REKLAMA
Dobry wieczór,
Chciałem zapytać co mam zrobić z nurtującą mnie jedną rzeczą związana z płynem chłodniczym.
Otóż w moim Seacie Toledo 1.2 TSI 2015 wymieniony został w tamtym roku (sierpień) płyn chłodniczy na nowy. Mechanik twierdzi że na G13, ale nie wiem dokładnie z jakiej firmy. Czy do tego modelu i rocznika samochodu fabrycznie ma być G13?
Spokoju mi nie daje fakt że po tej wymianie po pewnym czasie zauważyłem że płynu było wlane na minimum i dolałem wtedy 100ml płynu K2 Kuller G12+. Czy to może w jakiś sposób zaszkodzic układowi? Wyczytałem że nie powinno się dolewać G12+ do G13 ponieważ traci się właściwości przeciwkorozyjne ale czy 100ml to dużo na cały układ?
Od tamtego roku od sierpnia minęło już w zasadzie trochę czasu. Ostatnio natomiast zauważyłem że płynu znów ubyło. Czy jest to normalne żeby w okresie od sierpnia 2022 do teraz zeszło ok. 100ml płynu gdzie autem zrobiłem szacuje jakieś ~2000km?
I teraz jeszcze pytanie jaki płyn mam dolać? Bo kupiłem Motul Inugel G13, czy będzie on dobry czy po prostu wymienić na nowy i zanotować jaki był dokładnie wlany żeby następnym razem nie robić sobie problemu?