Pytanie o rzekome wykroczenie a nieprzyznanie się do winy

07 Kwi 2013, 14:26

mam pytanie
dostałem wezwanie na komisariat , tam dowiedziałem się że ktoś oskarża Mnie o wymuszenie pierwszeństwa oraz niezatrzymanie się na znaku STOP , zdarzenie to miało miejsce kilka dni temu według osoby która Mnie oskarża ,

ja nie pamiętam takiej sytuacji , jednakże tylko ja prowadzę ten samochód , i jest możliwość że w tym czasie poruszałem się pojazdem , szkody żadnej nie było , jest tylko zawiadomienie o w/w wykroczeniach przez osobę cywilną ,

na posterunku powiedziałem że ja normalnie prowadzę to autko ale nie pamiętam żadnej takiej sytuacji , teraz podobno czeka mnie sąd, który uzna moją winę lub też nie ,

co mogę zrobić jak rozwiązać tą sprawę , z tego co czytałem protokół to było zapisane że nie był żadnych urządzeń nagrywających mogących udowodnić mi winę . czy są jacyś dodatkowi świadkowie też nie wiem , czuje się niewinny ,

proszę o poradę
PHOENIX00
Obserwowany

Auto: ALFA Romeo

07 Kwi 2013, 15:10

No cóż - w tej sytuacji wszystkiego dowiesz się w sądzie. Jeżei czegoś takiego nie zrobiłeś lub nie pamiętasz czegoś takiego, to tak samo powiedz w sądzie - że nie pamiętasz takiego zajścia. Jeżeli oskarżający nie będzie miał dowodów w postaci nagrania video, to sąd nie będzie miał podstaw do ukarania. Natomiast ty możesz później założyć sprawę temu co cię teraz oskarża, chociażby o zniesławienie lub fałszywe oskarżenia.
Oczywiście być może, że popełniłeś takowe wykroczenie - musisz pamiętać, że obecnie dośc sporo samochodów ma zamontowane kamery - kosztują parę złotych i są bardzo przydatne, a co za tym idzie coraz więcej użytkowników dróg je kupuje i montuje aby rejestrować przebieg drogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Kwi 2013, 16:13

PHOENIX00 napisał(a):ktoś oskarża Mnie o wymuszenie pierwszeństwa oraz niezatrzymanie się na znaku STOP

Z własnego doświadczenia wiem, że już prawie nikt nie zatrzymuje się na znaku STOP - może warto sobie jednak "przypomnieć" ?? To będzie mandat 100 +2 pkt..
A w sądzie jesli oskarżający przyniesie materiał wideo - moze dojść stworzenie zagrożenia czyli 300 lub nawet 500 wiecej..
No i czas zweryfikować swoje zachowanie na znaku B-20.. Czy zawsze stajesz ??
Tak samo na "zielonej strzałce warunkowej" - zatrzymujesz się ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

07 Kwi 2013, 18:32

ja nie pamiętam takiego zdarzenia , wiec trudno mi sobie przypomnieć cokolwiek , a jesli nie ma nagrania to jak może udowodnić mi winę , nawet jeśli była taka sytuacja to skąd pewność ze to ja i moje autko wogole ,

poza tym juz bylem na komisariacie jak juz pisałem i tam nie przyznałem sie do winy bo tego nie pamiętam , wiec sprawa zostanie skierowana do sądu , nie było by to zbyt mądre iść i przyznawać na komisariacie do czegoś czego raczej nie popełniłem
PHOENIX00
Obserwowany

Auto: ALFA Romeo

08 Kwi 2013, 10:18

OK, to napisz jak się dalej toczyła ta sprawa i jak się zakończyła..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesień i niespodziewane leśne zwierzęta na drodze
    Teraz, kiedy zmierzch zapada dużo szybciej, a dodatkowo pogoda potrafi być mglista i deszczowa, łatwo można nie zauważyć zwierzęcia wybiegającego na jezdnię. Większość dzików, saren i innych leśnych zwierząt ginie ...