Pytanko przy rejestracji

07 Wrz 2009, 00:12

Witam, mam takie pytanie czy przy przerejstrowaniu samochodu uzywanego kupionego w polsce osoba na którą ma byc on zarejestrowany musi byc przy rejestracji osobiscie czy wystarczy jakies upowaznienie?? z góry dziekuje i pozdrawiam
slomka
Nowicjusz

Miejscowość: chlewiska

07 Wrz 2009, 01:15

slomka napisał(a):Witam, mam takie pytanie czy przy przerejstrowaniu samochodu uzywanego kupionego w polsce osoba na którą ma byc on zarejestrowany musi byc przy rejestracji osobiscie czy wystarczy jakies upowaznienie?? z góry dziekuje i pozdrawiam

teoretycznie wystarczy dowód osobisty i upoważnienie ale notarialne :mrgreen:
więc chyba szybciej jest podjechać i złożyć te 2 podpisy :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Wrz 2009, 19:09

Chodzi o to ze samochód mam kupic dla brata i zarejestrowac go w polsce na niego i chciałem sie dowiedziec czy musi specjalnie przyjezdzac zeby podpisywac te wszystkie dokumenty czy wystarczy mi jego upowaznienie
slomka
Nowicjusz

Miejscowość: chlewiska

07 Wrz 2009, 23:42

Upoważnienie do załatwienia spraw związanych z rejestracją pojazdów.
W przypadku gdy właściciel pojazdu nie może osobiście załatwić spraw związanych z rejestracją pojazdów może upoważnić do dokonania tych czynności osoby trzecie. Upoważnienie takie musi zawierać n/w informacje:
1.
Dane właściciela pojazdu (czyli osoby upoważniającej): imię, nazwisko, dane identyfikacyjne dokumentu tożsamości, nr PESEL.
2.
Dane osoby upoważnianej: imię, nazwisko, dane identyfikacyjne dokumentu tożsamości.
3.
Dane identyfikujące pojazd: markę, numer rejestracyjny (jeżeli jest), numer nadwozia, numer silnika (ewentualnie rok produkcji).
4.
Zakres upoważnienia ogólne lub szczególne (np. do wszelkich spraw związanych z rejestracją pojazdu - ogólne lub też do np. zmiany nr silnika w dowodzie rejestracyjnym pojazdu - szczególne).
nie musi być potwierdzone notarialnie, jednakże
UWAGA!!!
Zgodnie z ustawą z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (Dz.U. z 2006r. Nr 225, poz.1635 z późń.zm.) należy uiścić opłatę skarbową w wys. 17 zł za złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury oraz jego odpisu, wypisu lub kopii - od każdego stosunku pełnomocnictwa (prokury).
Zwolniony z tej opłaty jest dokument stwierdzający udzielenie pełnomocnictwa oraz jego odpis, wypis lub kopia:

1.
Poświadczony notarialnie lub przez uprawniony organ, upoważniające do odbioru dokumentów.
2.
W sprawach:
a) karnych, karnych skarbowych i dyscyplinarnych oraz w sprawach o wykroczenia,
b) cywilnych, w których mocodawcy przysługuje zwolnienie od kosztów sądowych,
3.
Jeżeli pełnomocnictwo udzielane jest małżonkowi, wstępnemu, zstępnemu lub rodzeństwu.
4. Jeżeli mocodawcą jest podmiot określony w art. 7 pkt 1-5 ustawy.
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Wrz 2009, 09:47

tu możesz sobie pobrać do wydrukowania wzór pełnomocnictwa do rejestracji samochodu,
[link wygasł]

kwestia czy ma być to upoważnienie podpisane przy notariuszu czy też nie zależy od urzędu gdyż różnie to wygląda. Ja w swojej karierze przeszedłem już wymóg reprezentacji tylko z notarialnie poświadczonym podpisem, potem z oryginałem dowodu osobistego do wglądu a teraz wystarczy tylko mieć podpisane upoważnienie. Dotyczy to miasta Wrocławia.

jeżeli kupujesz na brata to powinien też Cię upoważnić do kupna samochodu
[link wygasł]

jeżeli reprezentujesz najbliższą rodzinę, np. brata to jest to zwolnione z opłaty skarbowej 17 zł

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...