Pytanko o moc anteny

15 Lut 2011, 13:00

Witam,

Przeglądając aukcje na alledrogo...

Spotykam sie z informacja o mocy anteny,
np: PRESIDENT ML-145 ma Moc: 600 W P.E.P
PRESIDENT MISSOURI Moc: 100 W P.E.P
A Dakota V-2 ponad 1400 W P.E.P

Czy warto zwracać na ten parametr uwagę?? i jeśli i więcej tym lepiej?

Odnośnie zysku dBi to im więcej tym lepiej oczywiście?:)

I czy to prawda że antenę stroi się do samochodu? I nie ma znaczenia jakie radio podłącze? Bo teraz posiadam Inteka, ale planuje zmienić na coś z serii President i nie bardzo widzi mi sie jeździć po serwisach w celu dostrojenia

Pozdrawiam mobilków
buffi89
Nowicjusz

Miejscowość: Puławy

17 Lut 2011, 17:50

strojenie anteny to zwykła kosmetyka dla cb-maniaków. Zasada jest prosta, producenci piszą co chcą a tak na prawdę największe znaczenie ma długość bata. Im dłuższa antena tym większy zasięg. Nie ma co patrzeć ma jakieś tam moce. Przykład:
najpopularniejszy hustler dł. 1m - zasięg ok 3-5 km.
lemm eagle at 1000 dł. 1,7m - zasięg ok 7-10km.
Dobrą antenę najczęściej można poznać po cenie, która nie jest zbyt zachęcająca ;)
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

17 Lut 2011, 19:30

Na to co pisze producent to nie patrz a mocą się nie przejmuj bo nie ma to nic wspólnego z jakością no i u nas w PL max. moc nadawania AM/FM to 4W a te dBi to zwykły chwyt marketingowy. Co do strojenia to jak najbardziej stroi się do karoserii a później można zmieniać radia jak się tylko chce, jeszcze w kwestii strojenia to jak antena nie będzie zestrojona to można spalić końcówkę mocy w radiu i wtedy już nie jest ciekawie. Ale im dłuższy bat tym większy zasięg.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

17 Lut 2011, 20:04

dziękuje za odpowiedz;)

antenkę już kupiłem i wybór padł na PRESIDENT ML-145:)

Pozdrawiam
buffi89
Nowicjusz

Miejscowość: Puławy

18 Lut 2011, 09:03

buffi89 napisał(a):antenkę już kupiłem i wybór padł na PRESIDENT ML-145:)

Antenka dobra ale niestety płaci się za firmę a nie za jakość, Sirio ML-145 jest identyczną anteną a niektórzy twierdzą, że nawet lepiej wykonaną a jest tańsza.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2011, 14:48

Ja jeszcze dodam, że jak antena nie jest zestrojona, to oprócz tego, że mozna spalić końcówkę mocy, to radyko będzie i słabo nadawać i słabo odbierać.
No i jak kolega napisał - czasami warto najpierw popytać albo poczytać o antenkach żeby nie przepłacić. Ja mam np. dwie antenki 1,5 m na magnesie Sunker Elite CB115 i radyjko TCB TTI880 i zarówno nadawanie jak i odbiór jest super. A antena kosztowała mnie całe 74 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
    Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...
    Budowlany ekstremista - wywrotka
    Jeszcze jesienią ubiegłego roku mieliśmy okazję przetestować samochód Mercedes-Benz Arocs AK 8×6 w wersji Grounder – na tym właśnie podwoziu KH-kipper zabudował półokrągłą wywrotkę tylnozsypową W1U ...

22 Lut 2011, 11:44

śmiem twierdzić, że anten magnesowych się nie stroi. Może montażowe - zwarciowe (czyli te do dziury) wymaga strojenia ale jeszcze nie słyszałem by jakakolwiek antena mogła by spalić końcówkę mocy. Długość promiennika jest zazwyczaj dobrana do mocy cewki i nie powinno się ich skracać ani wydłużać. Końcówka mocy spali się jedynie, jak jest źle zalutowany styk albo jak antena w ogóle nie jest podłączona do radia.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

22 Lut 2011, 17:57

Kolego stroi się nawet antena helikalna np. Florida wymaga strojenia bo ma taki mały stroik który przesuwasz po całej dł. anteny. A co do spalenia końcówki mocy to weź sobie antenę która ma SWR powiedzmy powyżej 3 i nadawaj większy kawałek czasu i zobaczysz co się stanie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lut 2011, 18:09

Podłącz reflrktometr do magnesówki, poluzuj te dwie śrubki trzymajace bat i wsuwaj i wysduwaj go. Zobaczysz jak miernik będzie skakał, a moc nadawania spdała/wzrastała. Chyba, że masz radio z miernikiem SWR-a.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000