REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
piotrauto napisał(a):1. juz kilka razy byłem świadkiem niebezpiecznej sytuacji kiedy auto zaczęło wyprzedzac na drodze jednojezdniowej, 2 kierunkowej 3 auta z to środkowe auto zaczęło wpyprzedzac pierwsze auto tz
ja jechalem 5, auto przedemną 4, chccialo wyprzedzic 3 auta przed sobą i wyprzedza a auto nr 2 chcialo wypdzedzic auto 1 i zajechało mu droge nie patrząc w lusterka i podczas takiego wypadku kto jest winny?
jak sie uchronić przed tym?
2. czy mozna wyprzedzać 2, lub 3 auta za jednym razem na drodze z jednym pasem ruchu w kazda strone
3. bardzo sie boje wyprzedzac 2 albo więcej aut dlatego ze niewiem nigdy czy auto które jedzie przedemną nie zechce tez wyprzedzac i wjedzie we mnie
pozdro
Ale przecież w NFS, GTA i innych - kodeksem nie musisz się przejmować...eaxene napisał(a):piotrauto napisał(a):kodeks nie mówi ze wyprzedzac mozna tylko jeden pojazd a wyprzedzanie 2 naraz to wyprzedzanie na trzeciego?
Śmiejesz się teraz prawda?
piotrauto napisał(a):nieztrozumiales mnie pisząc na trzeciego mialem na mysli ze jedziemy tą drogą co ma jeden pas w oba kierunki jest wązka i bierzemy sie za wyprzedzanie ale nei wyprzedzamy 1 auto tylko 2, to rozumiem za wyprzedzanie na trzeciego, wyprzedzanie 2 aut to na czwartego
tz ze wg przepisów moge wyprzedzac naraz tyle aut ile chce nawet 20?
MotoAlbercik napisał(a):1.Winny jest ten kierowca,który zaajedzie drogę temu,co już zaczął wyprzedzxać.Przepis mówi wyraźnie,że przed rozpoczęciem manewru wyprzedzania należy się upenić,czy inny pojazd tego manewru już nie rozpoczął.Jest to ówczas zwykłe zajechanie drogi i poniekąd wymuszenie pierwszeństwa.
2.Jeżeli nie ma zakazu wyprzedzania,nie ma zakrętu oznaczonego znakiem,nie ma linii ciągłej itd,to można wyprzedzać nawet 10 samochodów naraz.
3.tak jak w pkt 1 - jak ktoś ci wyjedzie,to jego wina,ponieważ nie upewnił się,czy ktoś już wyprzedzania nie rozpoczął.