Audi Q3 2019 - problem z wysuwanym hakiem

08 Sie 2020, 11:18

Dzień dobry, pozrawiam wszystkich fanów Audi
Mam problem z opuszczanym hakiem w moim Q3 - nagle, bez podania jakiejkolwiek przyczyny, samochód przestał reagować na przycisk opuszczania haka. Przycisk w bagażniku świeci ciągłym czerwonym światłem, hak jest w pozycji "schowany" i jakiekolwiek próby opuszczenia haka są bezskuteczne.
Czy miał ktoś podobny problem i był w stanie jestem w stanie samodzielnie go rozwiązać? Będę wdzięczny za sugestie ...
TW
TomoVoo
Nowicjusz

08 Sie 2020, 13:33

Powinien świecić na zielono jak jest prawidłowo schowany i na zielono jak jest rozłożony. W czasie rozkładania i składania mruga na pomarańczowo. W przypadku czerwonego światełka jest jakaś awaria lub hak nie został prawidłowo złożony. Sprawdź pod samochodem czy nic go nie blokuje i jest odpowiednio zatrzaśnięty. Warto sprawdzić też bezpiecznik który odpowiada za mechanizm haka.

Sprawdzałeś może co mówi instrukcja na ten temat?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Sie 2020, 07:52

Dzięki
w instrukcji funkcjonowanie haka jest opisane ogólnikowo i nic z tego nie wynika. Chciałem sprawdzić ten bezpiecznik i tu się mocno zdziwiłem bo wg rozpiski za funkcjonowanie haka odpowiadają bezpieczniki nr 54-57, a po otwarciu skrzynki bezpiecznikowej w kabinie okazało się, ze cała ta sekcja jest pusta, tzn. nie ma tam żadnych bezpieczników. Co jest?
TomoVoo
Nowicjusz

04 Gru 2020, 18:03

Cały hak był do wymiany. Na szczęście auto na gwarancji wiec obyło się bez kosztów dla mnie.
TomoVoo
Nowicjusz