardzo mi się podoba, ale jest kilka rzeczy, o których wciąż nie wiem. Zapytałem swojego dealera i wydaje się, że nie zna poprawnej odpowiedzi, a przeczytałem instrukcję i albo jest niejasna, albo jej nie opisuje. Zrobiłem zdjęcia, aby opisać kilka moich pierwszych pytań.

Mam dwa kilometry na desce rozdzielczej, ale nie wiem, co to znaczy. Zakładam, że jeden to licznik kilometrów. Wydaje się, że nie odpowiada przebiegowi podanemu w mojej aplikacji.

Kiedy wybieram sterowanie strefowe, mogę otwierać lub zamykać otwory wentylacyjne. Sprzedawca powiedział mi, że jest to długi otwór wentylacyjny między kierowcą a pasażerem, ale nigdy nie czułem przepływu powietrza przez niego.

Co robi przycisk na moim lusterku wstecznym?

Teraz, gdy robi się zimniej, zauważyłem, że ustawiając temperaturę na auto, powietrze w prawym kierowcy nie włącza się. Moja lewa ręka jest miła i ciepła, ale prawa jest zimna! Mogę wyłączyć auto i zdmuchnie oba otwory wentylacyjne jak zwykle.

Czy klimatyzacja powinna być włączona, gdy jest włączone ogrzewanie? Ktoś w salonie powiedział mi, że klimatyzacja powinna być zawsze włączona.

Jaka jest różnica między komfortem, automatycznym i dynamicznym? Sprzedawca powiedział mi, że powinienem najpierw zostawić włączone auto, a potem mogę je zmienić, ale nie zauważyłem zbytniej różnicy. Powiedzieli mi, że komfort zmniejszył hałas silnika, a przy dynamice słychać więcej.

Za każdym razem, gdy uruchamiam samochód i zaczynam go uruchamiać, czuję się jak podwójne naciśnięcie pedału przyspieszenia. Powiedziałem dealerowi, a oni powiedzieli mi, że to normalne i robił kontrolę ABS. Chciałem się tylko upewnić, że to „normalne”. Żaden z moich poprzednich samochodów tego nie zrobił, ale z drugiej strony jest to moje pierwsze Audi.
lawregill92
Nowicjusz

28 Sty 2021, 10:42

lawregill92 napisał(a):Zrobiłem zdjęcia, aby opisać kilka moich pierwszych pytań.
Zapomniałeś ich dołączyć?

lawregill92 napisał(a):Mam dwa kilometry na desce rozdzielczej, ale nie wiem, co to znaczy.
To zależy jak wygląda ta wyświetlana informacja.

lawregill92 napisał(a):Kiedy wybieram sterowanie strefowe, mogę otwierać lub zamykać otwory wentylacyjne
Ustawiasz an auto i nic Cię nie powinno interesować. Strefy masz dwie lewą i prawą można ustawić inną temperaturę dla nich na klimatroniku.

lawregill92 napisał(a):Co robi przycisk na moim lusterku wstecznym?
Prawdopodobnie jest to lusterko elektrochromatyczne i przycisk włącza automatyczne ściemnianie na świata samochodów żeby nie oślepiały kierowcy podczas jazdy.

lawregill92 napisał(a):Czy klimatyzacja powinna być włączona, gdy jest włączone ogrzewanie? Ktoś w salonie powiedział mi, że klimatyzacja powinna być zawsze włączona.
Tak, zawsze włączona. Tryb auto załatwia sprawę i o nic nie musisz się martwić.

lawregill92 napisał(a):Jaka jest różnica między komfortem, automatycznym i dynamicznym?
A jak włączasz dynamiczny? Nie widziałem takiej opcji.

Ostatniego akapitu nie rozumiem... :/ Opisz dokładnie o co chodzi co robisz, co się dzieje? Generalnie cała wiadomość napisana dosyć chaotycznie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...