Pytanie o kamery

22 Sie 2007, 06:05

Witam !!! mam pytanko czy kamery które są zamontowane na skrzyżowaniach (na światłach) mogą tez robić zdjęcia ? czy są one tylko do obserwowania ? bo stojąc na światłach rozmawiałem przez telefon i zastanawiam się czy to zostało zarejestrowane:) dzięki za odpowiedzi pozdrawiam :)
Martius

22 Sie 2007, 15:21

lepszym pytaniem by było czy one wogóle działają :wink: ale jeśli juz to raczej służą tylko do monitoringu i takie sprawy jak ktoś rozmawiający przez telefon nieinteresuje kontrolerów którzy muszą patrzeć na monitory kilka godzin 8) bardziej ich interesuj np. tir przejezdzajacy na czerownym hehe. pzdr.
Praxus
Nowicjusz

Miejscowość: Gostynin

22 Sie 2007, 20:54

no one raczej mają czujki, że jak ktoś na czerwonym przejedzie to robią fotke więc nie masz sie czym martwić:)
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

23 Sie 2007, 21:51

Panowie,co poniektórzy mylą kamery mobilne z fotoradarami.Kamerki,które są nad światłami(takie małe),służa tylko i wyłącznie do obserwacji natężenia ruchu na danym skrzyżowaniu.Są to przeważnie kamerki internetowe.Dzięki nim(jak oczywiście działają) można w necie sprawdzić jaki jest ruch na danej drodze i jak się ktoś wybiera na wycieczkę to można wybrac inną drogę,żeby np. nie stać w korku.Natomiast kamerki które robia zdięcia,to fotoradary.One stoją przy jezdni na słupkach i nietrudno je zauwazyć.Robią zdięcie jak się przekroczy dozwoloną prędkość,a także,jeżeli taki fotoradar jest ustawiony zaraz za skrzyzowaniem za światłami(jest ich kilka np na drodze E75 i 81),to robi zdięcie jak się przejedzie na czerwonym świetle.A działa to tak,że w czasie jak zielone,to jest włączony radar z nastawieniem na obowiązującą prędkość,jak jest czerwone,to radar jest włączony z nastawieniem na prędkość chyba 1km/h.Dodam jeszcze,że fotoradary,które są ustawione na drogach dwupasowych dwukierunkowych(dwa pasy w jednym kierunku i dwa w przeciwnym np.droga ekspresowa) na pasie zieleni są sterowane elektronicznie,czyli,że w każdej chwili może on zostać skierowany w przeciwną stronę.Tak jest np. na drodze E75 i 81.
A co do rozmowy telefonicznej - zabrania sie korzystania z telefonu komórkowego podczas jazdy samochodem.Ty nie jechałeś tylko stałeś,więc sprawa jest prosta :) .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sie 2007, 00:02

Dzięki bardzo panowie za wyczerpujące odpowiedzi :) a wiec z tego wynika ze niema sie o co martwic , ale zawsze lepiej sie upewnić np. na naszym forum :) pozdrawiam wszystkich !!!
Martius

18 Lip 2009, 16:25

CZy Kamerki na sygnalizacji świetlnej rejestrują przejazd na czerwonym świetle..jakie konsekwencje..?
Pover
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

18 Lip 2009, 22:21

To zależy kto z tych kamer korzysta.Zdazra się bardzo często,że z tych kamerek korzysta też Straż Miejska lub nawet policja.Tak więc wszystkiego można się spodziewać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Lip 2009, 21:10

Jak to sprawdzić kto korzysta z tych małych kamerek zamontowanych " na światłach " .? Katowice Szopienice (sygnalizacja Świetlna) Katowice Zawodzie skrzyżowanie..
Pover
Nowicjusz

20 Lip 2009, 11:02

Tego niestety nie sprawdzisz.Chyba,że zapytasz o to na policji lub w Straży Miejskiej,ale niekoniecznie muszą ci na to pytanie odpwiedzieć,chociaż zazwyczaj to odpowiadają,że korzystają,nawet jak tak nie jest.A dlaczego tak mówią?Z wiadomych przyczyn... :smile:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 12:22

Byłem niedawno na szkoleniu dotyczącym kamer i ich możliwości w połączeniu z wycpecjalizowanymi rejestratorami . Na dzień dzisiejszy taki system rozpozna tablice rejestracyjną , zrobi fotke ze znakiem wodnym i wyszuka w bazie danych właściciela pojazdu . Umieszczenie takiego samego zestawu kilka - kilkadziesiąt kilometrów dalej da możliwość monitorowania średniej prędkości przejazdu i wyłapywania kierowców przekraczających dozwoloną prędkość . Można poczytać - http://www.ctr.pl/artykuly/identyfikacj ... ch-lpr.htm
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lip 2009, 18:58

Ok ..dziś przyglądałem sie pracy tych "małych kamerek" na sygnalizacji świetlnej..ewidentnie widać że są sterowane automatycznie w zaleznosci od natężenia ruchu..jak mały ruch to zielone itd.. Zrozumiałem odpowiedzi ale czy tzw.."małe kamerki" czujki..też robią zdjęcia..? rozumiem ze jeżeli są podłączone do komisariatu policji,lub straży miejskiej to tak.. wnioskując z odpowiedzi MOTOALBERCIKA..Na tym kursie "BONIFACY" mówiono że wszystkie kamerki na sygnalizacjiświetlnej robią zdjęcia..? ps - przeczytałem Twojego linka ..ale czy wszystkie kamerki..? czy te które badają natężenie ruchu i sterują światłami to też..?
Pover
Nowicjusz

20 Lip 2009, 19:27

To szkolenie na którym byłem nie odnosiło się bezpośrednio do tego co jest na ulicy . Nie zrozum mnie żle - nie jestem specjalistą od tych kamer . Ogólnie jest tak że........ jest zapotrzebowanie na tzw. monitoring , więc producenci prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych rozwiązań i zapraszają instalatotorów takich systemów na szkolenia i pokazy . Byłem , widziałem i......... jest co podziwiać . Profesjonalne systemy naprawde mogą dużo...... ale........ co zostanie zainstalowane i uruchomione to zależy od zasobności kasy władz miejskich , więc nie każda kamerka robi zdjęcia i reguluje ruchem . Spokojnie , jeszcze dużo czasu upłynie zanim będzie pełny monitoring na drogach , ale jeśli przy wjeżdzie do jakiegoś miasta jest tablica informująca o monitoringu to ................. lepiej być wzorowym obywatelem .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

20 Lip 2009, 19:56

ha,ha,ha Dziękuję za informację..Pozdrawiam i dziękuję za wyczerpujące wypowiedzi.
Pover
Nowicjusz

20 Lip 2009, 21:45

bonifacy napisał(a):Byłem niedawno na szkoleniu dotyczącym kamer i ich możliwości w połączeniu z wycpecjalizowanymi rejestratorami . Na dzień dzisiejszy taki system rozpozna tablice rejestracyjną , zrobi fotke ze znakiem wodnym i wyszuka w bazie danych właściciela pojazdu . Umieszczenie takiego samego zestawu kilka - kilkadziesiąt kilometrów dalej da możliwość monitorowania średniej prędkości przejazdu i wyłapywania kierowców przekraczających dozwoloną prędkość .

Proste, prawda? Po co stawiać fotoradary przed którymi wszyscy zwalniają, skoro można uchwycić moment w którym kierowca jest na skrzyżowaniu A i na skrzyżowaniu B, wyliczyć śr. prędkość i jeżeli będzie wyższa niż 50 km/h to ukarać.

Ciekawostka, że nie stosują tego na autostradach. Tam ze względu na bramki jest to dziecinnie proste. Ktoś wjechał na autostradę o jakieś godzinie i 20 km dalej był też o jakieś godzinie - śr. prędkość: 150 km/h i oprócz opłaty mandacik :lol:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lut 2015, 17:36

dzisiaj jadąc w miejscowości Człuchów ,(zestresowany gdyż widziałem że pali się zielone,i lada chwila pomarańczowe które świeci sekundę),jadąc 30km/h 3 metry przed skrzyżowaniem zapaliło się pomarańczowe hamulec i wjechałem na pół linii do przejścia dla pieszych, zacząłem cofać i stanąłem na linię,stało auto więc tak zostałem do zmiany na zielone,moje pytanie brzmi jak robi zdjęcia to urządzenie na skrzyżowaniach,zawsze jak tam przejeżdżam to boje się ,wolę gdy jest czerwone jak dojeżdżam wtedy wiem że bezpiecznie ruszę na zielonym
ken299
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 1994
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: ford
Silnik: 2.0 tdci 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: MPV
Rok produkcji: 2005