Pytanko o moc anteny

15 Lut 2011, 13:00

Witam,

Przeglądając aukcje na alledrogo...

Spotykam sie z informacja o mocy anteny,
np: PRESIDENT ML-145 ma Moc: 600 W P.E.P
PRESIDENT MISSOURI Moc: 100 W P.E.P
A Dakota V-2 ponad 1400 W P.E.P

Czy warto zwracać na ten parametr uwagę?? i jeśli i więcej tym lepiej?

Odnośnie zysku dBi to im więcej tym lepiej oczywiście?:)

I czy to prawda że antenę stroi się do samochodu? I nie ma znaczenia jakie radio podłącze? Bo teraz posiadam Inteka, ale planuje zmienić na coś z serii President i nie bardzo widzi mi sie jeździć po serwisach w celu dostrojenia

Pozdrawiam mobilków
buffi89
Nowicjusz

Miejscowość: Puławy

17 Lut 2011, 17:50

strojenie anteny to zwykła kosmetyka dla cb-maniaków. Zasada jest prosta, producenci piszą co chcą a tak na prawdę największe znaczenie ma długość bata. Im dłuższa antena tym większy zasięg. Nie ma co patrzeć ma jakieś tam moce. Przykład:
najpopularniejszy hustler dł. 1m - zasięg ok 3-5 km.
lemm eagle at 1000 dł. 1,7m - zasięg ok 7-10km.
Dobrą antenę najczęściej można poznać po cenie, która nie jest zbyt zachęcająca ;)
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

17 Lut 2011, 19:30

Na to co pisze producent to nie patrz a mocą się nie przejmuj bo nie ma to nic wspólnego z jakością no i u nas w PL max. moc nadawania AM/FM to 4W a te dBi to zwykły chwyt marketingowy. Co do strojenia to jak najbardziej stroi się do karoserii a później można zmieniać radia jak się tylko chce, jeszcze w kwestii strojenia to jak antena nie będzie zestrojona to można spalić końcówkę mocy w radiu i wtedy już nie jest ciekawie. Ale im dłuższy bat tym większy zasięg.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

17 Lut 2011, 20:04

dziękuje za odpowiedz;)

antenkę już kupiłem i wybór padł na PRESIDENT ML-145:)

Pozdrawiam
buffi89
Nowicjusz

Miejscowość: Puławy

18 Lut 2011, 09:03

buffi89 napisał(a):antenkę już kupiłem i wybór padł na PRESIDENT ML-145:)

Antenka dobra ale niestety płaci się za firmę a nie za jakość, Sirio ML-145 jest identyczną anteną a niektórzy twierdzą, że nawet lepiej wykonaną a jest tańsza.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2011, 14:48

Ja jeszcze dodam, że jak antena nie jest zestrojona, to oprócz tego, że mozna spalić końcówkę mocy, to radyko będzie i słabo nadawać i słabo odbierać.
No i jak kolega napisał - czasami warto najpierw popytać albo poczytać o antenkach żeby nie przepłacić. Ja mam np. dwie antenki 1,5 m na magnesie Sunker Elite CB115 i radyjko TCB TTI880 i zarówno nadawanie jak i odbiór jest super. A antena kosztowała mnie całe 74 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga! Od 1 czerwca 2021 ważne zmiany w przepisach.
    Od 1 czerwca 2021 roku wchodzą dość istotne zmiany w ustawie PoRD. Dotyczą nie tylko kierowców, ale też pieszych. Co się zmiania? Na początek najbardziej kontrowersyjny i pokręcony przepis : 1. pieszy znajdujący się ...

22 Lut 2011, 11:44

śmiem twierdzić, że anten magnesowych się nie stroi. Może montażowe - zwarciowe (czyli te do dziury) wymaga strojenia ale jeszcze nie słyszałem by jakakolwiek antena mogła by spalić końcówkę mocy. Długość promiennika jest zazwyczaj dobrana do mocy cewki i nie powinno się ich skracać ani wydłużać. Końcówka mocy spali się jedynie, jak jest źle zalutowany styk albo jak antena w ogóle nie jest podłączona do radia.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

22 Lut 2011, 17:57

Kolego stroi się nawet antena helikalna np. Florida wymaga strojenia bo ma taki mały stroik który przesuwasz po całej dł. anteny. A co do spalenia końcówki mocy to weź sobie antenę która ma SWR powiedzmy powyżej 3 i nadawaj większy kawałek czasu i zobaczysz co się stanie.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lut 2011, 18:09

Podłącz reflrktometr do magnesówki, poluzuj te dwie śrubki trzymajace bat i wsuwaj i wysduwaj go. Zobaczysz jak miernik będzie skakał, a moc nadawania spdała/wzrastała. Chyba, że masz radio z miernikiem SWR-a.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000