Pytanie odnośnie prawidłowej eksploatacji - Hyundai I20N

23 Mar 2022, 09:40

Mam pytanie odnośnie prawidłowej eksploatacji . Czy ma wpływ ustawienia trybu jazdy sport czy normal na zimnym silniku . Dostałem informację z tryb N powinno się ustawiać powyżej 90 temp oleju i się zastanawiam czy tryb ( sport Eco lub normal )
ma wpływ na żywotność silnika
Ulterion
Obserwowany

23 Mar 2022, 09:59

Ulterion napisał(a):Czy ma wpływ ustawienia trybu jazdy sport czy normal na zimnym silniku
Nie ma. To że zmienisz ustawienie nie ma większego wpływu na prawidłową eksploatację liczy się to jak Ty będzie wykorzystywał taki tryb. W trybie Sport samochód będzie inaczej reagował na gaz co nie znaczy że musisz go cisnąć zanim się rozgrzeje itd.
Ulterion napisał(a):Dostałem informację z tryb N powinno się ustawiać powyżej 90 temp oleju
Chyba tryb Sport? N to normal.
Nie we wszystkich samochodach sprawdza się tryb Eko, spotkałem się już nie raz z tym że w tym trybie można spalić więcej niż w trybie normal walcząc z pedałem gazu :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Mar 2022, 10:20

Tryb N w Hyundai to Sport +
Ulterion
Obserwowany

23 Mar 2022, 10:29

Ulterion napisał(a):Tryb N w Hyundai to Sport +
Ok, pewnie dlatego że masz wersję sportową N i zostało to tak powiązane :) niemniej jednak tak jak opisałem.

Zobacz jeszcze czy po odpaleniu auta masz ten sam tryb co miałeś włączony przed wyłączeniem silnika. Czy np. nie wraca do trybu normal nawet jak miałeś wybrany N.

Najlepszym wyjściem jest chyba używanie trybu N wtedy kiedy go naprawdę potrzebujesz, a przy normalnej eksploatacji pozostać w trybie normal.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35