Pytanie o opony wielosezonowe Bridgestone

09 Maj 2023, 12:14

Witam,
od ostatniej zimy jestem posiadaczem wielosezonowych opon: "Bridgestone WEATHER CONTROL A005 EVO 245/50 R18 100 V". W zimę wszystko było okej, dało się odczuć przesiadkę z letnich Pirelli, hamowanie było bardzo dobre. Niestety dzisiaj podczas jazdy przebiło jedną oponę, i nie dało się jechać, mimo rzekomego systemu DriveGuard, który ma być odpowiednikiem Run Flat. Zawieźliśmy stare opony do mechanika, i powiedział że te Pirelli runflaty są dużo lepsze. Pokazał, że Pirelli nie uginają się pod ciężarem, a Bridgestone już tak. Dodał, że na tych Pirelli bez problemu można byłoby dojechać na flaku.

Teraz nie wiem, czy kupiłem gorsze opony i ten DriveGuard nie działa, czy opona była przebita już od dłuższego czasu (czujniki nic nie wskazywały), czy dostałem jakiegoś bubla. Opony kupione w sklepie sklepopon.com 982,5 zł za sztukę.

Pozdrawiam.
mi555trZ
Obserwowany

09 Maj 2023, 12:28

Technologia DriveGuard jest podobna do Run Flat ale nie taka sama i z tego co wiem umożliwia jazdę jak stracisz sporo powietrza ale nie da się na nich jechać przy utracie całkowitym powietrza. Dlatego opisują że wymagane sa czujniki ciśnienia w oponach TPMS które poinformują Cie o problemie.

Na tych oponach lepiej się jeździ niż na typowych Run Flat bo mają bardziej miękkie boki a to sprawia że lepiej tłumią wszelkie nierówności.

mi555trZ napisał(a):Zawieźliśmy stare opony do mechanika, i powiedział że te Pirelli runflaty są dużo lepsze
No ale tu masz typowe Run Flaty.

mi555trZ napisał(a):czy opona była przebita już od dłuższego czasu (czujniki nic nie wskazywały)
Sprawdź czy czujniki działają jak nie masz kontrolki na desce to powinny działać i w razie spadku ciśnienia powiadomić o tym zapalając odpowiednia kontrolkę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Maj 2023, 14:56

Z tego co pamiętam, to obie technologie wynalazł Bridgeston :)
Na obu rodzajach opon powinno dać się jechać po przebiciu z max prędkością 80km/h i przejechać dystans między 80 a 200 km.
Pytanie jakie masz auto? Bo opony RunFlat można stosować tylko w konkretnych samochodach - chodzi o inne zawieszenie i układ wspomagania, które są dostosowane do tego typu opon. Dlatego powstały opony DriveGuard, które można zakładać do praktycznie każdego samochodu. Oprócz oczywiście samochodów wyposażonych fabrycznie w RunFlat - tutaj należy zakładać tylko i wyłącznie RunFlat i do tego homologowane. DriveGuard jest mniej sztywny niż RunFlat ( dlatego bardziej się uginały ) i może dlatego odniosłeś wrażenie, że bez powietrza nie da się na niej jechać, a faktycznie dojechałbyś bez problemowo. Miałeś już okazję jechać bez powietrza w którejś z tego typu opon, czy to pierwsze doświadczenie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Maj 2023, 15:24

Samochód to BMW X4 F26.
To akurat przytrafiło się tacie, gdy rano wracał z mamą z miasta.
Według taty czujniki nic nie wskazywały, tylko jak zauważył, że inaczej się jedzie, to zaparkował samochód i wtedy zobaczył tą przebitą oponę, i po prostu nie chciał jechać dalej, bo bał się o uszkodzenie felgi i dalsze uszkodzenie opony.

Teraz byłem sprawdzić, to ten system RDC monitorowania ciśnienia w oponach działa normalnie, więc nie wiem czemu nie wskazywał niższego ciśnienia.

Dla mnie jak i dla taty to pierwsze takie doświadczenie.
mi555trZ
Obserwowany

10 Maj 2023, 08:04

mi555trZ napisał(a):Teraz byłem sprawdzić, to ten system RDC monitorowania ciśnienia w oponach działa normalnie, więc nie wiem czemu nie wskazywał niższego ciśnienia.
Dziwna sprawa bo on ma za zadanie powiadomić natychmiast jak wykryje znaczny spadek ciśnienia.

Poczytałem o nim z ciekawości i czasem przy niskich prędkościach nie zawsze reaguje tak jak powinien przy utracie ciśnienia ale są one rzędu 20km/h tyle doczytałem o tych powiadomieniach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

To już przeszło 30 lat Volkswagen Poznań
    Volkswagen Poznań, który obecnie jest gigantycznym pracodawcą zatrudniającym 9 500 osób i jednym z głównych producentów samochodów w Polsce, narodził się przed trzydziestu laty jako skromny ...
    Nissan GT-R 2013
    Dzięki wyższym osiągom, jeszcze lepszej stabilności jazdy przy wysokich prędkościach oraz lepszej kontroli prowadzenia, model GT-R z 2013 roku wyznacza nowe standardy dla samochodów wyczynowych. Najnowszy GT-R, zainspirowany ...