REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
MotoAlbercik napisał(a):Ja z kolei robię tak,że jak wyprzedzam np. TIR-a,który jedzie 90 km/h,a ja gowyprzedzam jadąc 100km/h,a z tyłu dojedzie jakiś wariat i mruga mi(nie wiem,o co tak naprawdę takim chodzi,bo co mam zrobić jak już wyprzedzam? - zjechać na lewe pobocze,żeby go przepuścić,przyśpieszyć do 130 km/h,bo jemu się spieszy?),to poprostu puszczam pedał gazu,a co za tym idzie zwalniam,puszczam wyprzedzany samochód przodem i zjeżdżam zaniego,żeby przepuścić tego,co na mnie mrugał.I jeszcze grzecznościowo pokazuję mu ręką wolną drogę.Oczywiście takimanewr trochę trwa,bo jak jestem np. na wysokosći kabiny tego TIR-a,jak puszczę pedał gazu bez hamulca(żeby z kolei nie doprowadzić do stłuczki),to troszkę czasu trwa zanim ten TIR mnie wyprzedzi,a ja zjadę za niego.I po co było takiemu namnie migaći mnie popędzać?Zazwyczaj traci na tym około 30 sekund,a jakby nie migał i poczekał aż spokojnie i bezpiecznie wyprzedzę,to straciłby o wiele mniej czasu.
Przyznam,że to troszkę niebezpieczna sytuacja,ale raczej dla niego,bo to on musi gwałtownie hamować,bo zazwyczaj jest tak,że ten poganiajacy siedzi ci na bagażniku) i jest ryzyko(jego),że ktoś nie wyhamuje i wjedzie mu w tył,albo on w coś walnie podczas gwałtownego hamowania.A mnie zawsze podczas wyprzedzania może się coś stać z silnikiem i będę zmuszony zjechać na bok...
A zajeżdżanie sobie drogi na katowickiej to chleb powszedni
piotrauto napisał(a):
3. są 2 pasy na prawym auta lecą 90km/h na lewym 100km/h wiec moje jechac tym lewym? non stop za jakims autem wyprzedzając non top auta z prawego pasu?
MotoAlbercik napisał(a):Dishman - max. prędkość samochodu cięzarowego(jeżeli przekracza 3,5 tony),w tym TIR-a na autostradzie to 80 km/h.Samochodu osobowego,ciężarowego(do 3,5 t),to 130 km/h.Więc jak wyprzedzam TIR-a na autostradzie z prędkosćią większą o około 20 km/h niż on jedzie,to jeszcze mam 30 km/h zapasu,zakładając,że tak jak napisałeś TIR jedzie z prędkosćią przepsiową,a tak się zazwyczaj dzieje.Tak samo na drogach ekspresowych - osobówka 110,a TIR 80.10 km/h w zapasie.
Co jak co,ale naprawdę nie wiem,jakz dałeś prawko,skoro nie wiesz jakimi prędkosćiami można jeździć po polskich drogach.Warto zagłębić się w przepisy -
http://www.---/prawo/Kodeks,drogowy,-,K ... ego,2.html
A prędkość to bardzo ważna rzecz dla bezpieczeństwa ruchu drogowego.Zaraz za wyprzedzaniem
MotoAlbercik napisał(a):Dishman - max. prędkość samochodu cięzarowego(jeżeli przekracza 3,5 tony),w tym TIR-a na autostradzie to 80 km/h.Samochodu osobowego,ciężarowego(do 3,5 t),to 130 km/h.Więc jak wyprzedzam TIR-a na autostradzie z prędkosćią większą o około 20 km/h niż on jedzie,to jeszcze mam 30 km/h zapasu,zakładając,że tak jak napisałeś TIR jedzie z prędkosćią przepsiową,a tak się zazwyczaj dzieje.Tak samo na drogach ekspresowych - osobówka 110,a TIR 80.10 km/h w zapasie.
Co jak co,ale naprawdę nie wiem,jakz dałeś prawko,skoro nie wiesz jakimi prędkosćiami można jeździć po polskich drogach.