Pytanie o obroty w lanosie

16 Mar 2010, 16:32

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pytanko do kogoś kto użytkował lub użytkuje lanosa z silnikiem 1.6 16v benzyna.
Mianowicie jak wyglądają zmiany obrotów i prędkości na poszczególnych biegach przy dość dynamicznym aczkolwiek normalnym przyspieszaniu bez ostrego wciskania gazu?

U mnie jest ta mniej więcej tak:

jałowy ok 900ob/min
jedynka ruszanie-20km/h obroty skaczą do ok 2500
dwójka 20-40km/h przy 40 jest ok 3000obr/min
trójka 40-60km/h przy 60 jest podobnie ok 3100obr/min
czwórka 60-80 km/h przy 80 ok 3100obr/min
piątka przy 100km/h jest nieco ponad 3100obr/min

Pytam bo ostatnio pojezdzilem nieco na niskim poziomie oleju i mam wrazenie jakby silnik zaczal glosniej pracowac i mial nieco mniej mocy.
Z gory dziekuje za pomoc.

ps. w trakcie pisania posta przestaly mi dzialac polskie znaki z gory przepraszam jezykowych pedantow:)
pozdrawiam Andrzej.
khainadi
Nowicjusz

Miejscowość: iceland

17 Mar 2010, 10:24

Obroty wyglądają na ok.
Głośniejsza praca silnika ..? A na pewno nie uległeś autosugestii ,bo w podświadomości masz jeżdżenie na niskim stanie oleju..?
Jeśli nie to mogło coś się pokiełbasic w głowicy...z tego braku oleju...
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

17 Mar 2010, 17:20

Masz wiadomość na priv.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Mar 2010, 21:51

Dziękuję wszystkim za pomoc, chyba faktycznie jest ok, po prostu muszę częściej kontrolować olej bo mam zepsutą kotrolkę, często miga.
Odnośnie jeszcze kontrolki stanu oleju mam pytanie. Czasem zaczyna mi migać i to dzieje się szczególnie w sytuacji jak jadę na jakimś biegu i wciskam sprzęgło wtedy miga kontrolka oleju i razem z nią światła tak jakby pulsują miał tak ktoś? Miga jak stoję na pasach z wciśniętym sprzęgłem i jak puszczę sprzęgło też a jak wrzucam bieg i ujmuję sprzęgła dodając gazu to miganie ustaje, osobliwe prawda? W czasie jazdy na biegu bez wciskania sprzęgła żadko kiedy miga. Uff mam nadzieję że jasno tę sytuację naświetliłem a nie tylko mignąłem:).
Pozdrawiam.
khainadi
Nowicjusz

Miejscowość: iceland