Silniki w samochodach osobowych ...

11 Lut 2015, 11:56

Witam chciałbym się dowiedzieć jakie koncerny samochodowe mają własne silniki wiem że własne silniki posiadają VOLKSWAGEN I BMW czy są jeszcze jakieś ? :)
oraz jakie koncerny działają na licencji np. zupełnie fikcyjnie podaję marke opel może działać na licencji silnika VOLKSWAGENA. TO ZNACZY mają własny wzór samochodu tylko silniki zakupują od Volkswagena. Proszę o pomoc :D
273marek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Lut 2015, 14:43

NIEMCY
Koncern VAG montuje swoje silniki benzynowe i diesla w Volkswagenie, Audi, Skodzie, Seacie.
BMW ma własne silniki, ale np. benzynowy 1.6 HTP montowany jest w Citroenie/Peugeot.
Mercedes ma własne silniki, ale stosuje również diesle Renault (1.5, 1.6 dCi).
Opel ma własne silniki, ale stosuje diesla 1.3 od Fiata.
Ford stosuje własne silniki, choć do niedawna korzystał z diesli Peugeot/Citroen.

WŁOCHY
Fiat - Alfa Romeo - Lancia korzysta z tych samych silników.

FRANCJA
Renault ma własne silniki, ale np. diesle 1.5 i 1.6 dCi są montowane w Nissanie i Mercedesie.
Citroen i Peugeot korzystają z tych samych silników.

JAPONIA
Mazda ma własne silniki.
Toyota ma własne silniki.
Honda ma własne silniki.
Mitsubishi ma własne silniki (+diesel od Citroen/Peugeot w Outlanderze, ale tu nie jestem pewien).
Nissan ma własne silniki + diesle od Renault.
Subaru ma własne silniki.
Suzuki ma własne silniki.

KOREA PŁD.
Kia i Hyundai korzystają z tych samych silników.

SZWECJA
Volvo ma własne silniki.

Napisałem o silnikach montowanych obecnie w nowych autach, jeśli gdzieś popełniłem pomyłkę, proszę mnie poprawić.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Antyradar samochodowy – co warto wiedzieć?
    Antyradar to urządzenie do wykrywania radarów. Choć używanie sprzętów próbujących namierzyć sygnał sprzętu mierzącego prędkość, jest niedozwolone, istnieją urządzenia, które są całkiem legalne. ...