Pytanie o sprzedaż

15 Gru 2007, 14:03

witam, jak sprzedaje samochód to czy musze to zgłosić w um? i co z ubezpieczeniem bo jeszcze mam pare msc ważne? I czy sprzedającemu daje dowód rejestracyjny? Proszę niech mi ktoś odpowie i co jeszcze powinienem wiedzieć, z góry dzieki
siemce80
Nowicjusz

15 Gru 2007, 16:47

Jak sprzedasz samochód,to musisz iść do WK z umową kupna-sprzedaży w celu jego wyrejestrowania.Co do ubezpieczenia - jak sprzedasz,i wyrejestrujesz,to idziesz do ubezpieczalni i informujesz o tym fakcie agenta.Musisz też podjąć decyzję,czy pozostały okres ubezpieczenia zostawiasz nowemu nabywcy samochodu,czy poprostu chcesz wypłacić.
Nie pamiętam jak to jest z dowodem rejestracyjnym,ale ubezpieczenie musisz oddać nowemu właścicielowi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2007, 19:22

A co to znowu się zmieniły przepisy odnośnie ubezpieczenia . Rozumiem że w temacie chodzi o OC . Nie jestem biegły w tych sprawach , ale jest chyba tak , że jak nabywca zrezygnuje z ubezpieczenia i wykupi nową umowe , to tylko wtedy sprzedający dostanie zwrot za pozostały okres .
No i dowód rejestracyjny należy przekazać nabywcy , bo jak on ma się poruszać tym pojazdem , i jak ma go zarejestrować na siebie .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Gru 2007, 22:41

Oczywiście Bonifacy masz rację - pomyliłem kupującego ze sprzedającym.Jest tak jak piszesz - to kupujący decyduje,czy wykupuje nową polisę czy jeździ do końca na tej od sprzedającego.
Ale mimo to,sprzedający musi poinformować swoją ubezpieczalnię o fakcie sprzedaży samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2007, 19:44

ok, dzięki po prawie 10 latach sprzedaje moje 1 auto :(
siemce80
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...
    Toyota tworzy nową firmę do tuningu i akcesoriów
    Toyota połączy firmy Toyota Technocraft, J-TACS Corporation i Toyota Modellista International w jedno przedsiębiorstwo. Wszystkie trzy ośrodki zajmują się tuningiem oraz opracowywaniem części do modyfikacji samochodów ...