Pytanie o wydłużenie życia... :)

22 Wrz 2016, 13:33

Zapadła decyzja o pozostawieniu auta jeszcze na parę przynajmniej lat... Dzięki temu forum m.in... Toyota Corolla 1.6 VVTi, rocznik 2002 i 350.000 km przebiegu. Na tym forum właśnie wyczytałem, że to wcale nie zgon dla tego modelu pod warunkiem regularnego serwisowania. No i tu pytanie - oprócz wiadomych czynności (olej, klocki) co musiałbym zrobić, aby znacząco ten zywot mojej Tojki przedłużyć...? Mam na myśli taki kompleksowy przegląd i wymianę wszystkich znaczących elementów... Na co przede wszystkim zwrócić uwagę...?
Z góry dziękuję za odpowiedzi... :)
czargor
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 1995
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.6 VVTi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

22 Wrz 2016, 18:33

Myślę, że kompleksowe zabezpieczenie antykorozyjne będzie tu najważniejsze. Bo mechanikę to można sukcesywnie naprawiać.
Japoniec będzie jeździł do puki mu blachy nie zgniją :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

22 Wrz 2016, 20:19

Dzięki za odpowiedź. Blachy są zdrowe jak byk, nie wiem jak z podwoziem... Tam bym chyba własnie poszedł z zabezpieczeniem antykorozyjnym. Bardziej mi chodzi o mechanikę - wymianę płynów, świec, sprawdzenie hmmm... no właśnie sprawdzenie kondycji silnika... Czy można to sprawdzić...??? Słyszałem o jakiś tam ciśnieniach, stopniach sprężania... Zielony jestem i pytam po to, aby serwis mnie nie wpieprzył w koszty nieludzkie... :)
czargor
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 1995
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.6 VVTi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

26 Wrz 2016, 12:39

Jeżeli nie chcesz zostać wpieprzony w koszta, to proponuję na początku poprosić o wycenę.
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Przyczepne opony i sprawne hamulce - samochód do driftu
    Żadnego auta driftingowego nie można nazwać profesjonalnym, jeśli nie jest wyposażone w dobre opony. A najlepsi drifterzy na ogumieniu nie oszczędzają. Na zawodach korzystają tylko z nowych opon i to nie byle jakich - najczęściej ...