Pytanie o opony wielosezonowe Bridgestone

09 Maj 2023, 12:14

Witam,
od ostatniej zimy jestem posiadaczem wielosezonowych opon: "Bridgestone WEATHER CONTROL A005 EVO 245/50 R18 100 V". W zimę wszystko było okej, dało się odczuć przesiadkę z letnich Pirelli, hamowanie było bardzo dobre. Niestety dzisiaj podczas jazdy przebiło jedną oponę, i nie dało się jechać, mimo rzekomego systemu DriveGuard, który ma być odpowiednikiem Run Flat. Zawieźliśmy stare opony do mechanika, i powiedział że te Pirelli runflaty są dużo lepsze. Pokazał, że Pirelli nie uginają się pod ciężarem, a Bridgestone już tak. Dodał, że na tych Pirelli bez problemu można byłoby dojechać na flaku.

Teraz nie wiem, czy kupiłem gorsze opony i ten DriveGuard nie działa, czy opona była przebita już od dłuższego czasu (czujniki nic nie wskazywały), czy dostałem jakiegoś bubla. Opony kupione w sklepie sklepopon.com 982,5 zł za sztukę.

Pozdrawiam.
mi555trZ
Obserwowany

09 Maj 2023, 12:28

Technologia DriveGuard jest podobna do Run Flat ale nie taka sama i z tego co wiem umożliwia jazdę jak stracisz sporo powietrza ale nie da się na nich jechać przy utracie całkowitym powietrza. Dlatego opisują że wymagane sa czujniki ciśnienia w oponach TPMS które poinformują Cie o problemie.

Na tych oponach lepiej się jeździ niż na typowych Run Flat bo mają bardziej miękkie boki a to sprawia że lepiej tłumią wszelkie nierówności.

mi555trZ napisał(a):Zawieźliśmy stare opony do mechanika, i powiedział że te Pirelli runflaty są dużo lepsze
No ale tu masz typowe Run Flaty.

mi555trZ napisał(a):czy opona była przebita już od dłuższego czasu (czujniki nic nie wskazywały)
Sprawdź czy czujniki działają jak nie masz kontrolki na desce to powinny działać i w razie spadku ciśnienia powiadomić o tym zapalając odpowiednia kontrolkę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Maj 2023, 14:56

Z tego co pamiętam, to obie technologie wynalazł Bridgeston :)
Na obu rodzajach opon powinno dać się jechać po przebiciu z max prędkością 80km/h i przejechać dystans między 80 a 200 km.
Pytanie jakie masz auto? Bo opony RunFlat można stosować tylko w konkretnych samochodach - chodzi o inne zawieszenie i układ wspomagania, które są dostosowane do tego typu opon. Dlatego powstały opony DriveGuard, które można zakładać do praktycznie każdego samochodu. Oprócz oczywiście samochodów wyposażonych fabrycznie w RunFlat - tutaj należy zakładać tylko i wyłącznie RunFlat i do tego homologowane. DriveGuard jest mniej sztywny niż RunFlat ( dlatego bardziej się uginały ) i może dlatego odniosłeś wrażenie, że bez powietrza nie da się na niej jechać, a faktycznie dojechałbyś bez problemowo. Miałeś już okazję jechać bez powietrza w którejś z tego typu opon, czy to pierwsze doświadczenie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Maj 2023, 15:24

Samochód to BMW X4 F26.
To akurat przytrafiło się tacie, gdy rano wracał z mamą z miasta.
Według taty czujniki nic nie wskazywały, tylko jak zauważył, że inaczej się jedzie, to zaparkował samochód i wtedy zobaczył tą przebitą oponę, i po prostu nie chciał jechać dalej, bo bał się o uszkodzenie felgi i dalsze uszkodzenie opony.

Teraz byłem sprawdzić, to ten system RDC monitorowania ciśnienia w oponach działa normalnie, więc nie wiem czemu nie wskazywał niższego ciśnienia.

Dla mnie jak i dla taty to pierwsze takie doświadczenie.
mi555trZ
Obserwowany

10 Maj 2023, 08:04

mi555trZ napisał(a):Teraz byłem sprawdzić, to ten system RDC monitorowania ciśnienia w oponach działa normalnie, więc nie wiem czemu nie wskazywał niższego ciśnienia.
Dziwna sprawa bo on ma za zadanie powiadomić natychmiast jak wykryje znaczny spadek ciśnienia.

Poczytałem o nim z ciekawości i czasem przy niskich prędkościach nie zawsze reaguje tak jak powinien przy utracie ciśnienia ale są one rzędu 20km/h tyle doczytałem o tych powiadomieniach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Wiosenne pylenie to zmora nie tylko dla alergików
    Pyłki są zmorą nie tylko alergików, ale także kierowców bez względu na to, czy są na nie uczuleni czy nie. Dlaczego? Pyłki osadzające się na szybach samochodu potrafią ograniczać pole widzenia, a jazda w takich ...